Z-wave eller Zigbee – hvad skal du vælge?3 min read

Når man taler smart home, findes der to trådløse protokoller, som er bredt implementeret, og som langt de fleste “ægte” smart home-hubs understøtter. Det er Z-wave og Zigbee.

Zigbee kender mange fra Philips Hue, som bruger protokollen til kommunikationen mellem pærer, kontakter og sensorer. Z-wave virker til at være mindre kendt, men en mindst lige så interessant protokol.

Forskelle og ligheder

Begge protokoller bygger på såkaldte Mesh-netværk. Det betyder, at rækkevidden på netværket forlænges for hver enhed, du tilføjer, da hver enhed fungerer som forlænger. Har du svært ved at få lampen ved postkassen koblet på din smart home-hub, kan du muligvis redde det ved at sætte en lampe op ved hoveddøren, som kan bringe netværket tættere på postkassen.

Note: Kun enheder med permanent strøm fungerer som forlængere – enheder på batteri forlænger ikke.

Zigbee kører på 2.4 GHz-båndet, og det er faktisk et af problemerne med Zigbee: Der er mere tendens til støj, da det er samme bånd Wi-Fi kører på.

Z-wave, derimod, kører på 868,42 MHz – i Europa. Og det er faktisk et af problemerne med Z-wave: Der er forskel på frekvenserne, så enheder købt i USA kan ikke bruges sammen med enheder købt i Europa. Du kan se en komplet liste over frekvenser her.

Der er, lidt tid endnu, mere standardisering af Z-wave-protokollen, så alle typer Z-wave-enheder bør kunne tale med alle Z-wave-hubs. Zigbee er først med version 3.0 blevet mere standardiseret, men har i et langt stykke tid været splittet i forskellige del-protokoller.

Hvad skal jeg vælge?

Har jeg frit valg, foretrækker jeg Z-wave. Jeg kan godt lide tanken om, at der er mindre risiko for støj på tværs af protokoller, som Zigbee kan have tendens til. Ret skal være ret, jeg har ikke selv konstateret støj blandt mine Zigbee-enheder, men jeg vælger alligevel helst Z-wave.

Undtagelsen er Aqaras produkter, som jeg køber i vildskab fra AliExpress, fordi de er usandsynligt billige.

Min SmartThings-hub understøtter heldigvis begge protokoller, så der er nærmest frit valg på alle hylder.

Hvad med Wi-Fi og Bluetooth?

Bluetooth mener jeg ikke har sin berettigelse i forbindelse med smart home-enheder, med mindre der er tale om en dørlås, som først skal åbne, når man er få meter fra fordøren. Rækkevidden er ganske enkelt for ringe. Selv i eksemplet med en dørlås forventer jeg også understøttelse af enten Zigbee eller Z-wave, udover Bluetooth.

Wi-Fi kan godt bruges, men jeg foretrækker at minimere mængden af enheder, der bruger mit trådløse netværk, når der nu findes fine alternativer.

Desuden er det ikke mange rent Wi-Fi-baserede enheder, der er understøttet i SmartThings, jeg bruger som smart home-hub, og jeg har ikke interesse i at bruge flere forskellige apps for at styre enheder i hjemmet.

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

9 thoughts on “Z-wave eller Zigbee – hvad skal du vælge?3 min read

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *