Forlæng Zigbee og Z-wave4 min read

Et klassisk problem i smart home-regi er rækkevidden på Zigbee og Z-wave (læs her hvad du skal vælge, hvis du er i tvivl).

Jeg har samlet en række tips, som måske kan hjælpe dig til at forbedre rækkevidden på det mesh, både Zigbee og Z-wave bygger.

Omgivelser

Først og fremmest kan omgivelserne forbedre eller forringe rækkevidden. Både Zigbee og Z-wave har det bedst i fri luft, og vægge, gulve og lofter forringer rækkevidden. Det gælder særligt, hvis der er metal i væggen eller betonlaget mellem etager.

Derfor bør din hub altid placeres centralt i forhold til de yderligt liggende enheder, du planlægger at få på netværket. Desuden kan du bruge særlige enheder til at forlænge signalet på dit netværk.

Signalforlængere

Både Zigbee og Z-wave er mesh-baserede teknologier, så hver enhed på netværket fungerer som forlænger for signalet for andre enheder.

Det gælder dog kun enheder med fast strømforsyning, og altså ikke enheder på batteri (med meget få undtagelser).

På billedet ovenfor, fra Zigbee.org, kan man se hvordan pærer o.l. fungerer som nøgleenheder på netværket, der skaber forbindelse til alle andre enheder.

Dermed kan man f.eks. bruge en Zigbee-pære til at skabe forbindelse mellem en SmartThings Hub og en dørsensor, hvis sensoren er for langt fra hubben til at kunne nå den selv.

På samme måde kan man bruge en Z-wave-kontakt som forlænger for andre Z-wave-enheder. Bemærk dog, at Zigbee ikke kan forlænge for Z-wave, og omvendt.

Særligt for Hue

Hue bruger Zigbee-standarden til sin kommunikation, men har du Hue-enheder koblet på din hub via Hue’s bridge, vil de ikke fungere som forlængere for andre Zigbee-enheder forbundet direkte til hubben.

Din hub kan ikke se Hue’s Zigbee-netværk, men blot tale med Hue bridge, som så taler med Hue-pærerne. Har du brug for at lade Hue-pærer forlænge dit netværk, skal de altså kobles direkte til din hub.

Særligt for Xiaomi

Xiaomi’s Aqara-enheder, som jeg ellers elsker højt, taler ikke Zigbee på samme måde som andre enheder. Derfor vil en Hue-pære forbundet direkte til en hub ikke forlænge Zigbee så Xiaomi-enhederne kan bruge det.

Men, det ser ud til, at Ikeas Trådfri-stik kan forlænge for Xiaomi-enhederne. Jeg har koblet en række Trådfri-stik rundt omkring i huset på min hub, og jeg oplever mit Zigbee-netværk som mere stabilt nu.

I praksis

Her er et billede af vores hus. Det er det, lige i midten, med farvede cirkler på.

Den grønne cirkel er placeringen af min SmartThings Hub, og den røde og lilla cirkel er yderpunkterne i mit smart home. Det er kontaktsensorer i henholdsvis drivhuset og postkassen.

Kontaktsensoren i drivhuset, den røde cirkel, er på netværket uden problemer – det er den fordi jeg indendørs, hvor den gule cirkel er, har placeret et Z-wave-stik, som forlænger netværket ud i haven lige dér.

Det er til gengæld ikke lykkedes mig at få kontaktsensoren ved den lilla cirkel på min hub. Den sidder inden i en metalpostkasse, og selv med et Z-wave-stik hvor den turkise cirkel er, er der stadig ikke kontakt. Det problem arbejder jeg på at løse, for jeg vil have besked, når postkassen åbnes. 🙂

Mapping af netværket

Det er faktisk muligt at få et visuelt overblik over et Zigbee-netværk, så man kan se præcis hvilke enheder, der er forbundet med hinanden.

Jeg har fundet et indlæg på SmartThings’ forum, som fortæller om det i detaljer. Det kræver, at du har en USB-key med Zigbee-modul fra Digi, og det kan købes her til 43€ plus fragt.

Gør som 351 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

3 thoughts on “Forlæng Zigbee og Z-wave4 min read

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *