Følg med i dit elforbrug med frient4 min read

Det er ikke længe siden jeg sidst skrev et indlæg om hvordan indblik kan nedbringe vores elregning, og nu kommer der endnu et indlæg om emnet. Vores strømregning er nemlig steget ca. 100% siden januar, så problemet får lidt mere fokus.

For et stykke tid siden bad frient mig om at teste en række af deres dimser, og i pakken var frient Electricity Meter Interface, som dog ikke kunne forbinde til SmartThings dengang.

Det kan den nu – og den er satme smart, har jeg fundet ud af!

Sådan virker frient Electricity Meter Interface

På din elmåler sidder en lille diode, som blinker 1.000 gange for hver kWh strøm du bruger. Frient’s Electricity Meter Interface placeres over dioden, og registrerer når den blinker. Så enkelt er det faktisk.

Sådan ser det ud, når Electricity Meter Interface er monteret

Enheden kører på Zigbee-protokollen, og den forbindes nemt til SmartThings, hvor aktuelt forbrug samt totalt, målt forbrug kan ses.

Men hvor stor præcision kan man så regne med på en enhed, der i praksis bare aflæser blink? I juni brugte vi, ifølge Ewii’s faktura, 673,548 kWh, og frient Electricity Meter Interface har registreret 673,36 kWh. I juli har Ewii registreret 512,267 kWh, og frient har registreret 512,24 kWh. Det er en måleusikkerhed jeg kan leve med!

Enheden kan selvfølgelig også bruges i automations, ligesom den kan inkluderes på ActionTiles.

Jeg er gået i gang med at lege med Home Assistant, mest pga. de lækre dashboards, som ærligt talt slår ActionTiles med mange længder. Jeg bruger stadig min SmartThings Hub til at forbinde alle enheder, men de eksponeres til Home Assistant, og kan ses og kontrolleres der fra. Det gælder selvfølgelig også min strømmåler, hvor vi altid kan se det aktuelle forbrug på en iPad i køkkenet.

Home Assistant har også et fedt Energy-overblik, hvor man rigtig kan analysere på tallene for strømmålere.

Vores plugin-hybrid blev ladet frem til kl. 2, hvor strømmen var billigst.
Vi kom hjem fra ferie den 30. juli.
Gæt hvornår vi var på ferie …

Jeg er virkelig begejstret for, at et produkt til 600 kr. i indkøb i den grad kan hjælpe med at få indblik i data, som ellers kan være svære at få – særligt med live opdatering. frient Electricity Meter Interface kan købes lige her.

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

21 thoughts on “Følg med i dit elforbrug med frient4 min read

 • Spændende indlæg endnu engang – tak!
  Jeg har haft kig på et alternativ fra Shelly (https://www.proshop.dk/Smart-Home/Shelly-3EM/2973217), som er lidt mere besværligt at montere, men hvor man så kan følge belastning pr fase, hvilket bla er smart, når el-bilen lader på fuld kraft og jeg gerne vil følge med i hvor belastet elnettet i huset bliver, hvis både opvasker, ovn og tørretumbler kører samtidig.

  • Jeg har heldigvis rapportering på elbilen i deres egen app, så i princippet kan lidt simpel hovedregning fortælle mig hvor meget af belastningen elbilen står for.

  • Den er dum – den læser kun forbruget, man skal selv gætte sig til detaljerne. Til gengæld logger Homeassistant alle data historisk, så man kan gå ned på timeniveau og følge udviklingen i forbruget.

  • Ja, hvis man vil se på historiske data alene er det klart billigere. Jeg kan dog godt lide at have vores aktuelle forbrug synligt på iPad’en i køkkenet konstant, så jeg kan se udsving live. Det fortæller ret præcist hvad vores kaffemaskine, ovn og kogeplader f.eks. bruger.

   • Hvis man blot ønsker at få det aktuelle strømforbrug vist, kan det aflæses direkte på Kamstrup måler med et tryk på den venstre grønne knap.
    Dette har jeg benyttet blandt andet til at identificere hvad vores “always on” enheder forbruger af strøm, og sammenholdt med målinger på de enkelte “always on” enheder.
    Det er sikkert fint nok at få vist det aktuelle strømforbrug på de enkelte faser, men i stort set alle husstande vil der være tilsluttet mere end en strømforbrugende enhed på minimum to ofte alle tre faser.

 • Du har en fin “nordpool” pris graf på dit HA dashboard. Hvordan er yaml for det?
  Jeg kan ikke helt få den til at vise “en time tilbage + 24 timer frem” som du har det lagt op der. I stedet viser den 24t tilbage og 24t frem (når der er data for morgendagen).

  Det er lidt unødigt at vide hvad strømmen kostede for 10 timer siden.

  • YAML kommer her:

   type: custom:apexcharts-card
   graph_span: 24h
   experimental:
   color_threshold: true
   header:
   title: Strømpriser 24h (kr/kWh)
   show: false
   apex_config:
   yaxis:
   min: 0
   max: 3
   hours_12: false
   span:
   start: hour
   offset: ‘-1h’
   now:
   show: true
   label: Nu
   series:
   – entity: sensor.nordpool_kwh_dk1_dkk_3_10_0
   type: column
   data_generator: |
   return (entity.attributes.raw_today.map((start, index) => {
   return [new Date(start[“start”]).getTime(), entity.attributes.raw_today[index][“value”]];
   })).concat(entity.attributes.raw_tomorrow.map((start, index) => {
   return [new Date(start[“start”]).getTime(), entity.attributes.raw_tomorrow[index][“value”]];
   }));
   color_threshold:
   – value: 0
   color: green
   – value: 1
   color: orange
   – value: 2
   color: red
   – value: 3
   color: darkred
   – value: 4
   color: black

   Det er kopieret fra et-eller-andet blogindlæg, og stykket sammen med opsætning fra et par andre blogindlæg, så det er på ingen måde min fortjeneste, men det virker ret godt. Så kan man lige blive mindet om, at kWh-prisen ikke kommer under 321 øre uden afgifter de næste 23 timer …

 • Hej David

  Du skriver “Jeg er gået i gang med at lege med Home Assistant, mest pga. de lækre dashboards, som ærligt talt slår ActionTiles med mange længder. Jeg bruger stadig min SmartThings Hub til at forbinde alle enheder, men de eksponeres til Home Assistant, og kan ses og kontrolleres der fra. ”

  Jeg er på samme rejse over til Home Assistant og har ligeledes stadigvæk en masse i SmartThings. Hvad har du gjort for at eksponere SmartThings til HA?

  Mvh
  Jens

  • Jeg har koblet Home Assistant til SmartThings vha. denne guide:
   https://www.home-assistant.io/integrations/smartthings/
   Det virker, men lader til at være cloud-baseret, så det giver ikke øjeblikkelige reaktioner på tværs af systemerne, men det er rigeligt hurtigt nok til at lave en glidende overgang.
   Jeg arbejder på et blogindlæg hvor jeg beskriver processen og mine indkøb lidt mere i detaljer. 🙂

 • Fin artikel. Hvad kræver det hvis jeg ønsker at benytte frient Electricity Meter til at se mit forbrug i realtid. Er det nok blot at købe den i proshop og hente app. SmartThings ? 🙂

  • Det kræver en SmartThings Hub også – Aeotec producerer den nu, og den kan forbinde til Frient via Zigbee-standarden. Selve opsætningen er nem, så det er bare at gå på indkøb. 🙂

 • Jeg har ledt efter den, og har måtte skrive til Proshop for at kunne få et svar om den kommer igen.
  Fik denne besked :
  “Desværre ikke. Hvis vores leverandøre en dag kan skaffe den igen, så vil den blive åbnet, men tænker det er usansynligt”

  Så hvis nogen finder ud af hvor den kan bestilles uden den dobbelte pris i skatter, så meld gerne lige tilbage 🙂

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *