Fuga-kontakter til Zigbee – endelig!6 min read

Fuga/Zigbee-kontakterne er sponsoreret af de søde mennesker hos LAB3D. De kan købes lige her. Holdningen er dog helt og holdent min egen.

Mere end halvandet år efter jeg brokkede mig over manglen på Zigbee-kontakter i Fuga-design, har jeg fået tilsendt en løsning, som virker med Philips Hue, Ikea Trådfri og Samsung SmartThings.

Hvorfor er smarte Fuga-kontakter så svært?

I Danmark elsker vi LK og deres Fuga-kontakter. Desværre rykker LK ikke sindsygt hurtigt når der er nye ting på markedet, særligt ikke når det konkurrerer med produktserier som IHC.

Derfor har det ikke været muligt at købe smarte kontakter i Fuga-design, og vi har alle været nødt til at vælge middelmådige løsninger, som f.eks. at montere Hue Dimmer Switch over/ved siden af vores pæne Fuga-kontakter.

Men nogle kløgtige mennesker har fundet en løsning.

Det er en lang historie …

Det startede med en ung mand, Per, der ombyggede Hue-kontakter til LKs svagstrømstryk. Siden da kom en anden ung mand til, Kasper, som begyndte at 3D-printe løsninger, der brugte Ikeas knapper i et hjemmebygget design, der mindede om Fuga.

Og nu er vi nået dertil, hvor Kasper i samarbejde med LAB3D sælger tre forskellige ombygningskit til henholdsvis Ikeas knapper, Philips Hue Dimmer Switch, og Philips Hue Smart Button. Og jeg har fået fingrene i alle tre …

Det var der i pakken

Sådan så det ud, da jeg havde fået pakken åbnet.

Der er tale om tre af LAB3Ds produkter:

Vi taler altså om færdige løsninger, hvor pakken indeholder alt man skal bruge til at konvertere f.eks. en Ikea-kontakt til en Fuga-kontakt. Man skiller altså en almindelig Zigbee-baseret kontakt fra en af de store producenter ad, og pakker elektronikken fra den ind i Fuga-materiel.

LAB3D samler alle delene man skal bruge, 3D-printer et par dimser, og pakker det hele, så det er klar til at samle. Selve samleprocessen har de beskrevet grundigt.

Jeg savnede kun en smule information, da jeg samlede mine kontakter, specifikt hvordan man fjerner lidt plastic på Fuga-trykkene. Det gjorde jeg med en tang.

Og da kontakten var samlet, var den lige til at koble til Samsung SmartThings, Philips Hue Bridge, Ikea Trådfri Gateway, eller hvad man nu bruger som hub.

Samlet set brugte jeg ca. 5 minutter på hver kontakt – og det mest tidskrævende var sådan set at skille de “gamle” kontakter ad for at få adgang til elektronikken.

Kloge designs

Der er små elementer man bemærker, som gør det tydeligt, at der er tænkt over tingene.

Alle tre kontakter er f.eks. fuldstændig plane med rammen.

Dermed kan man fjerne sin eksisterende kontakt, sætte fast fase på sit lampeudtag så der altid er strøm på, og bagefter montere den 3D-printede Fuga-kontakt på hullet i væggen. Dét er smart!

Man kan også montere ekstra kontakter over de eksisterende Fuga-kontakter, selvom der ikke er dåse i væggen til det, når den smarte kontakt er plan.

I Hue Dimmer-løsningen har LAB3D valgt at skifte fra et større CR2450-batteri til et mindre CR2032, så kontakten fylder mindre, og dermed kan gøres plan. Desuden er der indtænkt en lille rille, man kan bruge til at skubbe batteriet ud.

Der følger også kroge i LK-design med, så man kan montere kontakten korrekt i dåsen i væggen.

I daglig brug

Jeg har ikke bemærket nogen problemer med mine kontakter, og jeg har haft dem monteret i en uges tid. Trykkene reagerer hurtigt og præcist, og minder så meget om Fuga, så jeg ikke rigtig tænker over, at de er smartere end de kedelige, gamle. De lyder oven i købet meget tilfredsstillende.

Personligt er jeg mest til Ikea Trådfri-trykket – det er dels billigst i indkøb, det giver mulighed for to forskellige handlinger, i modsætning til Hue Smart Button, og det er mere anvendeligt end Hue Dimmer-løsningen. Den kræver nemlig, at man kører med de nye, smallere Fuga-designs, og derfor virker den ikke rigtig med de Fuga 68-rammer vi har i en del værelser.

Endelig en løsning på Fuga og Zigbee

LAB3Ds løsning er det nærmeste man kommer en perfekt løsning på problemet, med små midler. 3D-print er en effektiv måde for helt almindelige brugere at løse problemet med et familievenligt design på kontakterne på væggene.

Jo, det ville være lækrere hvis løsningen var i støbt plastic, eller rent faktisk udviklet af LK selv, men for nu kan jeg sagtens nøjes – og jeg skal helt klart have nogle flere kontakter.

P.S: Bemærk også, at disse kontakter understøtter en af mine kæpheste ved det smarte hjem, fordi de er plane: Med trådløse kontakter er man ikke længere afhængig af, at en kontakt sidder ved væggen 20 cm fra døren ind til et værelse. En knap eller kontakt kan monteres lige hvor man vil – jeg har f.eks. en på indersiden af lågen til skabet, hvor vores tandbørster står, som jeg bruger til at “slukke” huset om aftenen. Kontakter kan placeres hvor de giver mening, ikke hvor der er strøm og forbindelse til lampen de styrer.

Gør som 702 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

16 thoughts on “Fuga-kontakter til Zigbee – endelig!6 min read

 • De er lidt små pebret i prisen for philips hue. Er det så ikke bedre med indbygget smartkontakter, såsom fibaro som står til ca. samme pris?

  • Du skal nok sammenligne Fibaro med deres Ikea Trådfri-løsning, som står til 189,- for et samlet sæt. Det er noget billigere end Fibaro, også i elektrikertid. 🙂
   Til gengæld er Fibaro med kablet strøm, og klippestabilt. Det skal man jo heller ikke kimse af.
   /David

 • Det ser lækkert ud, det skal da klart overvejes.
  Er helt ny i Hue verden og fik mit først sæt igår.
  Er stadig ved at finde ud af hvordan jeg laver konstant størm så man kan koble dette udenover.
  Har du en ide?

  • Reelt set må du ikke selv ombygge kontakterne til fast strøm – det skal en elektriker gøre. Konkret skal de to ledninger bag kontakten bare muffes sammen, så er der fast strøm på udtaget. Men som sagt, følger du lovens bogstav, må du ikke gøre det. 🙂
   /David

  • Hvis man monterer den i en teknikramme, kan man vist bare fjerne tangenten og poppe 3D-printet inklusiv Ikea-printet ud. Derefter kan batteriet skiftes.
   Mine er monteret med skruer, så det kræver lidt mere arbejdskraft. 🙂
   /David

 • Hej David.
  Er du stadig lige så begejstret for løsningen her en måneds tid efter? Og hvad med Mette? Har hun sagt ja? 😉

  Jeg overvejer kraftigt at give mig i kast med projektet – dog måske blot på 2-3 kontakter til at starte med.

  • Ja, jeg er stadig virkelig begejstret. Jeg har monteret NEM Lysdæmper på Claras værelse, hvor den styre lys og gardin, og den virker godt. Den er ikke 100% træfsikker – i 1/20 tryk kan man ramme forkert, og dermed ikke aktivere kontakten helt, men det er godt nok til mig. Og Mette har ikke bedt mig fjerne den endnu. 🙂
   At starte med 2-3 kontakter tænker jeg er en god idé.
   /David

 • Jeg har kørt med LK svagstrømstryk med IKEA trådfri kontakter siden IKEA lanceret disse små kontakter. Men du skal kende til en loddekolbe for det har jeg brugt til at lodde ledninger på trådfri kontakterne og over til LK svagstrømstrykkene.
  IKEA’s trådfri kontakt ligger bare inde i indmuringsdåsen eller forfra dåsen. Dvs. jeg har konstant strøm op til lamperne. Det fungere bare og virker perfekt sammen med Conbee 2 og Home Assistant, men også Hubitat, som jeg lige har anskaffet mig for at prøve det.

  • Det var præcis min løsning i første omgang – loddekolbe, LK svagstrømstryk og en Ikea-kontakt. Denne løsning er bare markant nemmere, og virker fremragende. 🙂

   • Hvis du har brug for det kan jeg godt tage billeder af fremgangsmåden, så kan du poste guiden 🙂

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *