Dimserne er sponsoreret af de søde mennesker hos LIFX. De kan købes lige her. Holdningen er dog helt og holdent min egen.
Tidligere på året landede en spændende pakke ved vores fordør, og jeg har brugt tiden siden til at teste produkterne fra LIFX grundigt.
Pakken indeholdt ikke bare ét produkt, men en hel stak. Der var en LIFX Beam, LIFX Clean, LIFX Colour, LIFX Lightstrip – og faktisk også en LIFX Nightvision, som ikke engang er med på billedet. Bum!
Hvad kan de så, de dér smarte produkter?
Beam er en form for lightstrip, men lækrere. Strippen er pakket ind i mat plastic, og selve Beam består af seks dele, som kan kobles sammen i forskellige placeringer for at passe forskellige steder.
LIFX Clean, Colour og Nightvision er alle tre 1200 lumen pærer, men hvor Colour “kun” kan vise et udvalg af farver, indeholder Nightvision en infrarød lampe, som kan tænde når lyset slukker, og dermed kan hjælpe overvågningskameraer med at se bedre i mørke. Clean bruger særlig teknologi til at dræbe bakterier under pæren, når den er slukket.
Og til slut: Lightstrip – en klassisk lightstrip, som dog modsat f.eks. de billige fra Philips Hue kan vise skiftende farver i hele strippens længde, ikke bare én fast farve.
Og med det, lad os komme i gang med at se på opsætningen.
LIFX Beam
Beam består som nævnt at seks dele, som kan samles på forskellige måder. I kassen ser det sådan ud.
Delene glider problemfrit sammen pga. indbyggede magneter.
Udover de seks dele på hver 30 cm medfølger der et hjørnestykke, som gør at Beam kan placeres vinklet, hvis man ønsker det.
Og billedet ovenfor viser også en af Beams største styrker: Varierende lys i hele lampens længde. Dermed kan den bruges til animationer, gradienter, løbelys og meget andet lækkert.
Selve LIFX’ app er virkelig gennemført, og opsætning er hurtigt og nemt.
Efter at have tilføjet enheden kan den styres via app’en.
Jeg er særligt imponeret over hvor intuitivt interfacet til styring af hvide farvetoner er. Hjulet med tonerne kan let roteres fra kold blå til varm hvid, og stregen i midten styrer lysstyrken fra 100% til 0%. De indbyggede temaer fungerer overraskende godt.
Jeg har testet Beam over vores badeværelsesspejl, hvor den gør sig virkelig godt som supplerende lys, men også som stemningsskaber når børnene skal i bad, have børstet tænder osv.
Animationerne på Beam understøtter både enkle farveskift (som Animate og Color Cycle), samt lyseffekter der passer til musikken som telefonens mikrofon opfanger.
VIDEO
LIFX Lightstrip
LIFX’ Lightstrip minder i design om Philips Hue’s lightstrip, men funktionsmæssigt ligger den tættere op ad Beam. Det er en lightstrip, som understøtter flere farver i hele strippens længde samtidig. Opsætningen fungerer på samme måde som Beam, og mulighederne i app’en er de samme – så hvordan er produkterne forskellige?
Beam kan uden problemer monteres på væggen og bruges som stemningsbelysning, mens Lightstrip bør monteres så den ikke er direkte synlig, eller er monteret i en skinne. Det gælder for de fleste lightstrips, hvis de ikke placeres i en kanal af en art, kan man se dioderne, og de blænder typisk.
LIFX Colour, Clean og Nightvision
De tre pærer fra LIFX er som nævnt alle på 1200 lumen, så rigeligt kraftige til brug overalt – til sammenligning er Hue Colour sat til ca. 800 lumen. Opsætningen foregår på præcis samme måde som de andre pærer (ros til LIFX for konsistens), og indstillingsmulighederne er faktisk også de samme – man kan selvfølgelig ikke køre med flere farver i samme pære, som man kan med f.eks. Beam, men hurtige farveskift til rytmen af den musik man spiller er muligt. Og det virker overraskende godt.
LIFX’ produkter er i bund og grund helt klart oplagte, hvis man vil lave hjemmedisco. 🙂
Farvegengivelsen på alle tre pærer er fremragende, og efter min mening fuldt på højde med Philips Hue, som ellers plejer at være den bedste i klassen.
Og hvad så med de særlige features – Clean og Nightvision? Clean er oplagt til en placering over køkkenbordet eller håndvasken. Så længe der ikke er lys i Clean, bruger den særlig teknologi i form af HEV-lys til at dræbe bakterier hvor lyset rammer.
Det er desværre svært at teste hvor godt Clean virker, men LIFX skriver selv:
At night, schedule LIFX Clean to turn on, eliminate bacteria* with HEV light, and then turn off when it’s complete.
*LIFX Clean can help eliminate over 90% of S. aureus and E. coli on surfaces depending on the distance and time.
lifx.com
Pæren kan både bruges på et større område, som et køkkenbord, eller i en bordlampe hvor den kan rense hvad du nu placerer under. Oplagt til natlampen over mobiltelefonen, måske? HEV-lyset er ikke synligt, og derfor er det ikke et problem at have det tændt om natten.
Nightvision-pæren har en indbygget infrarød lampe, som kan tændes når det primære lys slukkes. På den måde kan pæren hjælpe et overvågningskamera med at få bedre billeder. Her er et billede fra vores stue, inklusiv rod, alene med lyset fra kamerat.
Her er et billede med IR-lyset i lampen tændt.
Og da det ikke virkede særligt imponerende prøvede jeg at slukke IR-lyset i kameraet.
Og bum, det var faktisk et helt imponerende resultat. Billedet er middelmådigt på billede nummer et og to fordi kameraets IR-pærer lyser på skabet lige nedenfor, og kameraet indstiller billedet derefter.
Nightvision-funktionen er virkelig imponerende, og jeg kan forestille mig mange situationer, hvor den kan hjælpe med at forbedre billedet fra et overvågningskamera. Desværre trækker det ned at strømforbruget på pæren er ret højt, når IR-lyset er tændt – i omegnen af 10w, eller ca. det samme som når det normale lys er tændt.
Integrationer – Google Home og SmartThings
LIFX’ produkter integrerer med Google Assistant, og kan dermed styres med stemmen, både i forhold til dæmpning og farvetoner. Betjeningen er nem, og pærerne reagerer hurtigt.
De forbinder også uden problemer til SmartThings, og de virker naturligvis med rutiner.
Og her opstår det første rigtige problem, jeg er stødt på med LIFX: Reaktionstiden i forbindelse med rutiner er simpelthen lidt for lang. Der går et par sekunder fra min bevægelsessensor registrerer bevægelse til pæren over kreabordet i køkkenet tænder – lige her fungerer det til nøds, for lyset behøver ikke være klar på et splitsekund, men i f.eks. en gang går det for langsomt.
Den endelige dom
Og det er godt nok ærgerligt, for jeg er meget, meget imponeret over både pærer, lightstrip og Beam fra LIFX. App’en virker godt, kvaliteten af produkterne er på højde med eller bedre end selv Philips Hue, og jeg er helt vild med nytænkningen i deres produkter. Jeg har ikke set andre klemme en IR-diode ind i en normal pære, eller bruge lyset over køkkenbordet til at dræbe bakterier.
Kan du leve med en smule forsinkelse når lyset tænder, så kan jeg på alle måder anbefale LIFX’ produkter. Prisen er oven i købet fornuftig …
Produkter i denne anmeldelse: