Hue eller Trådfri3 min read

Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har hørt/læst spørgsmålet: Skal jeg vælge Philips Hue eller Ikea Trådfri?

Hue og Trådfri er to løsninger på det samme problem – hvordan får man gjort belysningen i sit hjem smart?

De to platforme har fordele og ulemper, men som udgangspunkt virker de ret ens, og jeg kan godt forstå, at valget er svært.

Om Philips Hue

Hue var et af de første smart lighting-produkter, og Philips har mange års erfaring med produktudvikling og software. Det ses tydeligt på deres produktserier, der spænder bredt, og er af meget høj kvalitet.

Philips Hue inkluderer pærer i både E27, E14 og GU10, i ren hvid, hvide blå og gullige toner, og fuld farve, samt en lang række indendørs- og udendørslamper, lightstrips og andet godt.

Om Ikea Trådfri

Ikea kom senere med på bølgen, og det viser deres produkter. Pærerne er typisk mindre præcise i farverne, og deres software mangler en del for at være lige så brugbar som Hue.

Til gengæld har de været hurtige til at spænde bredt, og de er oven i købet ved at tilføje både gardiner og højttalere til repertoiret.

Det kedelige svar

Jeg bruger en god blanding af Hue og Trådfri. Æv, hva’?

Som nævnt er der fordele og ulemper ved begge produktserier. Efter min mening ser det sådan ud:

Fordele ved Hue

 • Kvaliteten virker højere end Trådfri
 • Softwaren er bedre
 • Udvalget af pærer og lamper er større

Fordele ved Trådfri

Heldigvis taler Hue og Trådfri glimrende sammen. Jeg har valgt at bruge Hue som hjernen i mit smart lighting-setup, for at få glæde af den bedre software. Både Hue-pærer og Trådfri-pærer er forbundet direkte til min Hue Bridge, så alt kan styres fra én app. (De dukker selvfølgelig automatisk op i SmartThings, uanset om det er Trådfri eller Hue.)

I kælderen, i forgangen og udenfor har jeg valgt Trådfri-produkter, fordi jeg her ikke har brug for farveskift, flere toner af hvid og andet sjov. Her skal bare være lys, eller ikke-lys.

I køkkenet og stuen har jeg valgt Hue’s Ambiance-pærer, da de understøtter toner af hvid, fra gullig til blålig. Det lyder fjollet, men lyset er markant mere behageligt, hvis det har en svag gullig tone, end hvis det bare er hvidt.

På børnenes værelser har jeg valgt farvede Trådfri-pærer. Kvaliteten af farverne er ikke så høj som Hue (f.eks. er grønne og blå toner svære at ramme), men børnene går ikke op i det – de synes bare det er sjovt at kunne tænde for disko-lys.

Opsummering

Så, kort fortalt: Skal det være billigt – vælg Trådfri. Skal det være godt – vælg Hue. Du kan sagtens få det bedste fra begge verdener, men overvej Hue som hjernen i setuppet, fordi softwaren er bedre.

En note om HomeKit: Bruger du HomeKit fra Apple til at styre dine Hue-enheder, så er du nødt til at køre ren Hue. Trådfri-enheder sluttet til Hue virker ikke i HomeKit.

Gør som 187 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

4 thoughts on “Hue eller Trådfri3 min read

 • Det er værd at nævne, at mange oplever, at Trådfri pærerne blinker spontant på tilfældige tidspunkter, når de kører på Hue bridge. Ikea har været bekendt med problemet længe, men kan/vil vist ikke fikse det.
  Se evt. i denne tråd på Reddit:
  https://www.reddit.com/r/tradfri/comments/8nso3z/update_of_hue_hub_tradfri_bulb_flickering/

  Hvis man vælger at bruge Trådfri Bridge i stedet, skal man huske, at man skal bruge en styreenhed (fjernbetjening, trådløs dæmper eller trådløs bevægelsessensor) fra Trådfri serien for at forbinde pærer til bridge. Jeg har set flere klage deres nød på Facebook, fordi de er kommet hjem fra Ikea med pærer og bridge – men uden styreenhed.

  Et alternativ kan være Osram Smart+. De er jævnligt på tilbud hos Amazon 🙂

  • Gode pointer! Jeg har oplevet nogle få blink fra en af mine Trådfri-pærer, men ikke nok til, at det irriterer.

   Jeg har et enkelt Osram-plug i brug, men ellers har jeg slet ikke fået leget nok med Osram. Det bør jeg nok også gøre noget ved snart.

   Tak for kommentaren. 🙂

 • Er selv lige begyndt at lege med at få smart ting ind i mit hjem.

  er der en grund til at du kun anbefaler hue eller Trådfri, og ikke andre pære som YeeLight eller Sengled, eller LifX etc ?

  • Hej Steffen,
   Jeg er tilhænger af Zigbee eller Z-wave til så meget smart home som muligt. LiFX er wifi, og der er ingen grund til at belaste wifi-netværket med enheder, som kan køre på andre typer netværk.
   Læs mere om Z-wave vs Zigbee her:
   https://mettesigernej.dk/2018/11/16/z-wave-eller-zigbee-hvad-skal-du-vaelge/

   Sengled og YeeLight ser ud til at køre Zigbee – jeg har ikke testet nogen af dem, som jeg har med både Hue og Trådfri, så det er den primære årsag til, at jeg anbefaler dem. Har jeg brug for god kvalitet, vælger jeg Hue, men er prisen vigtigere, vælger jeg Trådfri.

   Både Sengled og YeeLight kan sagtens være fine produkter, men jeg kender dem ikke godt nok til at kunne anbefale eller fraråde dem.

   /David

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *