Zigbee-problemer2 min read

Har du også problemer med, at Zigbee-enheder, særligt de billige fra Xiaomi, falder af SmartThings‘ netværk, og skal forbindes på ny?

Det hører jeg med jævne mellemrum om, og jeg har også selv haft problemet. Det ser dog ud til at det er lykkedes at løse det.

Wifi- og Zigbee-interferens

Årsagen til de problemer man kan opleve med stabiliteten på Zigbee-netværk skal typisk findes i den interferens, der kan opstå mellem wifi-netværk og Zigbee-netværk.

Der findes en virkelig god artikel på engelsk om emnet her, men denne grafik illustrerer problemet.

2.4 GHz wifi-kanaler
2.4 GHz Zigbee-kanaler

Problemet opstår i overlappet mellem Zigbee- og wifi-kanaler, hvor der kan opstå interferens.

Du kan se hvilken kanal dit wifi kører på i administrationsinterfacet for dine access points eller din router. Du kan se hvilken Zigbee-kanal din SmartThings Hub kører på på account.smartthings.com. Klik på My Hubs, vælg din hub, og scroll ned til Zigbee-sektionen, hvor du kan se Channel.

Løsningen på problemet

Der er to mulige løsninger: Du kan ændre kanal på SmartThings, eller du kan ændre kanal på dit wifi.

Du ændrer kanal på din SmartThings Hub ved at logge på din SmartThings-konto i en browser.

Klik på “My Hubs”, klik på din hub, og klik på “View Utilities” under detaljer for din hub. Under “Zigbee Utilities” kan du vælge en ny kanal og opdatere din hub.

Vil du ændre indstillinger for wifi’et i stedet, burde det være enkelt. Hvis din SmartThings Hub kører på kanal 19, som min, skal wifi’et bare køre på kanal 1.

Men, hvad gør man så, hvis man har flere access points i huset? De bør nemlig også køre på hver sin kanal – f.eks. kanal 1 og 6, hvis du har to access points. Eller, kanal 1, kanal 6 og kanal 1, hvis du har tre access points.

Jeg har valgt at køre alle mine på kanal 1, og leve med interferens på wifi’et – for den interferens der før gav problemer med mit Zigbee-netværk, er helt væk nu.

Og så er der selvfølgelig balladen, hvis du bor i en lejlighed med mange naboer, hvor du ikke på samme måde kan styre de omgivende wifi. Her må du finde den bedste løsning indenfor rammerne – eller bruge Z-wave i stedet, som ikke er ramt af samme problemer.

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

4 thoughts on “Zigbee-problemer2 min read

 • Jeg er glad for mine posts kan hjælpe 😉
  Derudover vil jeg også lige pointere at access points ikke behøver køre på forskellige kanaler hvis det er til samme netværk…altså samme SSID.
  Accesspoints (hvis de er sat korrekt op og er fra samme brand/model) “snakker” sammen om hvor klienterne har forbindelse for at give det bedste signal.
  Her kan jeg anbefale Ubiquiti Unifi produkter. Det er et de-centraliseret netværkssystem som er klippe stabilt. De er lige kommet med et produkt som er tiltænkt consumers og mindre virksomheder der hedder Dream Machine og Dream Machine Pro. De er værd lige at kigge på.

  Endnu engang glad for at kunne hjælpe dig med at få lavet et par indlæg til andres hjælp…hvis jeg havde tiden til det, lavede jeg selv en blog…

  • Hej Kenneth,
   Altid dejligt med input! 🙂

   Hele mit setup herhjemme (og på kontoret) er UniFi-baseret, og jeg har netop både en UDM og en UDM Pro i drift – UDM’en på kontoret og UDM Pro’en herhjemme. Det er dejligt hardware med dejligt software!
   /David

 • Dejlig blog du har har her. Jeg gik med på smartbølgen, af nød mere end af lyst. Mit behov er simpelt. Når det bliver mørkere udendørs skal det også blive mørkere indendørs. Zigbee er let at bryde ind i og trådfri er billigt så ZigBee blev det. Det kræver en stor kop kaffe, lidt kode fra nettet og eksempelvis en tråsfri hub: Bum, så har du fuld adgang til dine pære fra computeren og kan scripte hvad end du nu står og mangler. Helt genialt, for det betyder, at alt kan automatiseres på den rigtigt fede måde, hvor man ikke skal have fat i en app eller med klar ryst skal fylde rummet med en kommando til sin højtaler. Vores fysiske kontanter skal stadig virke, der skal ikke være noget smart gøgl over belysning. huset skal bare vide at der skal være lidt mindre smader på lyst om aftenen, så vi får lidt hjælp til at holde en naturlig døgnrytme. MEN alt Zigbee jeg har haft i hænderne har den samme frækhed: Hvis jeg fra mit script sender kommando til en pære om at ændre farvetemperatur og lysstyrke, så insistere pæren på samtidig at skifte fra slukket til tændt. Det betyder at mit systemet ikke diskret hen over aftenen kan skifte lysstyrke for slukkede pære uden at blinke med dem (indstil lys og sluk så pæren der herefter husker indstillingen til når den tændes igen ) . Løser andre systemer den type opgaver mere elegant?

  • Hej Johannes,
   Det er egentlig et godt spørgsmål og en spændende problematik. Man burde kunne sende signal til en pære om at sætte farve og styrke uden at tænde, men det kan være hubben er venlig at “hjælpe” med processen. Jeg ville undersøge med Home Assistant-communitiet om Conbee Zigbee-stick’en har samme problematik.
   /David

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *