Projekt Ringeklokke i et smart home4 min read

Da vores ringeklokke havde været mere eller mindre ustabil i nogle uger, tog jeg mig endelig sammen til at finde en løsning. Og den skulle selvfølgelig være smart. Der var dog en del problemer at løse, før jeg kunne komme i gang.

Knap og lyd

En ringeklokke eller dørklokke fungerer i bund og grund med to enheder: En knap udendørs på bygningen, og en højttaler indendørs. Jeg havde brug for begge enheder, før jeg kunne gå i gang.

Jeg var omkring en lang række knapper, men ingen var helt optimale. Der var dyre løsninger med Z-wave-knapper bygget til ringeklokker, der var underfundige løsninger med en dørsensor, som kan bruge en almindelig ringeklokkeknap og et kabel til en forbindelse i sensoren, som aktiverer når forbindelsen sluttes, og så var der en knap fra Xiaomi Aqara, som var trådløs, muligvis stænktæt, og kunne købes for 50 kr. inkl. porto. Så det blev Xiaomi-knappen i første omgang.

Højttaleren var heller ikke helt nem. SmartThings, som jeg bruger som hjerne i mit smart home-setup, kan tale med en lang række højttalere, men jeg havde ingen af dem. Til gengæld fandt jeg nogle Z-wave-sirener, som havde forskellige lyde indbygget, herunder enringeklokkelyd, og pludselig havde Elgiganten nogen af dem på tilbud som restsalg.

For 100 kr. fik jeg en DCH-Z510 fra D-Link, som uden problemer blev forbundet med SmartThings.

Og så var vi sådan set klar med det grundlæggende hardware.

Opsætning

I SmartThings var det nemt at opsætte en automation, som blev aktiveret ved tryk på knappen, og spillede “ding dong” indendørs, men det var ligesom ikke helt nok. Så er det jo bare en ringeklokke, og sådan en kan man få til en 50’er i Silvan.

Automation’en kunne heldigvis udvides, så den også sendte besked til vores respektive telefoner, når nogen ringede på. Men da jeg først én gang havde stået i Føtex, og fået en “ding dong”-besked på telefonen, for dernæst at rode med min videoovervågnings-app for at få et billede af personen, der ringede på, besluttede jeg mig for at gøre det smartere.

Desværre understøtter SmartThings ikke at sende billeder i deres beskeder, så der måtte andre løsninger til.

Webcore

Nogen utroligt kloge mennesker har bygget Webcore, som er en SmartApp, der lader dig “programmere” funktioner i en browser, og køre funktionerne på SmartThings. Webcore er noget mere fleksibel end SmartThings, men kræver en idé om hvordan programmering fungerer.

I Webcore satte jeg en simpel “piston” op – en handling, som kører når ringeklokken aktiveres.

Piston’en sender besked via SmartThings til både mig og Mette, når nogen ringer på. Desuden sender den en SMS til os begge – i tilfælde af, at vi er uden 3G/4G. Desuden sender den et web-request til en server, jeg har kørende på lokalnetværket, som tager seneste billede fra overvågningen ved hoveddøren, og sender i en besked til mig via app’en Telegram. Denne del tog lidt PHP-programmering at få på plads, men den virker overraskende godt.

Hele piston’en ser sådan ud.

Jeg kunne sagtens være stoppet før Webcore blev taget i brug. I sig selv er det rigtig rart at få besked på telefonen, når nogen ringer på. Men når nu overvågningskameraerne sidder der, kan man jo lige så godt bruge dem til noget.

Jeg brugte denne implementering af Telegrams API i PHP, og jeg udnyttede, at et af mine overvågningskameraer har en URL, som altid giver mig det aktuelle billede råt fra kameraet.

Jeg er spændt på …

Hvor længe knappen holder. Jeg er overordnet imponeret over kvaliteten fra Xiaomis side, men knappen er ikke IP-rated, så vidt jeg kan se, og dermed er den formentlig ikke rigtig vandtæt. Den får lov at sidde vinteren over, og dør den, har jeg en erstatning liggende i skuffen.

Var jeg ligeglad med budgettet på mit smart home-setup, havde jeg nok brugt Fibaros dørsensor, som man kan slutte ledningen fra en almindelig ringeklokke til, og bruge til aktivering af ringeklokken. Faktisk kan man også bruge en Xiaomi fugtsensor, og føre de to ledere fra dørklokken til hver sin kontakt på fugtsensoren – ved tryk på ringeklokken vil sensoren tro, at begge kontakter er fugtige, og sende signal til SmartThings.

Fugtsensoren kan så gemmes indendørs, og så er udvendig fugt ikke et problem.

I bund og grund er der mange gode løsninger på en smart ringeklokke, som ikke behøver koste på den gode side af 1.000 kr., og den slags er jeg lidt vild med. 🙂

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

21 thoughts on “Projekt Ringeklokke i et smart home4 min read

 • Fedt du også roder med ringeklokke 🙂 har selv lige fået min Aqara hub hjem samt en Aqara mini switch som jeg har lavet til ringeklokke, det spiller bare. Har dog ikke video kamera til så ikke super avanceret :O Er også spændt på at se om knappen kan holde til den danske vinter, har et udhæng ved vores dør så den bliver ikke udsat for regn, kun fugt og kulde.

  • Vores knap sidder heldigvis også lidt beskyttet fra vind og vejr – jeg satser på den holder, og som sagt kan man jo altid have en backup på lager. 🙂

 • Smart lavet! Har du indkoopereret dine kameraer i ActionTiles?

  Jeg ville egentlig gerne have samme opsætning som dig – med den tager et billede af den som ringer på døren. Kunne være fedt kunne det også køre samtidig i actiontiles – det burde dit kunne gøre når det generer en url.

  Hvilke kameraer kører du med? Jeg bruger aktuelt S6 Evos alarmsystem med wifikameraer (hvor jeg dog ikke
  kan finde ip-adressen) – ulempen er det spiller ikke sammen med actiontiles og sensorerne spiller ikke med SmartThings (pga. sensorerne kører på 433,92 MHz). Og tror de er kodet.

  • Hej Carsten,
   Indtil i går havde jeg ikke mine kameraer på ActionTiles, men du inspirerede mig til lidt research, og det ser ud til at være lykkedes med at få et af dem i indkørslen koblet på. Jeg regner med et indlæg om ActionTiles snart, og så må der følge screenshots med. 🙂

   Jeg bruger en stak forskellige typer IP-kameraer, men jeg kan bedst lide Hikvision – softwaren og kvaliteten er over middel, og prisen er fornuftig. Alle kameraer streamer til min Synology Diskstation døgnet rundt, og ved bevægelse tager de serier af billeder, som backup’es til Backblaze. Selv hvis en tyv skulle finde og få adgang til min Diskstation, bør der være brugbare billeder i backup’en. 🙂
   /David

   • Hej David,

    fedt – jeg følger det spændt. Jeg er ved at gå over til Synology – men er sgu noget i tvivl om man skal købe NVR eller NAS og så købe kameraer til. Fortæller du lidt om dit setup i en af dine posts?

    Jeg har også kigget på Hikivision – men synes de prismæssigt ligger i den høje ende.

    • Hej Carsten,
     Jeg er ved at færdiggøre et indlæg om min Synology NAS, som dog kun berører det med kameraerne overfladisk. Det tænker jeg kommer i et indlæg for sig i løbet af december.

     Jeg kan kun anbefale deres NAS-løsninger – de kan sagtens bruges til normale NAS-opgaver, mens de filmer fra flere kameraer 24/7.

     Kameramæssigt har jeg god erfaring med at købe fra DBA. Holder man lidt øje, kan man jævnligt finde udmærkede kameraer til ~500 kr. per stk. Jeg prioriterer at købe kameraer med variabel linse og fokus, så jeg selv kan vælge præcis hvor meget, der skal med på optagelserne, så jeg kigger normalt efter kameraer med f.eks. 2,8mm-12mm linse. Så kan man manuelt (og i visse tilfælde automatisk) gå fra wide screen-billeder til meget fokuserede billeder.

     Som alternativ til Hikvision virker Reolink rigtig gode. Dem har jeg hjulpet svigerfar med at sætte et par stykker op af, og kvaliteten er fremragende, mens de netop tilbyder zoom direkte fra Synology Surveillance Station.

     Eneste problem ved at vælge NAS fremfor NVR er, at der kun følger to kameralicenser med. Skal du koble flere på, skal du betale ca. 350 kr. per kameralicens.

     /David

 • Hvordan skifter du lyd på sirenen. Jeg har en men bruger den kun siren ved indbrud. Vil gerne have en anden lyd, når det røgalarmen der trigger den.

 • Jeg har lige via smartthings appen fået lavet det sådan at ringklokken får sonos til at afspille en lyd – eneste ulempe er at jeg skulle lave en automatisering for de forskellige områder jeg har en sonos højtaler.

  Jeg kan se man kan stille den til at afspille signaler og lyde f.eks. i alarmopsætning. Kunne være fedt at kunne styre det lidt bedre via webcore.

  Carsten

  • Jeg ville ønske jeg havde en grund til at kaste mig ud i Sonos, men indtil videre kan vi fylde stue/køkken med lyd via ét anlæg med fire højttalerudgange, så det må vente. Måske når børnene skal til at have musik på værelset. 🙂

 • Hej David

  Kunne man få en update på om trykket stadig er i live, i dag? 🙂

  • Hah, kan sgu da godt være man skulle bestille sådan en, for lige at give lidt mere beskyttelse til trykket. 🙂

 • Hej,

  nu har jeg langt om længe sat mig for at kopiere dit setup med knappen og selvsamme sirene – jeg kan bare ikke tilføje sirenen til min ST!

  Jeg har ikke en hub til min D-link, men det burde vel være til at gøre alligevel?

  Jeg bruger Classic App og har installeret en DH, men lige lidt sker der.

  Hvad gjorde du for at få sirenen tilføjet ST? 🙂

  • Jeg skal måske tilføje, at min ST kommer fra UK, mens min sirene er fra Elgiganten. Men det bør vel ikke gøre nogen forskel? 🙂

   • Løsningen er nem: Slet din device handler før du tilføjer sirenen. Den kan ikke tilføjes når device handleren er tilføjet. 🙂

    • Fedt, så langt så godt! 🙂

     Den kommer dog kun med alarm signalet, så jeg kan ikke vælge andre lyde som fx ringeklokken. Kom din automatisk med det?

     Og beklager de mange spørgsmål – jeg ved, at det her ikke er et support Forum 🙂

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *