Smart home alarm6 min read

Da vi flyttede ind i huset var der allerede en alarm installeret. Den var forbundet til husets fastnetlinje, og det gav problemer, for den er ikke aktiv. Vi har fået indlagt fiber, og vi bruger mobiltelefoner – så alarmen var temmelig ubrugelig.

Et hurtigt opkald til firmaet, som havde installeret alarmen afslørede, at det krævede en ny central for at kunne få alarmen i drift igen – til tonerne af 5.000 klingende kroner.

Det besluttede jeg mig for, at jeg kunne gøre bedre selv.

Der var bevægelsessensorer i de fleste rum, den gode gamle slags med kabel, men der var ingen kontaktsensorer, udover på fordøren. Derfor kunne hardwaren fra alarmen ikke engang bruges.

Efter en del research fandt jeg ud af, at SmartThings har indbygget alarmfunktionalitet. Yay!

Bemærk: I slutningen af indlægget linker jeg til de forskellige produkter, jeg bruger til forskellig overvågning.

Derfor er det smart

En alarm kræver kontaktsensorer på døre og vinduer, og bevægelsessensorer i de enkelte rum. Det gør home automation, altså automatisering af lys, varme osv., også. Jeg synes det er virkelig, virkelig smart, at jeg med SmartThings kan bruge sensorerne på døre, vinduer og vægge til automatisering når vi er hjemme, og alarmering når vi ikke er. Mette ville helt klart også sige nej til sensorer fra både alarmen og smart home-systemet i alle rum. Derfor er det smart at koble smart home-systemet sammen med alarmen.

SmartThings understøtter det automatisk. Alle sensorer i huset kan bruges til at starte alarmen, og Z-wave- eller Zigbee-sirener kan bruges til at larme, hvis alarmen går.

Jeg har optaget en lille video af konfigurationen af SmartThings’ alarm – den er uden lyd, så der er ikke noget galt med din computer. 😉

Alarmen har to opsætninger, away og stay, som bruges hvis vi ikke er hjemme, eller når vi er hjemme men sover. I stay-opsætningen er bevægelsessensorer ikke sat op til at aktivere alarmen – det ville være fjollet.

I konfigurationen vælger jeg, om alarmen skal aktiveres ved aktivitet fra alle sensorer, eller om nogen skal fravælges. Jeg har fravalgt sensoren udenfor fordøren, samt garagen og havelågen. Disse tre sensorer sender mig en besked, hvis de aktiveres mens alarmen er slået til, men de aktiverer ikke sirenen.

I konfigurationen kan jeg også vælge hvordan der skal alarmeres. Jeg har koblet en Z-wave-sirene på SmartThings, og alarmen aktiverer den. Den larmer. Meget. Desuden har jeg i en separat automation konfigureret, at vores sirene udendørs aktiveres nogle sekunder efter sirenen indendørs. Får vi aktiveret alarmen ved en fejl, vækker vi ikke naboerne med denne opsætning.

Udover sirenen sendes besked til Mette og jeg, samt 5 naboer og familiemedlemmer.

Får vi besked om, at alarmen er aktiveret, kan jeg hurtigt tjekke situationen på husets videoovervågning, og ringe efter assistance, hvis der rent faktisk er indbrud.

Oversvømmelse og brand

I konfigurationen findes, udover Security, også Leaks og Smoke. De kan bruges til at alarmere ved oversvømmelse og brand.

Leaks er sat op til at sende besked til Mette og jeg ved oversvømmelse – vi har engang imellem problemer med afløbet fra vaskemaskinen i kælderen, hvor der kan stige et par cm vand op fra et afløb i gulvet. Faktisk kan Leaks også sættes op til at slukke for strømmen, f.eks. til en opvaskemaskine, hvis vand opdages, ligesom den kan lukke for vandtilførslen med en intelligent ventil koblet på hovedhanen.

Smoke er sat op til at sende besked til Mette og jeg ved brand, ligesom sirenen på vores røgalarmer selvfølgelig aktiveres. Som en rar detalje tændes alt lys i huset i tilfælde af brand, så vi nemmere kan orientere os og komme ud. Har man en intelligent lås, kan SmartThings også låse denne op i tilfælde af brand.

Aktivering og deaktivering

Alarmen kan slås til og fra med SmartThings-app’en på telefonen, og det bruger jeg dagligt – i hvert fald til at aktivere den. Indtil videre er jeg ikke helt klar på at slå alarmen til automatisk, når vi forlader huset, for jeg frygter for mange falske positiver, hvor telefonen tror vi ikke er hjemme, og slår alarmen til, mens vi sidder i stuen

Til gengæld stoler jeg fint på systemet til at slå alarmen fra automatisk. Jeg har installeret app’en Life360 på begge vores telefoner, og den registrerer konstant hvor vi er i verden via telefonens GPS, wifi-signal osv. Den taler desuden sammen med SmartThings, og når den registrerer, at vi kommer hjem, slås alarmen automatisk fra. Dét virker!

Indtil videre har jeg ikke fundet en god løsning på gæster, rengøringshjælp osv. På sigt regner jeg med at montere en intelligent lås på fordøren, og så kan den bruges til at slå alarmen til og fra, men der findes også Z-wave-baserede kodepaneler, man kan bruge til at slå alarmen til og fra med. Indtil videre slår jeg alarmen til og fra for gæster.

Anbefaling af enheder

Udover SmartThings, som fungerer som hjernen i setuppet, har jeg en lang række sensorer, som registrerer bevægelse og åbne døre/vinduer, ligesom røgalarmer og fugtsensorer også er koblet på.

Bevægelsessensor

Jeg bruger en kombination af tre forskellige bevægelsessensorer. Jeg har flest Xiaomi Aqara Human Motion Sensor, som jeg bestiller fra AliExpress – typisk til ca. 10$ per sensor. De er billige, og de virker.

Desuden har jeg nogle Aeotec Multisensor 6 i brug, fordi en kollega havde dem i overskud. Var jeg ikke nærig, hang der Aeotec-sensorer i hele huset. De er virkelig lækre! Udover bevægelse registrerer de også temperatur, luftfugtighed, lux-værdi og UV-index, så de kan bruges til meget mere end blot bevægelse.

Slutteligt har jeg et par Philips Hue motion sensorer i brug, igen med venlig hilsen fra en kollega. De kan kobles direkte på SmartThings, og her kan de bruges til lidt mere end blot at styre lys.

Kontaktsensorer

Her bruger jeg udelukkende Xiaomi Aqara door sensor, igen fra AliExpress, hvor desælges til mellem 6$ og 8$ per sensor. De er også billige, og de virker også.

Der sidder kontaktsensorer på alle vinduer og døre i huset.

Bestiller man fra AliExpress, skal man dels sørge for, at hver ordre er på under 80 kr., så pakken ikke stoppes i tolden, og dels acceptere, at der typisk er en måneds leveringstid. Det er prisen for at shoppe billigt.

Fugtsensorer

Xiaomi Aqara water sensor, igen fra AliExpress, til ca. 10$ per sensor. Jep, de virker også.

Jeg er slemt glad for Xiaomis Aqara-sensorer – de er billige, og når de er koblet til SmartThings, så virker de lige så godt som sensorer, der koster mange gange mere.

Sirener

Jeg var så heldig at finde et restsalg hos Elgiganten, hvor de bl.a. solgte D-Link Z-wave-enheder, heriblandt en DCH-Z510. Jeg fik fingrene i to sirener, så vi nu har en indenfor og en udenfor. Sirenen kommer med fem lyde, bl.a. en ringeklokkelyd, så sirenen indenfor fungerer nu også som ringeklokke, styret af SmartThings, selvfølgelig. Mere om det en anden dag.

Røgalarmer

De var også en del af udsalget hos Elgiganten, og her endte jeg med tre DCH-Z310. De er placeret på strategiske steder i huset, og er suppleret af yderligere seks ikke-intelligente røgalarmer.

Det var alt om alarmen, der følger med SmartThings – har du spørgsmål, er kommentarfeltet lige nedenfor. 🙂

Gør som 419 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

36 thoughts on “Smart home alarm6 min read

  • Hvis jeg får stjålet min telefon, er værdierne i vores hus egentlig mit mindste problem. Jeg er ret opmærksom på min telefon. 😉

 • Fascinerende!

  Jeg havde også håbet på jeg kunne anvende mit Sikkerthjem S6Evo med smartthings – men måtte sande at pga. bla. frekvensen Sikkerthjem (433 mhz) så er det ikke kompatibelt. Øv. Og har ikke lige den tekniske snilde til at bruge Ardunio.

  Hvad gjorde du med ringklokken?

  Har du fundet en løsning hvis sensoren aktiveres at du så kan få et webcam til at tage et billede og sende til dig? Jeg synes de kameraer der er til Smartthings er rasende dyre. (og er lidt træt af mine til S6 Evo så er spildt).

  • Der er desværre meget få alarmer, der fungerer med smart home-platforme. Jeg er stødt på https://konnected.io, som kan bruges til at koble et kablet alarmsystem til SmartThings, men ellers er der ikke meget på markedet.

   Ringeklokken løste jeg med en knap fra Xiaomi Aqara:
   https://www.aliexpress.com/item/Xiaomi-Aqara-Smart-Wireless-Switch-Intelligent-Application-Remote-Control-ZigBee-Wifi-Connection-For-Doorbell-International-Ver/32850769743.html

   Den har siddet udenfor ved fordøren i seks måneders tid, og den virker stadig uden problemer, selvom den ikke er IP-rated, og derfor ikke burde være vandtæt.

   Ved tryk på den kører jeg en Webcore-action, som sender både en notifikation og en SMS til mig og kæresten. Min SMS indeholder et link til et stillbillede fra overvågningskameraet i indkørslen, som jeg kan klikke på og få en idé om hvem vi har på besøg. Desuden kalder Webcore også sirenen, som afspiller ding-dong-lyden.

   I forhold til kameraer har jeg accepteret, at jeg ikke får min videoovervågning integreret med SmartThings. Det er simpelthen for dyrt i kameraer. Derfor bruger jeg Synology Surveillance Station til at optage med, og almindelige, kablede IP-kameraer indenfor og udenfor huset.

 • Hej David.
  Jeg læser med stor interesse dine blog indlæg.
  Jeg var også heldig at få DLink DCH-Z510 på tilbud, men jeg kan slet ikke få den paired med min
  Smartthings HUB. Synes jeg har prøvet alt, men uden held.
  Kan du fortælle hvordan du fik din sirene paired med Smartthings HUB?
  Jeg har tilføjet en device handler jeg fandt på nettet, men jeg kan ikke finde network device ID på min sirene.
  Bruger du Smartthings Classic app?
  Håber du kan hjælpe.

  Mvh Martin

  • Jeg bruger Smartthings Classic, ja.
   Jeg kan sgu ikke lige huske hvordan jeg parrede min sirene med ST, men jeg mener ikke det gav nogen problemer. Har du fundet manualen og undersøgt hvordan man nulstiller sirenen, og får den i connection-mode?
   Står der Z-wave på æsken et sted?
   /David

 • Hej David.
  Jeg læser med stor interesse dine blog indlæg.
  Jeg var også heldig at få DLink DCH-Z510 på tilbud, men jeg kan slet ikke få den paired med min
  Smartthings HUB. Synes jeg har prøvet alt, men uden held.
  Kan du fortælle hvordan du fik din sirene paired med Smartthings HUB?
  Jeg har tilføjet en device handler jeg fandt på nettet, men jeg kan ikke finde network device ID på min sirene.
  Bruger du Smartthings Classic app?
  Jeg har Smartthings Hub US, måske det betyder noget?
  Håber du kan hjælpe.

  Mvh Martin

 • Hej David

  Ups kom til at lave et indlæg mere.
  Jeg har sat sirenen i connection mode og prøvet at “resette” den flere gange.
  Det eneste jeg nu kan komme på, måske kan være et problem er at min smartthings Hub er US version.
  Kører du med UK version?

  Mvh Martin

 • Tak for en god blog!
  Jeg er sprunget ud i Smart Home med alarm systemet og følger lidt dine anvisninger.
  Jeg mangler dog en sirene – ved du om nogle er IP godkendt?

  Hvordan testede du dit system virkede? Testede du om HVER sensor aktiverede fx sirenen eller holdt du bare øje med app’en og så om den gav et udslag? 🙂

  • Selv tak!

   Jeg har ikke fundet IP-godkendte sirener – min udendørssirene hænger under et udhæng, og har det tørt og godt.

   En del af mine sensorer bruges til automatiseringer (helt klart en af de store fordele ved at have alarm og smart home-gøgl koblet sammen), og derfor ved jeg de virker. Resten tester jeg med Smart Home Monitor. Den har en fane, Right Now, som viser status i huset lige nu. Gå rundt, mens du holder øje med de enkelte sensorer, så kan du se på ikonet for en sensor om den registrerer bevægelse.

   • Da jeg sad og kiggede på sirener, kom jeg til at tænke på, om det er muligt via SmartThings at sirenen til at aktivere efter x sekunder, så man har en chance for at slå den fra hvis det var falsk alarm.

    Hvad har du af erfaringer med det? 🙂

    • Det kan du gøre med lidt tryl med en virtuel kontakt og Webcore. Lad SHM tænde for den virtuelle kontakt, hvis alarmen går, og lad Webcore fange at kontakten tændes. Vent 10 sekunder, og aktiver sirenen, hvis alarmen ikke er slået fra.

     Men! Så får du aktiveret alarmen hver dag, og får notifikationer osv. Jeg ville bruge en anden tilgangsvinkel.
     I Classic kan du se på dette:
     https://community.smartthings.com/t/release-shm-delay-version-2-0/121800

     Og i den nye SmartThings-app skulle der vist være indbygget mulighed for delay på SHM.

     • Super! Mange tak.

      Et spørgsmål mere, nu da jeg er kommet lidt i gang.
      Hvordan fa’en tilføjer man Hue Motion Sensors til en ST hub?

      Jeg har et par stykker i mit hjem, jeg gerne vil have tilføjet og kan læse, at du også har nogle. Hvad har du gjort der? Skal jeg ind og skrive kode der til? Problemet er bare, at jeg kan ikke fange den via min Hub. 🙁

 • Hej. Fed blog.
  Ved du om man kan lave en sms backup løsning til sin ST alarm. Hvis nogen klipper dit tlf kabel udvendigt på huset går din alarm nok igang ved indbrud, men du får aldrig en sms om det.
  /Jesper

  • Du kan vælge en router, som understøtter backup med 3G-modem.
   Min UniFi USG har to WAN-stik, som kan forsyne med netforbindelse, og dermed kan jeg sætte en backupforbindelse op med en normal 3G-router med et billigt sim-kort.

   Min gamle Fullrate-router havde mulighed for at tilslutte et 3G-modem til et USB-stik i routeren, og så faldt systemet automatisk tilbage til 3G, hvis den primære forbindelse forsvandt.

   Men overvej lige sandsynligheden for, at en tilfældig indbrudstyv beslutter sig for at klippe dit telefonkabel. De fleste moderne alarmsystemer kører via et indbygget sim-kort, så der er større sandsynlighed for, at en tyv kommer med en 3G-scrambler end en tang til at klippe telefonkabel, tænker jeg.

 • Hej
  Er godt igang med at sætte alarm op med SmartThings. Er støt på er par udfordinger(bruger den nye app):

  1. Kan ikke finde ud at sætte den til at sende status på SMS. Kun notifikation. (Er lykkes at gøre det med den gamle app, men det virker umiddelbart ikke hvis jeg bruger den nye til at betjene alarmen

  2 hvordan får den sat op til at sende SMS til flere numre

  • Hej Søren,
   Tak for din kommentar. 🙂
   1: Jeg bruger kun den gamle app, så det kan jeg desværre ikke svare på. Jeg tænker dog det kan løses med Webcore, hvis der ikke er en løsning i den nye app.
   2: Opret en bruger til hver, der skal modtage en SMS, så sender ST automatisk til alle brugere ved alarm.
   /David

 • Hej David,

  Fed blog med masser af god inspiration for en der lige er startet med smartthings.

  Ved du om bevægelsessensoren fra xiaomi kan tage høje for at der er en kat i huset, så den ikke aktiveres, når katten bevæger sig rundt?

  • Hej Mads,
   Det kan du kun løse ved at montere sensoren, så den ikke fanger gulvet – den kan stadig fange personer, der trods alt er højere end katte. 🙂
   /David

 • Hej,
  Tak for et godt indlæg.

  Kan du slå alarmen til via Google Home, hvor der er et delay til aktivering?
  (f.eks.: Hey Google, aktiver alarm) og 30 sekunder til at komme ud af døren.

  Mvh. Henrik

  • Hej Henrik,
   Nej, ikke umiddelbart. Men, jeg skriver pt på et blogindlæg om et alternativ til den indbyggede alarm, der stadig fungerer i SmartThings, og understøtter forsinkelse på aktivering.
   /David

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *