Min flirt med Home Assistant5 min read

I vores kælder står en Raspberry Pi (en microcomputer) og summer. Det har den gjort i et halvt års tid, og i al den tid har den kørt Home Assistant. Jeg er stille og roligt begyndt at brede mit smart home ud over flere devices, for at kunne teste om Home Assistant engang kan overtage for SmartThings.

Men hvorfor Home Assistant? Reelt set savner jeg ikke noget ved SmartThings. Jeg er faktisk nået dertil, hvor jeg roder meget lidt med min SmartThings-installation, fordi det hele bare virker. Lys tænder og slukker når det skal, knapper og automations gør hvad de skal, og der er ekstremt få nedbrud på min løsning.

Samtidig er jeg nysgerrig af sind, og jeg stikker gerne snuden i noget nyt. Da jeg faldt over Home Assistants dashboards, indså jeg at jeg savnede noget i mit eget setup. Og så begyndte jeg at rode.

Hardware til Home Assistant

Jeg har allerede leget med Home Assistant før, så jeg havde ikke brug for at teste det inden jeg gik i gang – men har man det, kan HA installeres på både Windows, Mac, Synology og alle mulige andre typer devices, inden man indkøber sin endelige løsning.

Jeg kører, indtil videre, systemet på en Raspberry Pi 4 med 8 GB RAM. Styresystemet ligger på en SATA SSD på 256 GB, som er monteret i et Argon One m.2-kabinet, som jeg simpelthen er skide imponeret over.

SmartThings kan fungere som forbindelsesled mellem Zigbee-/Z-wave-enheder og HA, så i virkeligheden kan man nøjes med ovenstående liste af hardware, men jeg har også investeret i både en Zigbee- og en Z-wave-stick, så jeg kan forbinde enheder direkte til min HA-installation.

I alt har jeg brugt lige under 2.000 kr. på dimser til at få Home Assistant i drift. Det er dyrere end en SmartThings Hub, men billigere end en Athom Homey, og så er vi ligesom i gang.

Software til Home Assistant

Jeg har valgt at dedikere hele min Raspberry Pi til HA, og derfor har jeg installeret Home Assistant Operating System, HAOS, på maskinen. Vil man gerne bruge sin Raspberry Pi til andet, kan HA også installeres på andre måder, men det er mit indtryk at HAOS er den nemmeste, mest stabile og mest alsidige måde at installere HA på.

SmartThings og Home Assistant

Integrationen mellem SmartThings og Home Assistant er temmelig nem at få på plads, og når den først er det dukker alle devices i ST op i HA. Det er dermed virkelig enkelt og uforpligtende at komme i gang med HA, da ST virker præcis som tidligere.

Og så kan man ellers begynde at sætte dashboards op, lege med automations, og meget andet. Hastigheden mellem ST og HA er fuldt tilfredsstillende, så automations reagerer hurtigt.

Flytning i eget tempo

Det rigtige havde nok været at lave skiftet fra ST til HA på en gang, men jeg er glad for at jeg kan tage flytningen stille og roligt. Alt i huset skal gerne fungere som det plejer i transitionen, og det gør det på denne måde. Pærer m.v. er stadig sat til Philips Hue, mens devices på ST bliver flyttet til HA stille og roligt.

Hvorfor ikke bare lade devices blive på ST og styre dem via HA? Fordi der er devices, der ikke fungerer med ST, som jeg gerne vil bruge, og devices der fungerer bedre med HA end med ST. Jeg tror ikke jeg helt slukker for min ST-hub, men målet er at få næsten alle devices flyttet over.

… Men, hvorfor Home Assistant?

Som sagt, primært fordi dashboards er lækrere i HA end i ST. Jeg har f.eks. fået bygget dette til styring af alle mulige typer devices i vores hjem.

Mit dashboard består af en forside med primære genveje, og en knap per værelse eller område. På screenshots ses forsiden, stuen med styring af lys, lyd og gardiner, vores datters værelse med styring af lys, gardiner og varme, og et overblik over vores bil hvor både benzinfyr og elvarmeren kan startes. Jeg elsker det! Og jeg har netop sluppet Mette løs i HAs dashboards fremfor SmartThings og Philips Hue’s app. Det er et kvalitetsstempel til HA.

Der er dog også ulemper. Selve installationen af HA var nem nok, men man ender hurtigt med selv at skrive kode, fordi det simpelthen er nemmere. Dermed ikke sagt, at man ikke kan lave lækre dashboards og smarte automations uden – det kan man sagtens. De bliver bare ikke helt så lækre, hvis man ikke roder lidt i koden.

Det sagt har jeg endnu ikke fortrudt mit valg, og snart har jeg flere devices i Home Assistant end i SmartThings.

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

11 thoughts on “Min flirt med Home Assistant5 min read

 • Tak for dit supergode indlæg
  Jeg har gjort præcis det samme og har nu helt slukket min ST og har hovedparten af fuset på mine Hue Bridges
  men er også først startet i 2022 og HA har en ret stejl indlæringskurve. Heldigvis ligger der nærmest uanede videoer på YouTube der kan hjælpe dig med nærmest alt.
  Jeg har ihvertfald slukket ST og kommer ikke til at kikke tilbage

  • Tak Anders! Jeg er glad for det kan bruges.

   Jeg har et par devices, nogle Ledvance-lamper på wifi, som pt ikke er understøttet i HA, men dukker fint op i ST – de kommer uanset hvad til at leve på ST indtil HA-integrationen engang (forhåbentlig) kommer i stand. Alt andet ser dog ud til at kunne flyttes. 🙂

   Enig, læringskurven er temmelig stejl, men Youtube og lignende hjælper. Det største problem er næsten, at udviklingen på HA går så stærkt så selv 12 måneder gamle Youtube-videoer nærmest er uddateret fordi interfacet allerede har ændret sig. 🙂

 • Fint indlæg David!

  Jeg rodede selv lidt med RP og HA for et par år siden, men opgav da ST kom inden for døren og kunne det jeg havde brug for, men dit indlæg giver mig lyst til at prøve at starte min gamle RP 3B op med HAOS, lyder som noget der skal tjekkes ud! 👍😉

  Vh. Mogens

 • Hej David

  Vil du oplyser hvilken z-wave, Zigbee stik du har i dette setup?
  Mvh Lars Finne-Larsson

  • Ja da! Jeg bruger en ConBee II til Zigbee og en ældre Aeotec Z-stick 5 til Z-wave. Begge to har en skæg quirk med USB-portene på Raspberry Pi, så de skal være sat til en USB-forlænger for at fungere tilfredsstillende. 🙂

 • Mojn David

  Du skriver udviklingen går hurtigt i HA, og et år gamle videoer ikke rigtig kan bruges mere fra YouTube.
  Betyder det så ikke også at der relativ ofte er udfald i et system som HA, når der udvikles så hurtigt, og man mange gange skal ind og sætte forskellige ting anderledes op igen?
  Ved ikke hvor længe du har haft HA kørende?

  • Det har jeg ikke oplevet. For hver opdatering publicerer folkene bag et indlæg som dette:
   https://www.home-assistant.io/blog/2022/12/07/release-202212/

   Der er en hel sektion med “breaking changes”, hvor man kan se ændringer, der kræver opdatering af ens integrationer:
   https://www.home-assistant.io/blog/2022/12/07/release-202212/#breaking-changes

   Desuden følges releases, f.eks. 2022.12, typisk af nogle bugfixes, f.eks. 2022.12.1, 2022.12.2, osv. Jeg plejer at opdatere en gang om måneden, når .1’eren lander. Dermed installerer jeg ikke 2022.12, men venter på 2022.12.1. Jeg har endnu ikke oplevet nævneværdige problemer med mine opdateringer.

   Jeg sørger desuden for at køre en backup før hver opdatering (det kan HA gøre automatisk), ligesom jeg gør brug af et add-on til at lagre en kopi af mine backups på Google Drive: https://github.com/sabeechen/hassio-google-drive-backup
   Dermed kan jeg altid få min installation til at køre igen, hvis noget går galt under opdateringen. 🙂

   • Tak for svaret.
    Som jeg læser det kan man vælge ikke at opdatere?
    Opdaterer man, skal man foretage sig noget aktivt, f.eks checke om det kan give problemer, eller rette ens system til hvis nogle ting ikke virker mere efter opdatering.
    Jeg har været på ST 2-3 år, og må sige det har kørt næsten fuldstændig upåklageligt, også når Samsung opdaterer.
    Der har et par gange været lidt små problemer med tider og sol opgange og sådan noget, men venter man en dag, har det løst sig selv. Det har nok været Samsungs servere der havde uorden i alle de internationale tider.

 • Jeg har haft problemer med at hele huset ikke virker med ST når internet forbindelsen ryger.

  Virker HA når man er offline?

  Kører primært med Ikea buttons og ikea pærer. Og ikea knapperne virker ikke når ST er offline.
  Har læst at ST er igang med at skifte til EDGE drivere, men kan ikke lige se at jeg er konverteret endnu.

  Synes også at ST hele tiden skifter retning, så kunne være fedt at skifte til noget hvor man selv er herre over ens hus

  • HA bør virke uden netværk, ja.

   Inden du skifter kan du evt. prøve at slette en af dine knapper og forbinde den igen, så kan det være den findes med Edge-driver i stedet.

 • Man kommer hurtigt til at bruge en del tid med HomeAssistant – Selv har jeg været på både Hue Hubben og Smartthings Hubben, men er nu skiftet til en Sonoff Zigbee P-Dongle og så har jeg det hele kørende på en Synology NAS (Som jeg havde i forvejen) hvor det kører som et Docker-image.

  Dermed har kostede det mig ikke andet end en dongle.

  Hvorfor skiftede jeg væk fra Hue og over på Smartthings? Jeg var faktisk superglad for Hue, men hvis man har for mange enheder så skal man til at have flere hue hubs og zigbee netværket bliver dårligt.

  Jeg efterfølgende nogle Aqara temperatur sensorer og dør sensorer og så flyttede jeg det ehel over på en Smartthings Hub og har nu en Hue hub i “rodekassen”.

  Jeg skiftede væk fra Smartthings midt i beta-perioden af edge-driverne. Jeg blev træt af de konstante restarts og enheder der ikke ville fungere og jeg havde svært ved at se at man kunne komme godt i mål med at køre lokal vs. cloud.

  Skiftet til Sonoff Donglen og HA er nok noget af det bedste jeg har gjort.. Men også det mest tidskrævende 🙂

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *