Fuga-kontakter til Zigbee – endelig!6 min read

Fuga/Zigbee-kontakterne er sponsoreret af de søde mennesker hos LAB3D. De kan købes lige her. Holdningen er dog helt og holdent min egen.

Mere end halvandet år efter jeg brokkede mig over manglen på Zigbee-kontakter i Fuga-design, har jeg fået tilsendt en løsning, som virker med Philips Hue, Ikea Trådfri og Samsung SmartThings.

Hvorfor er smarte Fuga-kontakter så svært?

I Danmark elsker vi LK og deres Fuga-kontakter. Desværre rykker LK ikke sindsygt hurtigt når der er nye ting på markedet, særligt ikke når det konkurrerer med produktserier som IHC.

Derfor har det ikke været muligt at købe smarte kontakter i Fuga-design, og vi har alle været nødt til at vælge middelmådige løsninger, som f.eks. at montere Hue Dimmer Switch over/ved siden af vores pæne Fuga-kontakter.

Men nogle kløgtige mennesker har fundet en løsning.

Det er en lang historie …

Det startede med en ung mand, Per, der ombyggede Hue-kontakter til LKs svagstrømstryk. Siden da kom en anden ung mand til, Kasper, som begyndte at 3D-printe løsninger, der brugte Ikeas knapper i et hjemmebygget design, der mindede om Fuga.

Og nu er vi nået dertil, hvor Kasper i samarbejde med LAB3D sælger tre forskellige ombygningskit til henholdsvis Ikeas knapper, Philips Hue Dimmer Switch, og Philips Hue Smart Button. Og jeg har fået fingrene i alle tre …

Det var der i pakken

Sådan så det ud, da jeg havde fået pakken åbnet.

Der er tale om tre af LAB3Ds produkter:

Vi taler altså om færdige løsninger, hvor pakken indeholder alt man skal bruge til at konvertere f.eks. en Ikea-kontakt til en Fuga-kontakt. Man skiller altså en almindelig Zigbee-baseret kontakt fra en af de store producenter ad, og pakker elektronikken fra den ind i Fuga-materiel.

LAB3D samler alle delene man skal bruge, 3D-printer et par dimser, og pakker det hele, så det er klar til at samle. Selve samleprocessen har de beskrevet grundigt.

Jeg savnede kun en smule information, da jeg samlede mine kontakter, specifikt hvordan man fjerner lidt plastic på Fuga-trykkene. Det gjorde jeg med en tang.

Og da kontakten var samlet, var den lige til at koble til Samsung SmartThings, Philips Hue Bridge, Ikea Trådfri Gateway, eller hvad man nu bruger som hub.

Samlet set brugte jeg ca. 5 minutter på hver kontakt – og det mest tidskrævende var sådan set at skille de “gamle” kontakter ad for at få adgang til elektronikken.

Kloge designs

Der er små elementer man bemærker, som gør det tydeligt, at der er tænkt over tingene.

Alle tre kontakter er f.eks. fuldstændig plane med rammen.

Dermed kan man fjerne sin eksisterende kontakt, sætte fast fase på sit lampeudtag så der altid er strøm på, og bagefter montere den 3D-printede Fuga-kontakt på hullet i væggen. Dét er smart!

Man kan også montere ekstra kontakter over de eksisterende Fuga-kontakter, selvom der ikke er dåse i væggen til det, når den smarte kontakt er plan.

I Hue Dimmer-løsningen har LAB3D valgt at skifte fra et større CR2450-batteri til et mindre CR2032, så kontakten fylder mindre, og dermed kan gøres plan. Desuden er der indtænkt en lille rille, man kan bruge til at skubbe batteriet ud.

Der følger også kroge i LK-design med, så man kan montere kontakten korrekt i dåsen i væggen.

I daglig brug

Jeg har ikke bemærket nogen problemer med mine kontakter, og jeg har haft dem monteret i en uges tid. Trykkene reagerer hurtigt og præcist, og minder så meget om Fuga, så jeg ikke rigtig tænker over, at de er smartere end de kedelige, gamle. De lyder oven i købet meget tilfredsstillende.

Personligt er jeg mest til Ikea Trådfri-trykket – det er dels billigst i indkøb, det giver mulighed for to forskellige handlinger, i modsætning til Hue Smart Button, og det er mere anvendeligt end Hue Dimmer-løsningen. Den kræver nemlig, at man kører med de nye, smallere Fuga-designs, og derfor virker den ikke rigtig med de Fuga 68-rammer vi har i en del værelser.

Endelig en løsning på Fuga og Zigbee

LAB3Ds løsning er det nærmeste man kommer en perfekt løsning på problemet, med små midler. 3D-print er en effektiv måde for helt almindelige brugere at løse problemet med et familievenligt design på kontakterne på væggene.

Jo, det ville være lækrere hvis løsningen var i støbt plastic, eller rent faktisk udviklet af LK selv, men for nu kan jeg sagtens nøjes – og jeg skal helt klart have nogle flere kontakter.

P.S: Bemærk også, at disse kontakter understøtter en af mine kæpheste ved det smarte hjem, fordi de er plane: Med trådløse kontakter er man ikke længere afhængig af, at en kontakt sidder ved væggen 20 cm fra døren ind til et værelse. En knap eller kontakt kan monteres lige hvor man vil – jeg har f.eks. en på indersiden af lågen til skabet, hvor vores tandbørster står, som jeg bruger til at “slukke” huset om aftenen. Kontakter kan placeres hvor de giver mening, ikke hvor der er strøm og forbindelse til lampen de styrer.

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

23 thoughts on “Fuga-kontakter til Zigbee – endelig!6 min read

 • De er lidt små pebret i prisen for philips hue. Er det så ikke bedre med indbygget smartkontakter, såsom fibaro som står til ca. samme pris?

  • Du skal nok sammenligne Fibaro med deres Ikea Trådfri-løsning, som står til 189,- for et samlet sæt. Det er noget billigere end Fibaro, også i elektrikertid. 🙂
   Til gengæld er Fibaro med kablet strøm, og klippestabilt. Det skal man jo heller ikke kimse af.
   /David

 • Det ser lækkert ud, det skal da klart overvejes.
  Er helt ny i Hue verden og fik mit først sæt igår.
  Er stadig ved at finde ud af hvordan jeg laver konstant størm så man kan koble dette udenover.
  Har du en ide?

  • Reelt set må du ikke selv ombygge kontakterne til fast strøm – det skal en elektriker gøre. Konkret skal de to ledninger bag kontakten bare muffes sammen, så er der fast strøm på udtaget. Men som sagt, følger du lovens bogstav, må du ikke gøre det. 🙂
   /David

  • Hvis man monterer den i en teknikramme, kan man vist bare fjerne tangenten og poppe 3D-printet inklusiv Ikea-printet ud. Derefter kan batteriet skiftes.
   Mine er monteret med skruer, så det kræver lidt mere arbejdskraft. 🙂
   /David

 • Hej David.
  Er du stadig lige så begejstret for løsningen her en måneds tid efter? Og hvad med Mette? Har hun sagt ja? 😉

  Jeg overvejer kraftigt at give mig i kast med projektet – dog måske blot på 2-3 kontakter til at starte med.

  • Ja, jeg er stadig virkelig begejstret. Jeg har monteret NEM Lysdæmper på Claras værelse, hvor den styre lys og gardin, og den virker godt. Den er ikke 100% træfsikker – i 1/20 tryk kan man ramme forkert, og dermed ikke aktivere kontakten helt, men det er godt nok til mig. Og Mette har ikke bedt mig fjerne den endnu. 🙂
   At starte med 2-3 kontakter tænker jeg er en god idé.
   /David

 • Jeg har kørt med LK svagstrømstryk med IKEA trådfri kontakter siden IKEA lanceret disse små kontakter. Men du skal kende til en loddekolbe for det har jeg brugt til at lodde ledninger på trådfri kontakterne og over til LK svagstrømstrykkene.
  IKEA’s trådfri kontakt ligger bare inde i indmuringsdåsen eller forfra dåsen. Dvs. jeg har konstant strøm op til lamperne. Det fungere bare og virker perfekt sammen med Conbee 2 og Home Assistant, men også Hubitat, som jeg lige har anskaffet mig for at prøve det.

  • Det var præcis min løsning i første omgang – loddekolbe, LK svagstrømstryk og en Ikea-kontakt. Denne løsning er bare markant nemmere, og virker fremragende. 🙂

   • Hvis du har brug for det kan jeg godt tage billeder af fremgangsmåden, så kan du poste guiden 🙂

 • Jeg lånte en smart kontakt fra Logic group som jeg gerne vil slå et slag for da jeg ikke selv havde set den før. Ved godt at den køre Z-Wave og ikke ZigBee som de andre.

  Men denne passer ind i Fuga kontakter, har 4 kontakter, 4 indbygget programmerbar RGB lys og indbygget lysdæmper. Den er CE godkendt og en drop-in løsning, da den ene konkakt er for programeret til tænd/sluk/lysdæmper. Da der ikke skal laves ændringer i stik dåsen er det også lovligt at skifte uden en autoriseret elektrikker.

  Til sidst kan man også købe custom frontplader for at færdiggøre looket.

  Masser af fordele, ulempen er dog prisen der er i den høje ende 😉

  https://www.proshop.dk/Smart-Home/Logic-Group-Matrix-ZDB5100-Smart-Switch-FUGA/2835647

  Logic Group Matrix ZDB5100

  • Jeg har faktisk kigget på Logic Groups kontakter, men de fungerer desværre ikke så godt med SmartThings. Enig, produktet er enormt spændende, og bruger man en anden hub (Homey, Fibaro, Home Assistant), så er de et godt bud.

 • Hej David,
  Oplever du nogensinde at det er nødvendigt at power cycle dine smart pærer?
  Jeg oplever selv nogen gange at mine ikea pærer pludseligt ikke kan nås via trådfri appen eller gennem Home Assistant.
  De kan dog stadig styres med de forbundne fjernbetjeningee eller bevægelsessensorer.
  Umiddelbart er den eneste måde at oprette forbindelse igen at tænde og slukke for dem.

  Og netop her opstår der jo lidt et problem i forhold til nogle af de gænge Fuga ombygninger, hvor fasen luses så man har konstant strøm i lampestedet og kontakten erstattes af noget ala dem omtalt i blogindlægget.
  For hvordan skal man så slukke og tænde for pæren uden at tage hovedafbryder (eller skrue hver pære ud).

  • Det oplever jeg ganske sjældent. Bruger du Ikeas hub til at forbinde dine pærer til HA? Den har jeg næsten kun hørt skidt om, så jeg ville udskifte den.
   Får jeg brug for at power cycle pærer, tror jeg løsningen er at slukke for hovedafbryderen … 🙂

   • Ja, det er Ikea’s hub.
    Jeg vil ikke sige at jeg oplever behovet for at power cycle ugentligt, men måske månedligt / kvartalmæssigt. Og har bare svært ved at komme uden om, at syntes hovedafbryderen er en meget dårlig løsning, med mindre der indføres UPS på server (jeg kører HA gennem docker). For slet ikke at tale om wife acceptance faktoren på at sende hende op for at vippe hovedafbryderen…

    Jeg har dog netop bestilt Sonoff’s nye billige Zigbee dongle for på sigt at udfase Ikea gatewayen – netop denne https://itead.cc/product/sonoff-zigbee-3-0-usb-dongle-plus

    Lab3d’s seneste kontakt er jo også ganske interessant, da de nu reklamerer med at man gerne må installere den foran en vægdåse med 230 volt i. Således at man burde kunne komme lovligt fra at luse fasen op til lampestedet, også er vi jo tilbage til dilemmaet med behovet for at power cycle pærer. Men måske det slet ikke er aktuelt når jeg udskifter Ikea gatewayen. Behovet for at let kunne power cycle pærer har i hvert fald været en hæmsko i forhold til at kunne lave en æstetisk pæn løsning.

    • Jeg kan ikke huske hvornår jeg har haft brug for at tage strømmen til en pære (det er løgn, jeg har en pære i kælderen, der er røget af Zigbee-netværket, og som jeg lige skal have på igen snart), så jeg tænker problemet er forårsaget af hubben.

 • Har du set nogle til LK Fuga Opus 66? Så vidt jeg kan se har lab3d kun én der passer til opus 66 og her må der ikke være strøm bagved – som der jo naturligvis er 😉..

  Hvordan er kvaliteten fra Lab3d? Siger Mette stadig ikke nej? 😊

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *