At bygge nyt hus – smart home9 min read

Engang imellem kommer spørgsmålet i en af de smart home-grupper, jeg er medlem af på Facebook: “Jeg er ved at bygge nyt hus, hvordan gør jeg det smart?”

Desværre kommer spørgsmålet ofte for sent – det er typisk allerede besluttet hvilken type kontakter, der skal bruges, der er trukket kabler, og lige om lidt ryger tapetet på, og så bliver det besværligt.

Så, jeg har besluttet mig for at gøre mig nogle overvejelser, hvis jeg nu skulle bygge hus i morgen – og havde et fornuftigt budget til at gøre mit hjem smart.

Wifi og netværk i et nyt hus

Det vigtigste først: Jeg ville sikre mig et stabilt grundlag i form af et godt og stabilt kablet og trådløst netværk.

Setuppet ville jeg bygge på UniFi, både til router, switche og access points, og jeg ville bruge kabel så mange steder som muligt. Minimum fire ethernetstik i hvert værelse, to stik i to hjørner. Ja, også på badeværelset. I køkkenet. I gangen. Og i garagen.

Access points skulle monteres så diskret som muligt, men stadig med hensyntagen til signalstyrken – jeg tror vandret i loftet er det bedste bud. UniFi har mange forskellige løsninger, men efter min mening når man det bedste resultat med kabel trukket til hvert access point, så det ville jeg få gjort. Power over Ethernet er redningen her, så kan strøm føres med i netkablet.

Videoovervågning

Kabler til indendørs og udendørs montering af kameraer ville jeg få trukket med det samme. Typisk placeres kameraer på hjørner af bygninger, så de filmer langs med huset, samt ved døre og andre adgangsveje, og jeg ville have ethernet-stik monteret strategisk på loftet, så de fleste kameraer kunne få netværk og strøm med ti meters kabel.

Systemmæssigt ville jeg nok gå efter UniFi igen. Jeg har før blogget om videoovervågning på budget, hvor jeg brugte min Synology som omdrejningspunktet, men jeg er blevet lidt imponeret af UniFi’s produkter, så dem tester jeg pt. Måske der allerede er kommet et blogindlæg om det.

Smart home-hjernen

Dette er klart et af de vigtige valg, men ikke det vigtigste – det kommer vi til.

Som hjernen i mit smart home-setup ville jeg indtil videre vælge Smartthings. Det er stadig den mest gennemførte platform, jeg endnu er stødt på. Det skønne er, at vælger du rigtigt i næste punkt, betyder hjernen, eller hubben, egentlig mindre, for så gør standarder, at du altid kan skifte til en smartere hub.

Smart devices

Nu kommer vi til det vigtige, som jeg har valgt at kalde smart devices. Her tænker jeg på bevægelsessensorer, dørsensorer, vinduessensorer, strømmålere, pærer, kontakter, osv.

Indenfor smart home-gøgl er der to primære standarder. Zigbee og Z-wave. Jeg har god erfaring med Zigbee, men bedst erfaring med Z-wave, så skulle jeg bygge hus i dag, ville jeg primært vælge Z-wave.

Vælger man en kendt standard her, kan man altid udskifte hjernen i setuppet, og Z-wave er en kendt og bredt understøttet standard.

Bevægelsessensorer

Jeg har altid været meget glad for Xiaomi Aqaras sensorer, både til bevægelse og døre/vinduer, men i nybyg ville jeg gå efter Aeotec.

De laver en virkelig lækker sensor, Multisensor 6, som kan måle bevægelse, lysmængde, UV-lys, temperatur, luftfugtighed og vibration. Dermed kan man med én sensor per værelse få et rigtig godt overblik over alle de vigtige parametre i huset.

Aeotecs Multisensor kan også monteres i loftet, så de kun stikker 12 mm ud. En anden fordel er, at sensoren kan køre på strøm leveret af et micro-USB-kabel, så man slipper for batteriudskiftning.

Slutteligt er Multisensor 6 selvfølgelig Z-wave-baseret.

Dør-/vinduessensor

På døre og vinduer ville jeg montere Fibaros dør-/vinduessensor.

Den er også Z-wave-baseret, har indbygget temperatursensor, og kvaliteten er rigtig høj. Den er pæn, fås i mange farver, hvis man er til den slags, og fylder ikke for meget.

Kontakter til lys m.v.

Det her er nok et af de vigtigste valg, du kommer til at træffe.

I Danmark har vi nærmest alle Fuga-kontakter fra LK overalt, og det er altså ikke særligt smart home-venligt. Problemet er, at LK ikke har udviklet Zigbee-/Z-wave-kontakter, og at det danske marked er for lille, til at andre rigtig har lyst til at prøve.

Jeg har blogget lidt om problemet med kontakter, men skulle jeg bygge nyt, ville jeg få min elektriker til at finde en dåse, som er stor nok at montere en Fibaro Dimmer 2 bag en normal Fuga-kontakt med to tryk.

Fibaro-enheden kører Z-wave (selvfølgelig) og har et indbygget relæ, så den kan styre en lampe. Man behøver dog ikke bruge relæet – man kan godt bare lade Dimmer’en fungere som en forkromet fjernbetjening til Hue-pærer eller andet godt.

Men, den har mulighed for at tage input fra to kontakter, og på den måde kan den faktisk bruge begge tryk på en kroneafbryder, som på billedet ovenfor. Dermed kan den ene kontakt tænde/slukke for en pære, og den anden kan skrue op og ned for lysstyrken, eller tænde/slukke for en helt anden pære, eller grupper af pærer.

Pærer – to Hue or not to Hue

Den nemme løsning med pærer er at montere Hue overalt. Men, det er også den dyre løsning, og med et Fibaro-relæ i kontakten, behøver man det faktisk ikke.

Skulle jeg bygge nyt, ville jeg kun bruge Hue, hvor det giver mening med farvede pærer, eller pærer med forskellige farvetoner af hvid – i køkken, stue, spiseområde, børneværelser, soveværelse o.l.

I gangarealer, på badeværelser, i garagen, udenfor – der ville jeg montere helt almindelige, kedelige GU10’ere (spots), og lade dem styre af Fibaro Dimmer’en. Dermed kan lyset stadig dæmpes, hvis man skal tisse om natten, men man skal ikke bruge 100 kr. per pære.

Hvor farve og farvetemperatur giver mening, ville jeg investere i Hue-pærer. Det er stadig det bredest understøttede system, og produkterne er af virkelig høj kvalitet.

Jeg ville ikke bruge Hue’s kontakter og sensorer, dog – jeg synes ikke prisen står mål med kvaliteten, og jeg kan ikke lide deres fysisk store kontakter.

Alt det andet …

Lås: Jeg elsker Danalock, men den virker ikke så godt med en trepunktsdør – den slags, man skal trække håndtaget op på, for at låse. Faktisk har jeg ikke fundet en lås, der virker godt med det endnu. Jeg ville dog stadig vælge Danalock.

Røgalarmer: Det skal der være, og de skal være smarte. I nye huse skal røgalarmer være sluttet til 230v, men der findes heldigvis nogle producenter, der laver den slags. Tag dem, du er mest overbevist af. Jeg bruger D-Link DCH‑Z310, men den er udfaset – og kører kun på batteri.

Stikkontakter: Jeg er rigtig begejstret for Fibaros Wall Plug, hvis der skal måles strøm, f.eks. til vaskemaskinen. Skal der ikke måles strøm, er Ikeas stik fine, og enormt billige.

Garageport: Her ville jeg bruge den enkle løsning: Fibaro Smart Implant.

Varme

Jeg elsker Danfoss Living Connect, men det har efterhånden nogle år på bagen. Ikke dermed sagt at det er dårligt – det er bare ikke lige så lækkert som konkurrenternes.

Jeg ville undersøge Tado og Netatmo, og vælge den løsning, der tiltalte mig mest i øjeblikket. Og være klar til at skifte, når Danfoss forhåbentlig kommer med deres opdaterede produkter.

Vinduer

Til rullegardiner ville jeg nok gå efter Ikea Trådfri – hvis de når at komme, inden det fiktive hus er bygget færdigt.

Ovenlysvinduer o.l. ville jeg få monteret med motor til at åbne og lukke, og Z-wave-understøttelse. Det ser nemlig ud til det findes. Så kan vinduet åbnes og lukkes automatisk, og kobler man f.eks. en Netatmo regnmåler til Smartthings, kan vinduet lukkes, når det begynder at regne.

TV og streaming

Vi har jo bygget huset med godt, kablet netværk, så jeg ville prioritere afspillere til fjernsynet, som kan køre på kabel. Det kan Apple TV, og det kan streame næsten alt uden problemer. En Chromecast til hvert fjernsyn ville ikke koste meget, og ikke have stor effekt på netværket, så sådan en stak ville jeg også indkøbe.

Lyd

En af de svære – mest fordi jeg har begrænset erfaring med andre løsninger end Chromecast Audio og Google Home. 🙂

Optimalt set ville jeg installere loftmonterede højttalere i alle opholdsrum – to per rum, koblet til en Chromecast Audio, så man kunne høre egen musik hver for sig, eller det samme i hele huset.

Jeg har hørt meget godt om Sonos, men jeg er grundlæggende imod proprietære systemer, som taler dårligt sammen med andre, og her taler vi jo om at ny-indrette et helt hus. Nej, jeg tror jeg ville holde fast i fleksibiliteten ved de loftmonterede højttalere og Chromecast Audio.

Smarte assistenter

Google. Everything!

Jeg er rigtig glad for Google Home, som bor i vores stue og på badeværelset. I vores nye hjem ville Google bo i alle værelser, som nem styring af musik, varme, lys osv.

Skærme til styring

I køkkenet har vi en iPad, der kører Actiontiles, og det synes jeg sgu er rigtig smart. I vores nye hus ville jeg gøre plads til 4-5 skærme, strategisk placeret rundt omkring – i den ende af huset, hvor børnene huserer, ved hoveddøren, i køkkenet, i stuen og på soveværelset.

Målet ville være nem styring af lys, lyd og varme, samt nemt overblik over temperaturer, åbne døre og vinduer, kameraer og alarmsystem.

Jeg ville montere skærmene med helt enkle beslag på væggen – ikke i væggen, som nogen vælger at gøre, for om 3-4 år er iPad’en så langsom, så den skal udskiftes, og den nyeste model passer helt sikkert ikke i det indbyggede beslag.

Så, væggen, ikke i væggen – men jeg ville få lavet USB-udtag lige dér, hvor iPad’en skulle hænge, så strømmen var lige ved hånden.

Alarm

Og nu vi snakker om alarmsystem – jeg ville bruge Smartthings’ indbyggede smart home-alarm i første omgang, og vælge min næste smart home-hub ud fra, om den understøttede alarmering.

Jeg kan rigtig godt lide, at jeg selv kontrollerer alarmsystemet. Dels fordi jeg mener, at jeg nemmere kan konstatere et indbrud, når alarmen går, end et alarmselskab kan, simpelthen fordi jeg kender vores hus.

Og dels fordi jeg f.eks. kan sætte Home Alone-scenen på fjernsynet, når alarmen går …

Har jeg glemt noget?

Eller skal noget uddybes? Er du uenig i nogle af mine valg? Kommentarfeltet er åbent. 🙂

Gør som 127 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

23 thoughts on “At bygge nyt hus – smart home9 min read

 • Hej,

  Først og fremmest, fed blog. Elsker navnet og din tydelige interesse for smart home produkter. Jeg har et par spørgsmål til nogle af dine valg.

  Har du nogen erfaringer med athom homey?

  Jeg startede selv ud med en echo dot 2nd og skiftede så til google home da der kom dansk tale. Men jeg synes den var vildt dårligt til at opfange hvad der blev sagt så den blev solgt. Den reagerede også nogle gange selvom vi ikke talte til den. Har du haft problemer med google home og stemmegenkendelse?

  Jeg har læst om din støvsuger men der er mange som skriver at de har måtte sende den retur fordi den bliver upålidelig. Den er ikke lige så godt anmeldt på brugeranmeldelser på amazon som f.eks, xiaomi roborock eller eufy.
  Nu du nævner sikkerhedskameraer så check eufys produkter. Jeg er selv fan af ubiquiti på netværk men synes deres kameraer er forældede i forhold til konkurrenterne.

  Vedr ovenlys så kig på VELUX active. De har et partnerskab med netatmo.

  • Hej Martin,
   Tak for kommentaren – jeg er glad for indholdet kan bruges. 🙂

   Athom Homey: Jeg har hørt varierende om den. Nogen elsker den, andre kan ikke finde sig til rette med den. Jeg har ikke selv prøvet den, dog.
   Til prisen synes jeg Smartthings er et bedre bud – det er marginalt hvad Homey kan, som ST ikke kan. Skulle jeg vælge en løsning, som ikke er cloud-afhængig, ville jeg hellere kigge på Hubiat end Homey.

   Echo vs Google: Vores fanger det meste af det vi siger, selv på en del meters afstand, og efterhånden reagerer den meget sjældent på noget, der ikke er OK Google-kommandoer. Jeg tror meget afgøres af hvor den står, hvad der er omkring (højttalere, f.eks.), og hvordan man oplærer den til at kende ens stemme.

   Støvsugere: Jeg tror prisen har meget at sige i forhold til anmeldelser. D7’eren er markant dyrere end de to konkurrenter, og derfor er forventningerne nok også højere.
   Vores kører rigtig fint stadig – den hyler lidt fra et af de små hjul bagerst, men jeg tænker det kan løses med et dryp olie. Jeg ville dog rigtig gerne teste den mod f.eks. en Roborock, som jeg også har hørt meget godt om.

   I forhold til overvågningskameraer kan jeg se en kvalitetsforskel på særligt nattebilleder fra Unifi’s kameraer i forhold til andre kameraer i samme prisklasse. En ting er specifikationer, noget andet er f.eks. kvaliteten af sensoren i kameraet. Og så har jeg et grundlæggende problem med at lægge alle mine æg i en kurv, som ikke har en historik, der indikerer det kommer til at virke nogle år fremad. Jeg kan ikke gennemskue om Eufy har et større firma bag, men Unifi eksisterer med meget stor sikkerhed stadig om 10 år, og opdaterer stadig deres software og hardware.

   Jeg lurer på Velux Active, det lyder skide spændende. 🙂

   Tak for gode spørgsmål og kommentarer, det er værdsat!

   /David

   • Jeg har købt D7 på Davids anbefaling, og må indrømme jeg er fuldt ud tilfreds. Den gør et godt stykke arbejde.
    Jeg har dog bestilt en Xiaoimi – kan den klare arbejdet lige så godt + mopping til næsten det halve, ryger D7’ern tilbage.

    Jeg vender tilbage med en update til jer. (Xiaomi kommer først om 2 uger).

 • Hej David,

  Rigtig fin blog, jeg har et par kommentarer som du kan overveje.

  I forhold til Fibaro Dimmer 2, har du så overvejet at den har en minimumsbelastning, og at hvis denne ikke overholdes, så har den risiko for overophedning? Dette alene kunne få mig til at vælge Fibaro Switch 2, og så sætte Hue pærer i, til dæmpning, alene fordi et lampested som udgangspunkt ikke har en minimumsbelastning.

  I forhold til Fuga kontakter, så overvejer jeg at Fibaro produktet skal monteres i en dåse på loftet, eller alternativt i lampestedet, så kan man samtidig føre både den styrede fase fra Fibaro og fast fase ned i lampestedet – selvfølgelig sammen med nul og jord.

  I forhold til alarmen kan jeg godt lide ideen om at styre det hele selv, hvilket jeg også gør i dag, men jeg har alligevel et dedikeret alarmsystem, som kan køre uafhængigt af alt andet – fordi, alarmen skal fungere uden strøm, det vil sige den skal have batteri, alarmen skal fungere uden internet, den skal altså have et simkort, og alarmen skal frem for alt fungere selvom en controller ikke lige er “vågen”.

  Så vidt jeg har forstået så skal røgalarmer i nybyggeri være tilsluttet fast 230v, det vil sige der er begrænsninger på hvor “smarte” man kan vælge dem, og jeg ville personligt vælge en der kørte direkte på det dedikerede alarmsystem.

  Velux vinduerne behøver du ikke NetAtmo, de findes med både fjernbetjening, regnsensor og gardiner.

  For mediestyring, så kan du både bruge AppleTV og ChromeCast Ultra med kabel, mens ChromeCast Audio udgår, og produktionen er allerede stoppet. Jeg tænker Google satser på mere ChromeCast Built-in, altså direkte integreret i produkter.

  Og så det kablede netværk, jeg er helt enig i at jeg godt vil have kablet netværk overalt, problemet er bare at det er pokkers dyrt, det vil sige en gennemsnitspris på omkring 1.000-1.200 kr. pr. placering, det har ikke så stor betydning om det er et eller to udtag, men det løber hurtigt op, hvis man har fx fire soveværelser, to badeværelser, køkken, alrum, stue, bryggers, garage, så har du hurtigt brugt 50.000 kr. alene på at få kabler trukket til et centralt sted, og det er så uden switche eller andet.
  Jeg tænker i hvert tilfælde jeg vil vælge med omhu, inden jeg spreder for mange kabler rundt i boligen 😉
  Vores nuværende bolig har rigtig mange coax udtag, dem kan man undvære i fremtiden, alligevel har jeg kun kablet netværk mellem kontor og teknikskab, og det er sjældent jeg savner mere, fordi det trådløse fungerer så godt som det gør.
  Til video overvågning, access points mv. vil kabling være optimalt, især hvis man får det fodret med PoE 🙂

  • Hej Brian,
   Tak for din feedback!

   Dimmer 2: Så vidt jeg kan se kan deres Bypass hjælpe med det problem?
   Men ja, god pointe i at Switch 2 + Hue-pærer er en rigtig god løsning. Jeg ville generelt ikke sætte Dimmer 2 foran smart-pærer.

   Montering i loftet: Helt enig, det er også en rigtig god mulighed, særligt når kabler trækkes i byggeprocessen. For os andre med færdigbyggede huse er det ikke en mulighed, men når man selv kan bestemme, kan man jo gøre hvad man vil. 🙂

   Alarm: Jeg er som udgangspunkt enig, alarmen skal fungere i mange forskellige situationer. For et relativt lille beløb kan man sikre sig mod strømafbrydelse (UPS foran Smartthings) og netværksproblemer (router/modem med 3G-fallback), men at controlleren går ned, er svært at forberede sig på. Jeg har ikke oplevet andet end stor stabilitet fra Smartthings (og strøm+netforbindelse, for den sags skyld), men jo, man skal overveje risikoen ved de valg, man træffer.

   Røgalarmer: Du har vist ret i, at der skal være 230v forsyning til – firmaet Popp laver Z-wave-baserede alarmer med mulighed for fast strømforsyning, så jeg får opdateret indlægget. 🙂

   Vinduer: Det fede kunne jo være om man kunne tale med dem uden nogen former for proprietære dele, så en tilfældig regnsensor med Z-wave kunne lukke vinduerne. Det er klart noget, jeg skal se nærmere på engang. 🙂

   Du har helt ret i, at Chromecast Audio udgår – det havde jeg glemt. Jeg tænker de lancerer en Home Mini med AUX-stik, eller en lignende arvtager, på et tidspunkt, så må det være løsningen til den tid.

   Kabling: Reelt set er det fint nok at få elektrikeren til at montere tomrør med plads til to ethernetkabler i hver. At trække ethernetkabler er en temmelig overskuelig proces, og så kan man jo starte med at trække dem, man reelt har brug for i første omgang.

   Jeg holder stadig meget på, at kabel er vejen frem til alt, der ikke explicit skal bruge wifi, særligt fordi vi helt sikkert i fremtiden får endnu flere enheder på wifi. Samtidig giver det mulighed for f.eks. 10 Gbit, når udstyret falder nok i pris. 🙂

   Igen, tak for feedback på indlægget, det er guld værd!

   /David

   • Velbekomme 🙂 Det er rart at have en dialog så vi alle kan lære noget og hjælpe hinanden.

    Ang. Dimmer 2 og Bypass 2, så kender jeg ikke så meget til den. Hvis den virkelig er intelligent, hvorfor er den del så ikke bygget ind i Dimmer 2? Er det pga. køling pga. effektforbrug? Eller? Den bruger efter specs kun 1.4W, og har to bløde ledninger, så det er nok bare en kreds der “snyder” dimmeren når der skal dæmpes. Jeg ved så ikke hvad der sker hvis man sætter en forbruger med mere end fx 50W på som er minimumsbelastningen for Dimmer 2?!

    Montering på loftet eller i lampestedet ville jeg netop også gøre hvis jeg skulle installere det i et eksisterende hus, for at have bedre plads til installationen, især hvis man får det i en dåse på loftet.

    Med Velux er der nogen der har fået det til at virke, men de har som udgangspunkt et proprietært system.

    Home Mini kunne være et bud, jeg synes dog ChromeCast Audio var fin nok i forvejen 😉

    Enig mht. kabling og tomrør, det er helt vanvittigt hvor meget tingene koster når alt skal gøres samtidig ved nybyg.
    Jeg vil også gerne kable alt der er nogenlunde stationært – hvilket som nævnt andetsteds – udelukker Athom Homey Pro, den har slet ikke muligheden.

    • Hej i to, jeg håber det er okay at jeg også kommer med lidt inputs 🙂

     Dimmer 2: Nu kan jeg ikke blive klog på om i vil sætte dimmeren foran en philips Hue pære? I så fald, lad endelig vær med det. Jeg “kom til” at sætte en Philips Hue pære foran en klassisk lysdæmper hvorefter pæren ikke fungerede længere efterfølgende. Jeg kontaktede dernæst Philips som fortalt at printkortet i pæren SKAL have mellem 210-240V og da dæmperen skruer på spændingen, så fik printkortet altså ikke nok spænding. DÆLENS 🙃

     Montering i loft: Jeg er elektriker og jeg vil give Brian helt ret i at relæet skal monteres i loftdåsen. Denne dåse er markant større og det giver absolut mere mening at relæet sidder her og ikke direkte bag afbryderen.

     Lyd: Her hjemme, køre jeg med 2 styks amazon echo dot, de har AUX udgange. Så jeg har egentlig bare smidt et AUX kabel imellem dott’en og mit anlæg, det fungere helt vildt godt. Også med synkronoseringen.

     Netværkskabling: Her ville jeg ALDRIG bruge penge på at smide hverken kabler eller rør i væggene. Jeg ville dog hellere smide rigeligt med access points op, så der var fuld dækning overalt. -Det skal dog her siges at overvågningskamera ville jeg smide et kabel til🙂

     • Hej Anders,
      Jeg ville ikke sætte Dimmer 2 foran en Hue-pære, for du har helt ret, det giver kun problemer. 🙂

      Jeg håber på Google også kommer med en smart assistant med indbygget AUX-stik. Det virker som en kløgtig løsning.

      Som du næsten kan fornemme er jeg til kabler så mange steder som muligt. Jeg har fordelen af krybekælder under halvdelen af huset, samt tilgængeligt loft over hele huset, så jeg har trukket både højttalerkabler og netkabler over og under loft og gulv. Med den fleksiblitet ser jeg ingen grund til at køre alt for meget på wifi. 🙂

     • Hej Anders,

      Jeg vil gerne kunne sætte en hvilken som helst pære til lampestedet, hvorfor jeg tror en Fibaro Switch giver mere mening end en Dimmer.
      Ved nybyg kunne man overveje modellen der kan sidde i eltavlen, men den er dyrere og kræver mere kabeltræk.

      Nu du er elektriker hvordan så med en installation med korrespondance funktion? Jeg tænker at hvis man har en normal korrespondance og så sætter en fjeder i kontakterne og monterer en switch i lampestedet burde det vel virke? I så tilfælde kan man altid afmontere den igen og have normal korrespondance. 🤔

     • Hej Brian,

      Korrespondance: Som jeg kan se ud fra video’er og dokumenter skal der bare monteres fjeder tryk foran dimmeren. Altså, kan du sagtens smide dimmer 2 i lampeudtaget og dernæst lige bytte et par ledninger bag afbryderne og smide en fjeder på dem begge. 🙂

     • Hej Anders,

      Det lyder godt – jeg tænkte det burde være muligt i korrespondance, jeg havde dog ikke lige tænkt at jeg skulle bytte ud på nogle ledninger, men det er vel for at kontakterne vender ens? For hvis korrespondancen er “slukket”, så vil den vel få en trigger lige meget hvilken af kontakterne du trykker på? Andet behov har Fibaro Switch vel ikke?

     • Nej, du bliver “desværre” nødt til at åbne begge afbrydere og sørge for at de har fast fase på “P” klemmen (Den røde klemme), og derefter at du eksempelvis bruger den sorte som mellemledning (Sættes på den ene af de sorte klemmer).

      Altså:
      Fast fase, tit og ofte er denne brun, skal monteres på den røde klemme i begge afbryderne.
      Mellem ledningen, brug den sorte ledning, skal monteres på den ene af de sorte klemmer.
      Den grå ledning som lige nu er monteret på en sort klemme, den skal demonteres og have en samlemuffe.

      Ellers så prøv og smid mig en besked på facebook, https://www.facebook.com/anders.petersen.313
      Så kan vi forsøge at løse problemet med lidt billeder og andet🙂

     • Hej Anders,

      Mange tak – jeg satser på jeg får en elektriker på når huset engang skal bygges 🙂 Men jeg vil gerne have regnet ud hvorledes tingene skal laves inden 🙂

    • Hej Brian,
     Hvordan Bypass fungerer i praksis aner jeg ikke. I mit setup sidder to ikke-LED-pærer, som trækker 60w ved fuld belastning, men f.eks. lige nu trækker 10w ved 10% – og der er ingen problemer. 🙂

     Nu viser jeg min uvidenhed i forhold til strøm, men: Jeg havde indtryk af, at Dimmer’en skulle sidde ved kontakten, netop for at få signalet, når der tændes og slukkes?

     • Jeg tillader mige lige at “hijacke” denne tråd, ift. belysning.

      Jeg er ved at bygge ny garage, og laver i den forbindelse strøm til udendørs lamperne, og strøm til garagen.

      I garagen skal sidde en 12-15 LED spots, og jeg havde umiddelbart tænkt at jeg ikke gad bruge penge på Hue eller andet intelligent – de skal bare kunne give noget god hvidt lys, og være billige – og kunne bygges ind i loft (safebox?). Jeg ville dog gerne have det kunne slukke og tændes fra tlf, og jeg f.eks. kunne lave regler så når garageporten åbner, eller døren åbner, så tænder lyset. Bevægelse på sensor = lys, forlader vi alle huset = sluk osv. Denne del tænkte jeg kunne laves via Smartthings, nogen regler, og noget smart plug til lamperne og spotsne. Jeg tænker umiddelbart sådan noget som Fibaro smart pluggen eller Ikea trådfri, og alle LED kørt hen i den – kan man ikke bare det? (Også bare skjule det hele på loftet, over troldtekt pladerne)

     • Michael: Jeg tror du ender i noget ballade, når du placerer samlingen, inkl. et smart plug, over loftet.

      Du kan få en elektriker til at montere en Fibaro Switch 2 – jeg fik en elektriker til at montere en i vores fordelingsgang, og det kostede 828 kr. inkl. kørsel, materialer og timeløn, og var alle pengene værd.

      Alternativt kan du se på Ikeas billigste GU10-pærer til Trådfri. Dem bruger jeg et par steder, og til 69 kr. pr. stk. er der virkelig value for money. De lyser fremragende og kobles både på Hue og Smartthings uden problemer.

     • Dimmer/switch kan sidde enten ved kontakten, i loft dåsen, i en separat dåse, eller endda i eltavlen, det kræver bare at kontakten er forbundet til det sted den sidder, hvilket lampesteder altid er.

     • Hej Michel,

      At sætte en stikkontakt bag en troldtex plade er i bund og grund ikke ulovlig så længe du sørger for at berøring med isolering ikke kan forekomme. Dette er lovligt fordi sikkerhedsstyrelsen anser en 120×60 troldtex plade som “let nedtagelig” og derfor må der gerne være stikkontakter, dåser osv. oppe bagved.

      Som jeg ser det ville jeg også mene at en switch 2 ville kunne klare dit problem. Hvis du er ligeglad med at kunne tænde/slukke lyset fra telefonen så ville jeg også mene at en bevægelses sensor ville kunne klare det. Så tænder den lyset når garagen åbner, sørger for at lyset er tændt så længe man opholder sig i rummet og sørger selv for at slukke lyset når der ikke er bevægelse i rummet længere 🙂 – Det er en noget billigere løsning, hvis du altså kan leve med at det ikke kan styres fra dit smart home.

      Hilsen Elektrikeren

 • Hold da op et indlæg. Du kommer virkelig omkring det hele!

  Super fedt.

  Ift dør/vindue sensorer, hvordan kan det være du anbefaler Fibaros, fremfor Samsungs Multipurpose Sensor?
  Hvis man er ligeglad med temperaturmåling – og det er jeg, for forventer mine radiatorventiler – der sidder lige under – kan det – ville du så gå med Xiaomi Aqara-sensorer som koster en del mindre ift til ovenstående 2?

  • Jeg foreslår Fibaro fordi det er Z-wave – og alene derfor. Zigbee-signalet, som både Samsung og Xiaomi bruger, kan blive forstyrret af wifi, hvorimod Z-wave virker mere sikret mod forstyrrelser. Når man runder 50 smart home-sensorer (og det gør man nemt, når man fylder huset med lortet), så er det ikke uproblematisk at undgå støj og forstyrrelser.

   Derfor vælger jeg så vidt muligt Z-wave – men dette indlæg er selvfølgelig drømmescenariet, hvor jeg skeler meget lidt til økonomi. Skal man være realistisk, er Xiaomi’s sensorer glimrene, og også dem, jeg primært bruger i huset pt. 🙂

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *