Hue eller Trådfri3 min read

Jeg har ikke tal på hvor mange gange jeg har hørt/læst spørgsmålet: Skal jeg vælge Philips Hue eller Ikea Trådfri?

Hue og Trådfri er to løsninger på det samme problem – hvordan får man gjort belysningen i sit hjem smart?

De to platforme har fordele og ulemper, men som udgangspunkt virker de ret ens, og jeg kan godt forstå, at valget er svært.

Om Philips Hue

Hue var et af de første smart lighting-produkter, og Philips har mange års erfaring med produktudvikling og software. Det ses tydeligt på deres produktserier, der spænder bredt, og er af meget høj kvalitet.

Philips Hue inkluderer pærer i både E27, E14 og GU10, i ren hvid, hvide, blå og gullige toner, og fuld farve, samt en lang række indendørs- og udendørslamper, lightstrips og andet godt.

Om Ikea Trådfri

Ikea kom senere med på bølgen, og det viser deres produkter. Pærerne er typisk mindre præcise i farverne, og deres software mangler en del for at være lige så brugbar som Hue.

Til gengæld har de været hurtige til at spænde bredt, og de har oven i købet tilføjet både gardiner og højttalere til repertoiret.

Det kedelige svar

Jeg bruger en god blanding af Hue og Trådfri. Æv, hva’?

Som nævnt er der fordele og ulemper ved begge produktserier. Efter min mening ser det sådan ud:

Fordele ved Hue

 • Kvaliteten virker højere end Trådfri
 • Softwaren er bedre
 • Udvalget af pærer og lamper er større

Fordele ved Trådfri

Heldigvis taler Hue og Trådfri glimrende sammen. Jeg har valgt at bruge Hue som hjernen i mit smart lighting-setup, for at få glæde af den bedre software. Både Hue-pærer og Trådfri-pærer er forbundet direkte til min Hue Bridge, så alt kan styres fra én app. (De dukker selvfølgelig automatisk op i SmartThings, uanset om det er Trådfri eller Hue.)

I kælderen, i forgangen og udenfor har jeg valgt Trådfri-produkter, fordi jeg her ikke har brug for farveskift, flere toner af hvid og andet sjov. Her skal bare være lys, eller ikke-lys.

I køkkenet og stuen har jeg valgt Hue’s Ambiance-pærer, da de understøtter toner af hvid, fra gullig til blålig. Det lyder fjollet, men lyset er markant mere behageligt, hvis det har en svag gullig tone, end hvis det bare er hvidt.

På børnenes værelser har jeg valgt farvede Trådfri-pærer. Kvaliteten af farverne er ikke så høj som Hue (f.eks. er grønne og blå toner svære at ramme), men børnene går ikke op i det – de synes bare det er sjovt at kunne tænde for disko-lys.

Opsummering

Så, kort fortalt: Skal det være billigt – vælg Trådfri. Skal det være godt – vælg Hue. Du kan sagtens få det bedste fra begge verdener, men overvej Hue som hjernen i setuppet, fordi softwaren er bedre.

En note om HomeKit: Bruger du HomeKit fra Apple til at styre dine Hue-enheder, så er du nødt til at køre ren Hue. Trådfri-enheder sluttet til Hue virker ikke i HomeKit.

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

26 thoughts on “Hue eller Trådfri3 min read

 • Det er værd at nævne, at mange oplever, at Trådfri pærerne blinker spontant på tilfældige tidspunkter, når de kører på Hue bridge. Ikea har været bekendt med problemet længe, men kan/vil vist ikke fikse det.
  Se evt. i denne tråd på Reddit:
  https://www.reddit.com/r/tradfri/comments/8nso3z/update_of_hue_hub_tradfri_bulb_flickering/

  Hvis man vælger at bruge Trådfri Bridge i stedet, skal man huske, at man skal bruge en styreenhed (fjernbetjening, trådløs dæmper eller trådløs bevægelsessensor) fra Trådfri serien for at forbinde pærer til bridge. Jeg har set flere klage deres nød på Facebook, fordi de er kommet hjem fra Ikea med pærer og bridge – men uden styreenhed.

  Et alternativ kan være Osram Smart+. De er jævnligt på tilbud hos Amazon 🙂

  • Gode pointer! Jeg har oplevet nogle få blink fra en af mine Trådfri-pærer, men ikke nok til, at det irriterer.

   Jeg har et enkelt Osram-plug i brug, men ellers har jeg slet ikke fået leget nok med Osram. Det bør jeg nok også gøre noget ved snart.

   Tak for kommentaren. 🙂

 • Er selv lige begyndt at lege med at få smart ting ind i mit hjem.

  er der en grund til at du kun anbefaler hue eller Trådfri, og ikke andre pære som YeeLight eller Sengled, eller LifX etc ?

  • Hej Steffen,
   Jeg er tilhænger af Zigbee eller Z-wave til så meget smart home som muligt. LiFX er wifi, og der er ingen grund til at belaste wifi-netværket med enheder, som kan køre på andre typer netværk.
   Læs mere om Z-wave vs Zigbee her:
   https://mettesigernej.dk/2018/11/16/z-wave-eller-zigbee-hvad-skal-du-vaelge/

   Sengled og YeeLight ser ud til at køre Zigbee – jeg har ikke testet nogen af dem, som jeg har med både Hue og Trådfri, så det er den primære årsag til, at jeg anbefaler dem. Har jeg brug for god kvalitet, vælger jeg Hue, men er prisen vigtigere, vælger jeg Trådfri.

   Både Sengled og YeeLight kan sagtens være fine produkter, men jeg kender dem ikke godt nok til at kunne anbefale eller fraråde dem.

   /David

 • Sikke en fin hjemmeside!

  Jeg er lidt i tvivl, om de trådfri pærer fra IKEA kan bruges sammen med Hue og Apple HomeKit.

  IKEA skriver, at deres pærer kan bruges sammen med Apple HomeKit/Siri, men gælder det mon kun, hvis man bruger deres egen trådfri gateway?

  Tak på forhånd.

  • Hej Kresten,
   Tak for rosen. 🙂
   Jeg er ikke selv Homekit-bruger, men så vidt jeg ved virker kun Hue-pærer i Homekit på Hue. Slutter du Trådfri-pærer til Hue, vises de ikke i Homekit.
   /David

  • Godt spørgsmål! Det ved jeg faktisk ikke – de fleste vælger at gå den modsatte vej, Trådfri-pærer på Hue. 🙂
   /David

   • Ja, og det er der masser af info om. Men svigerfar fik sidste år en Hue pære i fødseldagsgave af en som ikke vidst man skulle brugde en bridge. Og for tiden kan man få et IKEA Trådfri startsæt til næsten sammen pris som en løs Hue bridge. Så jeg overvejer sådan et sæt i gave i år, og så ville det jo være smart hvis den virkede med hans Hue pære 🙂

 • Hej,

  Fed artikel. Tommel op herfra !

  Er pt. ved at undersøge hvad man skal køre. Syntes dog din løsning med en blanding virker godt ! Men så skriver du at det ikke fungerer super med Apple HomeKit. Hvad bruger du til at styre dine enheder ? Phillips Hue appen, eller evt. en Google Home ?

  For her i hjemmet har vi udelukkende Apple (udover et par chromecasts). Så det optimale vil være at bruge Siri i Apples HomeKit.

  • Jeg har SmartThings som hjernen i mit setup, som samler kommunikationen, og det er ST-app’en jeg bruger til styring af alle enheder. 🙂
   /David

 • Hej 🙂
  Jeg vil starte med at sige jeg godt kan lide længden på din post. ikke for lang til at man skal lede efter sit svar men heller ikke for kort til at det ikke er brugbart 😀

  Udover det er jeg nysgerig på om du stadig oplever den blinken du nævnte i første kommentar? overvejer nemlig en blanding af både Hue og Trådfri, som du har.
  Og ved du om man kan opdatere trådfri pærene når de er tilsluttet en Hue bridge? 🙂

  • Jep, jeg oplever stadig blink, men det er udelukkende fordi jeg ikke har gidet opdatere mine pærer. Hvis de sluttes til Trådfri Gateway (de kan ikke opdateres via Hue Bridge) og opdateres, bør blinkene forsvinde. 🙂

 • Hej David🙂

  Lækker blog👍🏻 Med masser af info til os der ikke helt er inde i Smart verdenen endnu😉

  Jeg har lige et spørgsmål til dit lys.
  Har du installeret alm. spots og så udelukkende bruger pærerne fra Hue og Trådfri? Eller har du valgt spots fra Trådfri/Hue som er smarte?

  Mvh
  Mathias

  • Hej Mathias,
   I mine spots bruger jeg Hue-pærer (eller, egentlig Trådfri-pærer) i almindelige udtag fra Ikea. Jeg har ikke set nogen grund til at betale en højere pris for Hue-udtagene. 🙂
   /David

 • Tak for masser af gode og virkelig brugbare indlæg.

  Jeg er ved at skulle færdiggøre elplanen til vores nye hus, og vi vil gerne have helt eller delvis smart belysning. Jeg er ret meget i tvivl om, hvad man gør med kontakter. Pt. har vi købt et par hue pærer til at lege med, men de er prisgivet afbryder-kontakten. Hvis een af ungerne slukket på væggen, er festen slut… Bør man have gjort klar til gammeldags kontakter, men have alle udtag, hvor man vil have smart lys til at være tændt altid (hvis man overhovedet må)? Hvad ville du vælge, hvis du skulle bygge?

  Mvh
  Steffen

 • Jeg har intet SmartHome-udstyr endnu, men er fascineret af mulighederne.

  Hvis jeg køber en SmartThings hub og nogle IKEA Trådfri pærer, har jeg så brug for IKEA hub’en? Kan jeg tænde og slukke pærerne, når jeg ikke er hjemme vha. SmartThings app’en, eller kræver det mere udstyr?

  • Nej, hvis du har en ST Hub, kan du koble pærerne direkte på. 🙂
   SmartThings er automatisk online og tilgængelig udefra, helt uden tryl. Dermed kan du sagtens tænde og slukke, når du ikke er hjemme.
   /David

 • Nogen af jer der oplever man ikke kan finde Ikea pærer i hue appen når man prøver at tilføje pærer??

  • Jeg har bedst erfaringer med at bruge Hue Essentials-app’en (på Android, på iOS kan du bruge iConnectHue), og så forbinde via Touchlink. Du skal have pæren indenfor 10 cm fra din Hue Bridge, men så findes den nemt.

 • Hej David

  Jeg er lige started med at læse dine Artikler, og du kommer fint rundt om emnet.

  Jeg har haft en Hue Bridge V2.0 til at styre mit lys, men alting bliver større med tiden.
  Da jeg nåede de ca 55 enheder begynte tingene at falde ud og ikke virke. fordi begrænsningen ligge på de ca 50 enheder. Forklaringingen ligger i database størelsen der holder øje med forbindelserne mellem enhederne. Alle pærer fungerer som routere mellem hianden, til de enheder de kan nå.
  Jeg skiftede til “Home Assistance” med en ConBee II Usb enhed i. Jeg køre min HA på en Intel Nuke 3i 32 Gb hukomelse og en 256 SSD disk. men det kan alså køre på en Rasberi PI V4.
  Jeg er super glad for skifted, en helt ny verden er åben. nu er jeg ikke længere begrænset til en producent af ZigBee, men nu kan jeg bruge alle Zigbee enheder fra alle. og alt kan komme på HomeKit eller Google. Alt kan programeres til lige det man vil, man kan bruge en Gui til det mest simple.
  Eks. kan man bruge NFC Tags som kan læses af en telefon, Scanner man en bestemt NFC Tag tænders lyset i gåren og der sættes en timer på 30 min. eller lyset på badeværelset slukker ikke før man scanner taggen igen, når man skal i bad.
  Eller Man går fra et Wifi til et andet og lyset sættes som den scene man har forudbestemt.
  puha en ny verden er åben.

  Hilsen Torben

 • Hej David
  Tak for mange gode indlæg.
  Min Ikea hub brød ned, og jeg har nu købt en Philips hue i stedet. Det har jeg ikke fortrudt, for den er langt mere stabil, og jeg har også investeret i et par hue pærer, som fungerer fint sammen med de gl. fra Ikea .
  MEN jeg ville jo gerne betjene det hele via HomeKit og Siri.
  Ved du om man kan køre både med en Trådfri bridge og en hue bridge samtidig i HomeKit?
  Eller kan man bruge SmartThings og der i gennem styre det hele i HomeKit?

  Vh. Flemming

  • Aktuelt virker SmartThings ikke med Homekit direkte, det kræver et setup som HomeBridge.
   Jeg har ikke erfaring nok med Homekit til at kunne sige om man kan bruge både Trådfri og Hue på samme setup, men det ville undre mig meget hvis man ikke kunne.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *