Netværk i et smart hjem5 min read

I et smart hjem er netværket virkelig, virkelig vigtigt. Gennem tiden har jeg været omkring en del løsninger, men jeg er endt med et setup, som fungerer tilfredsstillende, og samtidig er fleksibelt og stabilt.

Da vi flyttede i hus, investerede vi i at få lagt fiber ind. Leverandøren er Waoo, og forbindelsen trækker 300/300 Mbit. For at få fuld udnyttelse af forbindelsen, har det været vigtigt for mig at få produkter af fornuftig kvalitet overalt. Waoo leverer fibermodemmet, men alt derefter har jeg, heldigvis, selv ansvar for.

Router

Første enhed på netværket er en USG, en UniFi Security Gateway fra firmaet Ubiquiti. Den har tre stk. Gbit porte, og den fungerer som router. Tidligere havde jeg en EdgeRouter X, også fra Ubiquiti, men UniFi-enheden kan tale med en controller på mit netværk, og det gør den rigtig spændende, for Ubiquitis software giver mange sjove muligheder. Mere om det senere.

Switche

Da USG’en kun har tre porte, har jeg monteret en switch umiddelbart ved siden af, da jeg har brug for lidt flere netværksporte i nærheden af USG’en. Den første switch på netværket er også fra Ubiquiti, og det er en Switch 8 med otte porte, hvoraf de fire er med PoE (Power over Ethernet). Den kan også ses af Ubiquitis controller, og derfor kan alle porte styres i detaljer.

Fra UniFi-switchen går der kabler til loftet, hvor endnu en Switch 8 med fire PoE-porte får vores videoovervågning på netværket. Fra denne switch går der kabel ned gennem loftet til et værelse, hvor husets ene access point ligger. Mere om wifi om lidt.

Desuden går der også et kabel fra UniFi-switchen videre ind i kælderen, hvor en almindelige Switch 8 uden PoE giver net til en laserprinter, samt endnu et access point. Herfra går kablet via krybekælderen til stuen, hvor en sidste switch fra UniFi giver signal til Apple TV, Fire TV, Hue-bridge, TV og et sidste access point.

Det hele kan ses på denne fine tegning.

Den er for øvrigt genereret helt automatisk fra UniFis topologi-kort.

Wifi

Jeg er egentlig modstander af wifi. Jeg vil have så mange enheder som muligt på kablet netværk. Det vil jeg, fordi det er mere stabilt, giver højere hastigheder, og færre forstyrrelser til de enheder, som ikke kan komme på kabel – telefoner, tablets og lignende.

Som wifi-løsning har jeg igen valgt UniFi, denne gang deres AP-Pro-enheder. Det er en lidt ældre model, men vi havde nogle stykker i overskud på kontoret, og jeg går blandt andet efter et billigt smart home.

UniFi’s enheder kræver kabel – de forlænger ikke trådløst. Jeg er så heldig, at jeg har både loft, kælder og krybekælder, så jeg har let ved at trække kabler. Har du ikke samme mulighed, har jeg hørt godt om Google Wifi, som fungerer trådløst, og bygger et smart mesh netværk automatisk.

Stod det til mig, var de tre access points monteret i loftet i henholdsvis stue og værelse. Desværre sagde Mette nej – hun er ikke til, at den slags gadgets er synlige. Derfor ligger det ene i tv-bordet, og det andet ligger oven på et skab.

Når man vælger wifi-løsning, er det vigtigt at være skeptisk overfor salgssnakken. Wifi er notorisk nemt at forstyrre, så en enkelt væg mellem dit access point og din computer kan hive hastigheden fra 150 Mbit til 20 Mbit, hvis der f.eks. er en smule armering i væggen.

For mig er det vigtigere, at forbindelsen er stabil, end at den er hurtig. Jeg kan ikke trække 300 Mbit på mit wifi, men det er heller ikke målet. Jeg har sjældent brug for at downloade filer, hvor ca. 100 Mbit (hastigheden i det fjerneste hjørne af huset) er for langsomt – til gengæld giver vores 300 Mbit forbindelse rigelig kapacitet til mange samtidige enheder på både kabel og wifi, så der ikke er huller i streamingen på fjernsynet, hvis jeg har brug for at hente en større fil.

Med tre access points har jeg fin forbindelse fra vores indkørsel i den ene ende af grunden, til vores drivhus i den anden ende af grunden.

UniFi og den dér controller

Som nævnt tilbyder Ubiquiti en UniFi-controller, i bund og grund en softwarepakke, man installerer på en lokal computer på netværket. Det kan sagtens være på den computer, du bruger til daglig – den behøver ikke være tændt permanent. Men, er den tændt permanent, får man sjov statistik at se nærmere på.

Jeg kører controlleren på den Synology-enhed, jeg bruger til backup og opbevaring af vigtige filer, samt de DVD’er, jeg har rippet til børnene/os. Controlleren kan dog også køres på f.eks. en Raspberry Pi.

Har man ikke lyst til den slags installationer, kan man selvfølgelig også betale sig fra det. Ubiquiti laver en Controller Cloud Key, som blot kræver netværk, og kommer med softwaren præinstalleret.

Som nævnt kan man også bare installere controlleren på sin computer. Det virker fint. 🙂

Opsummering

Lige præcis med netværket har jeg konstateret, at det er en dårlig idé at spare. Gennem tiden har jeg prøvet en række forskellige løsninger, men Ubiquiti har givet mig mest stabilitet og performance for pengene. Jeg kan kun anbefale deres produkter!

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

17 thoughts on “Netværk i et smart hjem5 min read

 • Hejsa!
  Først tak for en mega god blog!

  Har du planer om at skifte de to D-Link switche til Unifi? Det giver vel lidt begrænsninger at det er almindelige ‘dumme’ switche?

  • Jeg er glad for, at bloggen kan bruges. 🙂

   Den ene switch er udskiftet til Unifi, og den anden bliver enten pillet ud af netværket, eller udskiftet med Unifi også. Jeg er _vild_ med hvor godt overblik man har med Unifi’s produkter, så det skal der helt klart mere af i hjemmet. 🙂

   Og ja, switchen på loftet, Netgear, skal også udskiftes, så jeg kan få bedre indblik i trafikmængderne fra mine kameraer.

 • Hey, tak for bloggen. Hvor stor betydning har gatewayen for stabiliteten? Jeg har problemer med mine APer som er gamle Linksys routere sat op som APer, og er i tvivl om, om problemet er routeren eller den Sagem Router/Gateway Telenor leverer mit til min kabeladgang. Er der noget at hente ved at skifte til Ubiqiti APer som du har gjort?

  • Jeg ville prøve at kable op direkte til gateway’en udenom AP’erne, og køre en række tests der. Find nogle (meget) store filer at downloade, kør ping over en længere periode, osv. – belast i det hele taget forbindelsen så meget som muligt, og se om du kan få nettet til at gå ned.

   • Tak – det er nu ikke selve internettet, men forbindelsen mellem router og AP der går i ged – jeg tror der er en konflikt mellem dem, men jeg kan ikke finde ud af, hvad det er der konflikter og hvad jeg kan gøre 🙁

    • Den eneste konflikt der bør kunne opstå er en IP-konflikt – og det bør kun opstå, hvis DHCP er slået til på både gateway og dine Linksys-AP’er, eller hvis du har givet AP’erne faste IP’er som andre enheder også bruger.
     /David

 • Super lækker blog for sådan een som mig, der gerne vil have godt netværk, men desværre aldrig har fået mig sat ordentlig ind i det…
  Du skriver andetsteds, at du vil have en masse ethernetstik i huset. Hvordan vil du have dem forbudet? Med et patchpanel i fx. teknikskabet?
  /Steffen

  • Hej Steffen,
   Jeg har købt et lille rackskab, hvor jeg har monteret min UDM Pro (har udskiftet USG3’eren), samt min Synology og en Raspberry Pi. Kablerne fra stuen, kælder og loft kommer bare direkte ind i skabet og op i UDM’en, uden patchpanel. Jeg har overvejet en pænere løsning, men den nuværende virker fint – if it ain’t broken, don’t fix it. 🙂

 • Hej David, er også blevet glad for Unifi. pt. kun 2AP og kører selv Unifi controller på en ældre bærbar. Var ikke klar over den kunne køre på Synology som jeg også har. Det må jeg lige se på indtil jeg får taget mig sammen til at få købt en UDM eller UDM Pro. Er det ikke nogwt med at Controller er indbygget i UDM?

 • Unifi er helt klart lækkert udstyr i en god prisklasse, de kan dog godt forlænge trådløst, der kræves stadig et kabel, da de jo skal have “PoE” strøm, men der behøver ikke nødvendigvis være netværk i kablet, de kan godt forbinde til et andet unifi AP og forlænge netværket (wireless uplink).

  Jeg har brugt den løsning for at få wifi ud i haven, hvor der ikke var mulighed for at trække et netværks kabel, så istedet er der en poe injector og et netværks kabel uden netværk op til AP.

  At det så ikke er en optimal løsning at forlænge et netværk trådløst er en anden sag 🙂

  • Du har helt ret, UniFi kan sagtens forlænge trådløst. Mit indlæg trænger til at blive opdateret, for siden det blev skrevet har jeg faktisk sat et access point op i garagen, som kører trådløst til et access point i huset.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *