Ikea Fyrtur og Kadrilj på SmartThings3 min read

Denne blog skal snart omdøbes til MetteSigerIkkeAltidNej. For nylig gik mørklægningsgardinet på vores datters værelse i stykker, og jeg foreslog selvfølgelig Ikea Fyrtur, deres batteridrevne mørklægningsgardin som alternativ.

Og Mette sagde ja! Og sagde oven i købet, “så har du noget at blogge om”!

Så i weekenden tog jeg børnene med i Ikea (bare rolig, de overlevede) og købte Fyrtur for 1.199,-.

Tilpasning af Ikea Fyrtur

Vores vindue er 141 cm bredt, men Ikeas 140 cm brede Fyrtur er faktisk 144,3 cm bredt. Så, det skulle tilpasses – selvom Ikea siger det ikke er muligt. Den venlige Martin Hyldahl Knudsen har heldigvis lavet en skide god video om hvordan de tilpasses i bredden.

Så, efter en del skæren og klippen jf. Martins guide, passede gardinet i vinduet, og selve monteringen tog under ti minutter.

Ikea Fyrtur og SmartThings

Lige ud af kassen virkede gardinet med den medfølgende fjernbetjening – og der er sgu noget rart ved bare at trykke på en knap, og se det hele rulle.

Men, det er jo ikke nok! Så, jeg nulstillede gardinet ved at trykke ca. 10 sekunder på begge knapper i siden af gardinet, og gik i SmartThings, hvor den indenfor få sekunder fandt Ikea Fyrtur. Og hey, der skulle ikke engang bruges device handler eller andet besværligt – gardinet virkede bare!

Kontakten kan selvfølgelig også forbindes til SmartThings, og kan bruges til at styre gardinet via f.eks. Webcore.

Alt i alt gik projektet markant nemmere end jeg havde forestillet mig. Nu mangler jeg bare at få den kontakt, der i forvejen styrer en Trådfri-pære på Claras værelse, til også at styre gardinet, når knappen bliver holdt nede.

Og så tænker jeg, at det giver god mening at rulle gardinet op, hvis røgalarmen går, så exit er nemmere – så det vil jeg også rode med.

Gør som 512 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

24 thoughts on “Ikea Fyrtur og Kadrilj på SmartThings3 min read

 • Fedt, fedt!

  Tænker det er næste større. Investering vi skal lave i huset. Gardiner til hele stuen – men det løber noget op, jo…

  • Ja, det er desværre ikke billigt. Jeg tager et værelse af gangen, stuen tror jeg ikke får Fyrtur, desværre.

  • Du kan stadig aktivere ST-rutiner fra Google Assistant, og når du kører en rutine kan du åbne og lukke et gardin, f.eks. via Webcore. 🙂
   /David

  • I forlængelse af min første kommentar: En rutine kan aktiveres fra Google Assistant, og rutinen kan aktivere en scene, som kan sætte en placering af gardinet. Så, du kan ikke sige “Hey google, sæt gardinet til 65%”, men du kan sige “Hey google, aktiver gardin”, og lade gardin være en rutine, som aktiverer en scene, der sætter gardinet til 65%. 🙂
   /David

   • Hvordan opretter du gardin som rutine, så det ruller ned når du siger: “hey google, aktiver gardin”?

    Jeg kan simpelthen ikke få det til at spille…

    Jeg kan kun få gardinet til at rulle ned ved at koble den til en automatisering i ST – fx ved at tænde trælampen, lukkes gardin – så kan jeg sige ”hey google, tænd trælampe” – men det er jo ikke optimalt at jeg skal tænde trælampen for at få gardinet til at rulle ned…

    Håber du vil give et fif inden jeg hiver håret ud af hovedet på mig selv…

    (Jeg kan i øvrigt heller ikke oprette rutiner i Google Assistant – er det bare mig??)

 • Igen igen virkelig godt indlæg!

  Et spørgsmål; kan man out-of-the-box sætte den sammen med SmartThings eller er Webcore en forudsætning?
  Fx vil jeg gerne kunne koble den sammen med Tado, så gardinerne selv ruller ned, når der fx bliver 25 grader i mine rum, at gardinerne kører ned automatisk, når vi slår alarm til, osv osv

  Jeg er ikke i gang med Webcore og mangler tiden til at sætte mig ind i det lige nu, så det er ikke løsningen for mig lige nu 🙂

  • Tak! <3

   Den kan sættes sammen med ST out-of-the-box. Jeg har ikke undersøgt muligheden for automatisering via ST-app'en nærmere, jeg sprang direkte til Webcore, men det vil jeg da helt klart få gjort - for dit forslag til en automation ved høj temperatur er skide god!
   /David

    • Anders har helt og aldeles ret, det er en ultranem automation at sætte op i den nye app. Opret en ny automation, vælg en sensor med temperatur, vælg at temperaturen skal stige til over x grader, vælg gardinet som action, og sæt gardinets placering. Boom!

     Jeg har desværre ikke fundet en nem måde at løse det på i Classic.
     /David

 • Der står at rullegardinet er eks. 100cm – betyder det så at det i realiteten er 105cm – og kan man i givet fald forkorte helt op imod 10cm ?

 • Har netop bestilt et sæt Fyrtur til stuen – vil lave det sådan at det kører ned når ATV4K bliver tændt

  Hvordan sætter jeg nemmest/bedst/billigst Fyrtur op med Apple Homekit så det kun kører ned hvis der er lys i udestuen? (udenstuen lægger “udenfor” stuevinduerne)

  Sådan at det ikke kører ned om aftenen/nat hvis nogen tænder tv’et + det skal selv køre op når der er mørkt (alternativt kl fx. 5 om morgen…)

  Har “kun” Philips hue bridge, Ikea hub & ATV’et – ville være lækkert ikke at skulle have mere legetøj

  • Drop idéen om ikke at have flere hubs – du vil få mange fordele med en egentlig Smart Home hub. Så kan du f.eks. sætte et plug med strømmåling til dit Apple TV, og køre gardinet ned når strømforbruget på pluggen stiger, og du dermed er begyndt at se tv. 🙂

  • Ca. 3 måneder, afhængig af hvor ofte de åbnes. Her åbnes der om morgenen og lukkes om aftenen, og vi går flere måneder mellem opladninger.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *