Mette sagde ja! Anmeldelse af Danalock V38 min read

Nej, vi skal ikke giftes. Til gengæld har jeg fået lov til at købe en smart lås.

Anmeldelse af Danalock V3 Z-wave + Bluetooth

Jeg har i et stykke tid haft en annonceagent på DBA.dk, som søger på Danalock, for jeg har i et stykke tid gerne villet teste en Danalock på fordøren i huset. Et af de vigtige punkter i reglerne for mit smart home er, at det ikke må være dyrt, og derfor køber jeg jævnligt brugt.

Så da der pludselig dukkede en annonce på en Danalock V3 Z-wave + Bluetooth op på DBA, slog jeg til – Mettes svar på spørgsmålet “Må jeg ikke købe en smartlock?” var “Jo! Køb den, så jeg slipper for at høre mere om det!”

Som sagt, så gjort, og i sidste uge landede den med GLS.

Men! Vi har smæklås på fordøren, og ifølge Danalocks support virker smæklåse ikke godt med en Danalock, så jeg var nødt til at skifte låsekassen.

Det er heldigvis et yderst overkommeligt projekt. Jeg fik købt en erstatning for låsekassen med smæklås, som ikke automatisk smækker, og så gik jeg ellers i gang med at se Youtube-videoer, til jeg havde en idé om kompleksiteten i projektet.

Det tog 45 minutter fra start til slut – inklusiv afmontering af den eksisterende låsekasse, montering af den nye, og montering af låsen. Jeg er helt imponeret over, hvor nemt det var at gå til!

Låsen kan forbinde til telefonen via Bluetooth og til Smartthings via Z-wave. Desværre lykkedes det mig ikke at få forbindelse via Bluetooth den aften jeg satte den op (jeg har en supportsag i gang hos Danalock), men forbindelsen med Z-wave til Smartthings gik præcis som den skulle, og låsen blev fundet og genkendt automatisk. Intet roderi med Device Handlers. 🙂

Daglig brug i Smartthings

Når låsen er forbundet, kan et par handy Smart Apps til låse aktiveres.

Jeg har fjernet smæklåsen på døren, og den kan vi egentlig godt lide at have. Så, jeg har aktiveret Smart App’en “Auto Lock Door”, og sat den til at låse døren, hvis kontaktsensoren på fordøren har været lukket i et minut.

Desuden låses låsen op 10 sekunder efter døren er blevet åbnet, hvis den åbnes manuelt. Det er en enkel løsning på problematikken, at låsen ikke rapporterer sin status til Smartthings, hvis den åbnes manuelt med vrideren indefra.

Låsen kan selvfølgelig bruges i diverse routines, som kan køres mere eller mindre automatisk. Vi har valgt at køre rutiner, der involverer låsen, manuelt. I princippet kunne “I’m back” køres automatisk, når vi nærmer os huset, men når vi er på den lokale legeplads, er vi så tæt på huset, så Smartthings tror vi er hjemme, og det er ikke helt optimalt.

At låse op automatisk kommer derfor til at vente, til jeg finder en løsning med folkene fra Danalock, og får låsen sluttet til min telefon med Bluetooth.

Hvorfor en smart lås?

To årsager: Sikkerhed og praktik.

Jeg kan næsten ikke beskrive, hvor meget jeg hader nøgler. En ting er, at det er virkelig gammeldags teknologi – det irriterer mig principielt. Noget helt andet er, at teknologien i dag burde have givet os bedre løsninger for længst.

Jeg tror vores grundlæggende skepsis i forhold til elektronik, koblet med vores forventninger til tryghed i vores hjem, er de primære årsager til modstanden mod smarte låse. Og forsikringsselskaberne, som kræver, at et indbrud skal kunne bevises med en smadret rude eller en ødelagt lås.

Men, forsikringsselskaberne kan forhåbentlig overbevises af videoovervågningen i vores indkørsel, have og indendørs, og sikkerheden i en elektronisk lås synes jeg umiddelbart er større end fysiske nøgler.

Når jeg går i seng, sørger min “godnat-knap” for at slå alarmen til, og låse fordøren. Jeg skal altså ikke fysisk tjekke om vi har husket at låse den – det sker automatisk.

Mister jeg mine nøgler, skal låsen i fordøren omkodes. Mister jeg min telefon, ændrer jeg mit password til Smartthings, og så er al adgang til huset forhindret.

Og jo, i teorien kan låsen hackes. I teorien. Men mon ikke der er vigtigere mål for hackere end låsen på min hoveddør? Og skulle nogen finde en generel fejl i alle Danalock-låse, kan den opdateres på få minutter, når fejlen er rettet.

Så, sikkerhedsmæssigt stoler jeg mere på min smarte lås end på nøglerne i min lomme. Desuden er låsen og vores røgalarmer koblet sammen, så er der ild i huset, låses fordøren op, så vi hurtigere kan komme ud, og brandvæsnet kan komme ind. Det er småting, men det er alt sammen en del af en lækker, sikkerhedsmæssig ligning.

Og praktisk – der elsker jeg, at fordøren er låst op, når jeg kommer hjem med to børn, indkøb og tasker. Og at jeg ikke skal have min nøgler med ud, når jeg henter øl i garagen, men blot min telefon, som jeg alligevel altid har i nærheden. Har vi familien på besøg, kan jeg give dem adgang til huset via deres telefon, og vores rengøringsdame kan få adgang til huset i lige præcis det tidsrum, jeg giver lov til. Resten af ugen virker adgangen ikke. Jeg kan åbne for håndværkere, selvom jeg sidder på kontoret, eller for naboen, når vi er på ferie.

Låsen har været monteret i en uge, så jeg har stadig mange ting at lære, men indtil videre er den totalt godkendt.

Gør som 351 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

22 thoughts on “Mette sagde ja! Anmeldelse af Danalock V38 min read

 • Spændende – en klar ulempe ved låsen er dog at kommer nogen ind i huset – så kan de komme ud af fordøren blot ved at dreje på låsen – det kræver hverken telefon eller smartthings. Ellers havde jeg klart også haft lyst til at prøve sådan en fin lås 🙂

  • Det problem havde vi i forvejen – vi har altid haft smæklås med vrider på indersiden, men vi har dog også en ekstra lås, hvor det kræver nøgle at låse den op fra indersiden. Den bruger vi, når vi er væk i mere end en dags tid.

   Men, man kommer ikke ind i huset, uden at alarmen går. Der er overvågning på begge havelåger, når alarmen er slået til, men kommer man ind uden at systemet opdager en, går alarmen ved bevægelse, eller hvis en havedør eller vindue åbnes. At man kan komme ud gennem fordøren, betyder ikke meget, for på det tidspunkt er man på videoovervågningen, og jeg eller en nabo er på vej til huset. 😉

 • Må starte med at sige at jeg elsker dine opslag her på bloggen.

  Med hensyn til låsen. Hvad sker der hvis der er strømafbrydelse i dit hjem. Kan du så få låsen til at virke i det tilfælde eller er man låst ude indtil strømmen kommer igen.

  • Tak for rosen! 🙂

   Aktuelt kan den ikke åbnes, hvis der er strømafbrydelse, men det kommer den til at kunne, så snart jeg har fået koblet den direkte på telefonen med Bluetooth. Den er batteridrevet, så strømafbrydelse betyder ikke noget her.

   Og ellers fungerer låsen præcis som før, så man kan have en backup-nøgle liggende et (sikkert) sted. 🙂

   • Jo jo, låsen kører på batteri og bluetooth, den kan sagtens åbnes med appen på telefonen selv om der er strømafbrydelse

    • Jep, når telefon og lås er forbundet via Bluetooth, kan den sagtens åbnes på trods af strømafbrydelse, men indtil for nylig talte min lås kun med SmartThings, og den er ikke brugbar når strømmen er gået. 🙂
     /David

 • Hej David,

  Er lige faldet over din blog. Spændende læsning for en smarthjem-nørd, der så småt også forsøger at snige dimser ind i vores fælles hjem.

  En af de ting jeg har overvejet er også en smartlås. Men jeg kan ikke gennemskue og måske du har stødt på det i din research, hvordan de virker i en kombination med en lås, hvor vi skal hive op i håndtaget for at kunne låse?

  Det vil jo alt andet lige fjerne en stor del af automatikken, tænker jeg.

  Nå, men tak for hvad der ligner at blive mange timers spændende læsning.

  /Jacob

  • Hej Jacob,
   Så vidt jeg ved er der endnu ingen god løsning til døre med tre-punktslås. Du kan sagtens montere en elektronisk lås alligevel, men du skal manuelt løfte håndtaget, før den kan låse. Om I kan vænne jer til det er nok afgørende for hvor handy løsningen vil virke for jer. 🙂
   /David

 • Havde du overvejet Xiamois egen – nu du alligevel har god erfaring med andre af deres produkter?

   • Det giver mening. 🙂

    Jeg overvejer stærkt Xiamois, dens design tiltaler mig meget. Jeg er dog i tvivl om den mon kan sættes til at fungere med en 3 punktslås? (Man skal selvfølgelig stadig selv løfte håndtaget).

    PS: Det kunne være smart hvis man kunne sætte notifikationer op på din blog, når der kommer respons på kommentarer 😀

 • Tak for dit opslag!!

  Vi havde smækkelås og var meget i tvivl om det var det værd at skifte låsekasse mm for at få Danalock til at fungere for airbnb gæster. Det lød som en større projekt at gå i gang med end hvad vi kunne overskue og var villige til at invester. Men efter at har læst dit opslag, så gik jeg bare i gang og bum! 45 min gik det også hos mig (en kvinde, som er ikke så handy udover at kunne bruge skruetrækker her og der) så fik jeg også det hele skiftet, installeret og oppe og kører! Woop woop! Tak!

  • Hvor er det fedt at høre! Det er nemlig ikke så svært som man skulle tro – jeg var også slemt overrasket, da jeg efter 45 minutter kunne tænde for låsen. Bum!

 • Jeg har lige idag monteret en Danalock V3 på en smæklås uden problemer overhovedt og det virker perfekt. Det tog mig 10 min at montere og indstille den. Det eneste jeg skulle gøre var at lave en manuel kalibrering hvor drejede vrideren og holde den så begge faller blev inde i låsen, trykke på ” gem oplåst position” der efter slap jeg vrideren, så begge faller er ude og så trykkede jeg på ” gem låst position” bag efter valgte jeg ” brems låsepal” i menuen og satte det til 5 sekunder. På den måde ved Danalock hvornår låsen er ulåst og hvornår den er låst. Og ved indstille den til at holde låsepalen i 5 sek. kan man nå at trykke håndtaget ned og åbne døren inden at fallerne går tilbage i låst position igen også kan man smække låsen som man plejer når man er kommet ind og døren er låst, uden at købe en ny låsekasse til 600 – 800 Kr. Og nyde en kold øl i mens i roder med låsekassen ;-D Bum!

  • Du har helt ret, Danalock understøtter smæklås nu – det gjorde de ikke, da jeg researchede mit projekt.

   Jeg er egentlig fint tilfreds med den almindelige lås, så kan den f.eks. sættes op til ikke at låse døren, når garagen er åben. Det kan bruges hvis vi er i gang med arbejde i indkørslen, at støvsuge bilen eller lign. 🙂
   Låsekassen kostede heldigvis ikke over 400 kr., så der er stadig rum til en enkelt kold øl eller to i budgettet.

   /David

 • Fed blog!

  Jeg har også en danalock, men har problemer med at jeg ikke kan få den automatiske bluetooth oplåsefunktion til at virke. Er det lykkes for dig?

 • Til at starte med, super blog, der allerede har hjulpet mig meget, og givet inspiration til flere projekter.

  Jeg har lidt udfordringer med at få min Danalock z-wave lås til at sende besked til Smartthings når den låses op, hvilket resulterer i at jeg ikke får nogle notifikationer. Benytter også Danapad, så ungerne har deres egen kode, men ville gerne have en besked om når den er låst op, og af hvem.
  Men der sker ikke andet end den “bare” låses op. Er det noget du har erfaringer med? Har læst at det kunne kræve en repeater, så låsen snakker med den i stedet for direkte med smartthings, har en Aeotec sirene, men er ikke lykkedes med at få det til at spille.

  • Hej Patrick,
   Har du fået SmartThings til at se låsen – altså, er de to forbundet via Z-wave?
   /David

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *