Hibbert er en gøgler8 min read

Det her er indlægget ingen har bedt om – et helt indlæg om Paul Hibbert.

Hvis du ikke kender ham i forvejen, så er han en Youtube’r med stramme holdninger til smart home-dimser – og en fremragende evne til at kombinere formidling af disse holdninger med en virkelig god humor.

Som eksempel …

Som du måske kan fornemme, er han helt klart en “guilty pleasure” for mig. Jeg hader hans tilgang til smarte hjem, men jeg elsker hans måde at formidle sit budskab på. Lige dele sjov og professionalisme, krydret med høj produktionskvalitet. Jeg ser det hele.

Og hver gang jeg har set en af hans videoer, tænker jeg for mig selv (jeg skriver det selvfølgelig ikke i kommentarfeltet, den slags går aldrig godt): Ooh, the Zigbee!

For jeg er helt klart en af idioterne, der hader wifi, og elsker Zigbee – og Z-wave.

Hver eneste gang jeg ser en Hibbert-video, får jeg ticks ved tanken om hvordan hans hjemmenetværk må se ud. Wifi som protokol til smarte dimser er helt klart både nemt og billigt – men det har altså aldrig været meningen, at almindelige routere målrettet almindelige forbrugere skulle jonglere med 200 devices samtidig.

Aktuelt er der 20 wifi-enheder forbundet til vores wifi-netværk. Og jeg gør en indsats for at undgå wifi-dimser i mit smarte hjem, ligesom jeg også har indkøbt wifi-udstyr af temmelig høj kvalitet for at sikre ordentlig ydelse.

20 enheder er ikke et problem for en normal router, men jeg har også 30 pærer, lightstrips og lignende forbundet til min Hue Bridge – via Zigbee. Skulle de i stedet være wifi-baserede, ville en normal router godt kunne opleve problemer. Mange wifi-enheder i nærheden af hinanden skaber interferens, hvilket kan føre til pakketab – at enhederne forsøger at tale med hinanden, men fejler pga. forstyrrelser.

Og så har vi slet ikke kigget på mængden af Zigbee- og Z-wave-enheder, jeg har forbundet direkte til min SmartThings Hub.

Samlet set ville jeg runde ca. 100 enheder på mit wifi, hvis jeg ikke brugte Zigbee og Z-wave. Min router kan følge med – men hvorfor skulle den belastes unødigt, når der findes bedre protokoller?

Og både Zigbee og Z-wave er bedre protokoller end wifi. Hibbert har ret i, at det er billigere at købe wifi-dimser, og at Zigbee på mange måder ligner wifi, men der er stadig åbenlyse fordele ved Zigbee – først og fremmest strømforbruget.

Der findes batteridrevne kontaktsensorer, der bruger wifi til kommunikationen, men de bruger markant mere strøm end Zigbee-baserede sensorer, og det har stor betydning for hvor små man kan lave dimserne. Jeg har vinduessensorer fra Xiaomi siddende, som er Zigbee-baserede, og har kørt +3 år på et enkelt 2032 knapcellebatteri. Det ville aldrig kunne lade sig gøre med en wifi-baseret sensor.

Der er også et sikkerhedselement, man ikke må ignorere. En hvilken som helst wifi-enhed på dit netværk kan skabe kontakt ud i verden, hvis du ikke explicit blokerer for det. Det betyder, at din elpære kan forbinde til en tilfældig server ude i verden og hente eller sende data dertil. Det gør pæren f.eks. når den opdaterer sin firmware.

Lad os lege med tanken om et smart home-firma, Dims Inc., der producerer smarte dimser til vores hjem. De har indbygget en funktion i alle deres dimser, der automatisk opdaterer firmware på dimserne ved at forbinde til Dims Inc.’s servere på update.dims-inc.com.

Efter nogle år i branchen og millioner af enheder solgt rundt omkring i verden går Dims Inc. konkurs. De har været for dårlige til at følge med tiden, og er blevet løbet over ende af konkurrenter på markedet. I forbindelse med konkursen lukkes deres domæne og servere – pærerne lyser stadig fint, men de kan ikke længere opdatere deres firmware.

Indtil en kløgtig mand køber dims-inc.com, der nu er ledigt, og sætter sit eget firmware-system op på update.dims-inc.com.

Pludselig kan pærerne igen skabe forbindelse til serverne, men de får ikke den sædvanlige firmware – de får en modificeret firmware, der snuser til alt på deres netværk, og sender informationen til den kløgtige mand …

Det er et tænkt eksempel, men jeg er ikke i tvivl om, at vi kommer til at se eksempler på lige præcis dette i fremtiden. Der har allerede været eksempler på overvågningskameraer, som er blevet brugt i botnet, altså til at udføre hackerforsøg eller sende spam, og det er helt sikkert ikke sidste gang det er sket.

Disse problemer eksisterer ikke med Zigbee eller Z-wave. De to protokoller er lokale mellem enhed og hub, og der er ingen risiko for, at en Zigbee-sensor bliver brugt til at opsnuse information på dit netværk.

Hibbert fokuserer i høj grad på pris, men det er efter min mening problematisk hovedløst at lægge fokus der. Dyre produkter koster nogen gange mere, fordi der er lagt mere energi i udviklingen af produktet – ikke alene fordi direktøren i firmaet gerne vil købe sig endnu en yacht.

Der er steder, hvor man sagtens kan spare på sit smarte hjem, ligesom der er wifi-baserede produkter, man uden problemer kan installere. Jeg bruger pærer fra Ikea og Osram Lightify (RIP) de steder, hvor jeg ikke har brug for kvaliteten fra Philips Hue, fordi de er billigere i indkøb, og jeg har installeret relæer fra Shelly, som er rent wifi-baserede, fordi de er billige og af virkelig høj kvalitet. Men, jeg kommer ikke til at erstatte min SmartThings Hub med Tuya’s Zigbee-hub, ligegyldigt hvor billig den er. Her vejer kvalitet og sikkerhed ganske enkelt højere.

Og her har vi endnu en af mine hovedpiner i forhold til Hibbert. Overskriften på ovenstående video er:
“The £33 Zigbee Smart Home Hub That Could Destroy Smartthings”
Han har også videoer som “All Your Smart Home Gear Is Already Obsolete“, “Philips Hue Loses To an £8 Smart Home Product From Tesco” og “Why Everyone Is Switching Their Smart Home To Shelly For Alexa“.

Overskrifterne giver helt sikkert mange seere, for de er satme interessante, men de er mildt sagt søgte i mange tilfælde. Og ja, jeg peger fingre – og jeg er helt sikkert selv skyldig i at gøre nærmest det samme på nogle af mine indlæg. Men jeg bander også over mennesker, der går over for rød, og gør selv præcis det samme. I må leve med dobbeltmoralen.

Problemet med overskrifterne er, at jeg får spørgsmål fra besøgende på sitet, der spørger om de skal investere i smart home-dimser nu, eller vente på CHIP-projektet, som Paul taler om i videoen “All Your Smart Home Gear Is Already Obsolete”.

Nej, ingen skal vente på CHIP – når det kommer, hvis det kommer, skal man nok kunne købe en hub, som både understøtter CHIP, Zigbee, Z-wave – og wifi. Og vil man i gang, skal man gøre det nu, og ikke vente på den næste “revolutionerende” protokol. For efter CHIP kommer CHAP, CHOP og CHUP uden tvivl, med løfter om alt muligt godt.

Hvad er meningen med dette indlæg? Jeg har efterhånden selv mistet overblikket. Sådan går det, når frustrationen koger over.

Min pointe er, at du skal tage alt du læser og hører med et gran salt – også mine indlæg. At bruge én kilde som den endelige sandhed vil altid være problematisk, så søg dine informationer flere steder, eller bed os som minimum argumentere for hvorfor vores holdninger er den eneste sandhed, så du kan vurdere om du er enig.

Og med det, god fornøjelse med at se alle Hibberts videoer, hvis du ikke allerede har gjort det. Sjov, det er han.

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

4 thoughts on “Hibbert er en gøgler8 min read

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *