Tips til SmartThings’ alarm5 min read

SmartThings Hub har en indbygget alarmfunktion, og den er skide smart. Den lader dig bruge almindelige kontaktsensorer og bevægelsessensorer, som du i forvejen bruger i dit smarte hjem, til at overvåge hjemmets døre, vinduer og rum.

Men der er én begrænsning ved alarmen, som irriterer mig.

Alarmen har tre modes – disarmed, armed (stay) og armed (away). Disarmed og armed (away) giver sig selv, mens armed (stay) kan bruges mens man sover, da den kun holder øje med kontaktsensorer på døre og vinduer. Dermed kan du bevæge dig rundt i huset uden at aktivere alarmen, mens en tyv der bryder ind ad et vindue sætter alt i gang.

Og her er så begrænsningen: I SmartThings kan man ikke differentiere hvad der sker, hvis alarmen går i gang i stay-mode og away-mode. Det betyder, at man skal blive vækket af en panikskabende sirene, hvis alarmen går i stay-mode, og sirenen gerne skal larme i away-mode.

Så, her kommer tippet – for det kan vi selvfølgelig løse.

Styr alarmreaktionen i Automations

Bare rolig, forklaring følger.

I SmartThings kan man, udover at tænde sirenen ved indbrud, også tænde lys. Det betyder også, at man kan tænde virtuelle kontakter. Og ja, jeg ved godt jeg skriver meget om virtuelle kontakter, men de er smarte!

En virtuel kontakt er en funktion i SmartThings, som giver dig en kontakt med to statusser – tændt og slukket. Kontakten kan styres af automations, webCoRE osv., og den kan bruges til at holde styr på forskellige typer status i et hjem.

I dette tilfælde tilføjer jeg en virtuel kontakt, [Alarm] Alarm Siren, som tjener ét eneste formål – den skal tændes, når alarmen går. Min opsætning ser altså sådan ud i SmartThings alarm.

Nu skal vi så bruge den virtuelle kontakt til noget smartere.

Nu har vi to forskellige automations, der køres når alarmen går – hvis alarmen er i stay-mode, tænder vi alt lys på soveværelset, men ikke andet. Det skal nok vække Mette. Hvis alarmen er i away-mode, tænder vi sirene, lys og det hele.

Men, det kan sagtens være smartere – så lad os lege lidt med webCoRE.

Klik på billedet for at se en større version

I denne piston har jeg yderst to if’er – den første fanger hvis min virtuelle kontakt, [Alarm] Alarm Siren, tænder, og location mode er sat til away. Når det sker, starter vi med at blinke med alt lyset i og udenfor huset, tændt i et sekund, slukket i et sekund, 200 gange. Dernæst blinker vi skiftevis rød og blå på de to pærer i forgangen, for de understøtter farver, og kan ses udefra. Desuden tænder vi for de to sirener i og udenfor huset, og til slut ruller vi gardinerne op på de tre værelser, hvis de nu skulle være rullet for – man skal jo kunne se lysshowet udenfor.

Den anden if fanger hvis den virtuelle kontakt tænder, og location mode er night – altså, vi ligger og sover. Her nøjes vi med at tænde for lyset i soveværelset.

Til slut har vi en sidste if, som tjekker om den virtuelle knap slukker, og hvis det sker, slukker vi for sirenerne samt alt lys i huset.

Og der er årsagen til, at den virtuelle kontakt starter med [Alarm] – for så ligger den altid øverst i min liste over devices, og kan hurtigt findes og slukkes, hvis det nu er en falsk alarm.

Jeg håber tippet kan inspirere dig til andre måder at håndtere SmartThings’ alarm på. Jeg synes i hvert fald det er sjovt at lege med. 🙂

P.S: Ovenstående kan selvfølgelig også bruges til at lave en panikknap ved hoveddøren eller sengen. Ved tryk på knappen kan samme piston aktiveres, som sætter gang i det hele.

P.P.S: webCoRE er stadig ikke så farligt som det ser ud. Når man først lærer tilgangsvinklen, er det både smart og sjovt at lege med.

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

3 thoughts on “Tips til SmartThings’ alarm5 min read

  • Det er dæleme cool, og som programmør er det lige til højrebenet – Tak for tippet (selvom jeg ikke helt er kommet i gang med SmartThings)

  • Hej super god blog. Lidt off topic, men hvad mener du om chip samarbejdet, og er det noget man skal have i tankerne hvis man vil igang med smarthome, jeg mener skal vente og se hvad der sker eller bare kaste sig ud i det?

    • Jeg ville helt klart bare kaste mig ud i min foretrukne løsning. Der er for lidt info om hvordan CHIP skal integreres til, at man på nuværende tidspunkt kan vælge på basis af det – og jeg tænker der går i hvert fald 6-12 måneder før vi begynder at se CHIP-produkter på markedet. Desuden regner jeg med, at de store hub-producenter implementerer CHIP i en eller anden form, når vi kommer så langt.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *