Synology Diskstation – filserver til hjemmebrug6 min read

I 2012 købte jeg min første filserver til hjemmekontoret. Efter en del research endte jeg med en Synology DiskStation 212+, og den har jeg været så glad for, så jeg den dag i dag stadig har en DiskStation stående som hjemmeserver.

Formål med min hjemmeserver

Det lyder måske mærkeligt at have behov for en server til hjemmebrug, men det er usandsynligt praktisk at have en masse harddiskplads, som ikke er bundet til én computer. Jeg bruger udelukkende min laptop til arbejde, underholdning osv., og den har kun 256 GB SSD, så den løber hurtigt tør for plads.

Jeg er modstander af eksterne harddiske til andet end simpel filopbevaring i kortere perioder, for jeg stoler ikke på dem. Der er for mange fejlkilder i controller, harddisk osv.

På samme måde stoler jeg ikke på cloudløsninger som eneste måde at opbevare data på. Dels bryder jeg mig ikke om tanken om, at jeg ikke har fuld kontrol over alle de billeder, vi gennem tiden har taget af vores børn, over bankdokumenter, lønsedler, kvitteringer osv., og dels er der meget få cloududbydere, jeg stoler på også eksisterer i samme form om 10 år.

Derfor har jeg en hjemmeserver. Der ligger tusindvis af billeder af vores børn, digitale kopier af alle vores CD’er, alle vores DVD’er og Blurays er også lagret på den, og alle vigtige dokumenter ligger der. Desuden optager mine overvågningskameraer også til hjemmeserveren – men hele det setup hører et senere indlæg til.

Opdatering: Indlægget om videoovervågning på budget finder du her. 🙂

I løber af 2018 blev min DiskStation 212+ erstattet med en DiskStation 918+. Opgraderingen kan tydeligt mærkes, alt føles markant hurtigere, og den er alle pengene værd.

Jeg har installeret harddiske i alle fire pladser i serveren. Jeg har tre stk. 3 TB WD Red i SHR, Synology’s smarte RAID, som giver mig 5,4 TB tilgængelig plads. Disse diske bruges til musik, film, billeder og dokumenter. Desuden har jeg en 4 TB WD Purple i en enkelt volume med 3,6 TB tilgængelig plads. Denne bruges alene til optagelser fra mine overvågningskameraer.

Det er muligt at opgradere maskinen med flere RAM (den er født med 4 GB), og disk-cache i form af hurtige SSD’er, men jeg har ikke gjort nogen af delene endnu, og ydelsen er stadig fremragende.

Hvorfor Synology DiskStation

Da jeg søgte efter en løsning til min hjemmeserver, prioriterede jeg brugervenlighed og stabilitet højst. Jeg har rodet med Linux tidligere, er gammel Windows-bruger, og i dag bruger jeg udelukkende min Macbook Pro. Jeg vil gerne minimere den tid, jeg skal bruge på at vedligeholde mine computere, og Synology gør det nemt.

Alt styres vha. et grafisk interface, som er tydeligt inspireret af Windows/Gnome til Linux/OS X til Mac.

DiskStation kommer med en masse præinstalleret software, bl.a. Photo Station til billeder, Audio Station til streaming af musik, Video Station til streaming af film, en komplet, online Office-pakke som Google Docs, en Drive-løsning som Google Drive, og virkelig meget andet.

Desuden bygger andre pakker, der også kan installeres, f.eks. Plex Media Server, SugarCRM og LimeSurvey. Vigtigst er dog, efter min mening, understøttelsen af Docker, da det tillader, at man installerer mange af disse pakker totalt afkoblet fra selve DiskStation’en. Det giver bedre overblik og bedre udnyttelse af ressourcerne.

Udover webinterfacet kan man forbinde til serveren via SSH, og der kører hvad der ligner en specialbygget Linux-version under det fine, grafiske interface.

Daglig brug

I stuen har jeg en Amazon FireTV, som jeg har installeret Kodi på. Kodi er software til at afspille video på store skærme, og det fungerer helt perfekt med min Synology. Synology’en deler min filmmappe på netværket, og Kodi har jeg sat op til at arbejde direkte i denne mappe. Jeg har desuden lavet en række forskellige undermapper, til børnefilm, børnefilm på engelsk, osv., så det er nemmere at holde styr på, når vi klikker rundt i Kodi.

Kodi afspiller film direkte fra serveren, uden lokal kopi, og via gigabit netværk går det uden nogen former for hak.

Mappen med dokumenter er også tilgængelig via lokalnetværket, og derfor kan jeg hurtigt up- og downloade præcis det, jeg har brug for, når jeg har brug for det.

Engang imellem tømmer vi hukommelseskortet fra digitalkameraet, og alle billeder i RAW-format ryger som det første direkte i en mappe på Synology’en. Dermed har jeg altid en fuld backup af alle billeder, vi nogensinde har taget, i oprindeligt format, hvis jeg skulle få brug for det. (Overvej lige hvor nemt vi har det. Hos vores forældre finder vi måske en stak fotoalbums med 200 billeder fra da vi blev født, til vi fyldte 18. Mine børn kommer til at finde en mappe med 50.000 billeder …)

Når jeg ikke er hjemme, kan jeg tilgå min hjemmeserver via VPN. Det har jeg sat op på min Ubiquiti-router, og både min telefon og laptop kan forbinde hurtigt og enkelt. På den måde tror mine enheder, at jeg er på lokalnetværket, og så kan jeg igen uden problemer tilgå data. Det er skide smart!

Backup af data

Som nævnt kører min DiskStation RAID på de vigtigste diske. Det betyder, at alle data på diskene ligger i en ekstra kopi, så jeg kan miste én af de tre diske uden at miste data. Det er dog ikke det samme som en backupløsning. RAID hjælper, hvis en disk dør, men kommer jeg til at slette en fil, eller brænder vores hus ned, hjælper det ikke meget.

Derfor bruger jeg Backblaze til at synkronisere alle mine vigtige filer til Backblazes servere. Aktuelt har jeg ca. 850 GB data liggende i backup hos Backblaze, og det koster mig $4,14 per måned, eller 27 danske kroner. Det er en virkelig lav pris for den tryghed det giver at vide, at alle vores vigtige data ligger hos en udbyder, der har styr på lortet, og ikke lukker i morgen.

Jeg bruger også Backblaze til backup af min laptop, og der ender prisen på $6,25 per måned for 194 GB. Mere end én TB backup for ca. $11 per måned – jeg brokker mig ikke.

Den konstante backup af de vigtige data på DiskStation’en gør, at jeg har vænnet mig til blot at placere vigtige filer eller dokumenter på den. Bum, så er filen backup’et til Backblaze, og jeg behøver ikke bekymre mig over det.

Omvendt kan DiskStation’en også bruges til at tage backup af andre maskiner i huset. Brugte jeg ikke Backblaze til at tage backup af min laptop, kunne jeg løbende kopiere alle data automatisk fra min laptop til min DiskStation. Det fungerer både med Windows, OS X og Linux, og det er rigtig smart.

Omkostninger til strøm

Serveren kører 24/7, og den trækker lige omkring 35 watt ved normal belastning. Det betyder, at den koster i omegnen af 750 kr. per år i strøm. Det er efter min mening en lav omkostning for ikke at bekymre mig om backup af vigtige filer, om jeg nu har plads nok på min laptop til den film, vi skal se i aften, og hvordan jeg ellers får lagret 30 dages optagelser i HD fra mine overvågningskameraer.

Desuden er der stor convenience ved at have en altid-kørende maskine, som kan streame film til fjernsynet, tablets, telefoner osv. Vi har ikke kabel-tv, så en del af besparelsen på det går til at drive min hjemmeserver.

… Og det var alt for denne gang. Spørgsmål? Kommentarfeltet er lige nedenfor. 🙂

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

14 thoughts on “Synology Diskstation – filserver til hjemmebrug6 min read

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *