Den dag hele lortet bragede ned4 min read

Jeg har ikke lagt skjul på hvor glad jeg er for Aqara-enheder fra Xiaomi. De er billige, pæne og virker præcis som de skal.

Men træerne vokser ikke ind i himlen, desværre.

Aqara-enhederne bruger Zigbee-standarden, som jeg har blogget lidt om her, og der er åbenbart en begrænsning i standarden/SmartThings-hubben, som gør, at man maksimalt kan have 32 enheder sluttet direkte til hubben. Den grænse ramte jeg for en uges tid siden, da jeg sluttede en ny rystesensor til SmartThings.

Hvad skete der?

Pludselig var der ingen forbindelse fra ca. 1/3 af mine Aqara-enheder. SmartThings vidste ikke hvilke døre, der var åbne, og hvor der var bevægelse. Et semi-smart hjem blev pludselig enormt ikke-smart!

Jeg opdagede det, da lyset i gangen ikke tændte, da fordøren blev åbnet. På SmartThings har jeg installeret en SmartApp, Simple Device Viewer, som overvåger mine enheder, og giver besked, når der ikke har været forbindelse i et stykke tid. Den afslørede hvor mange af mine enheder, der ikke havde sendt data i flere timer – og så kunne jeg ellers gå i gang med oprydningen.

Oprydning i et clusterfuck

Det var heldigvis ikke så slemt som frygtet. Langt de fleste enheder kunne jeg få online igen ved at trykke på forbindelsesknappen i top eller bund, og få minutter senere sendte de igen lystigt data. Inden jeg gik i gang med den proces, slettede jeg et par Zigbee-enheder, så jeg kom væk fra grænsen på 32 enheder igen.

Et par af enhederne kom ikke online af sig selv, og dem var jeg nødt til at slette i SmartThings, og tilføje på ny. Heldigvis var det de mere simple enheder, som ikke krævede meget konfiguration, men i alt brugte jeg nok en times tid på at få alt i vinkel igen.

Fremtidens løsning

Nu bliver vi en smule tekniske …

Xiaomi Aqara bruger Zigbee-standarden på en særlig måde, som gør, at f.eks. Hue-pærer, Trådfri-pærer og andre enheder med fast strøm ikke kan fungere som forlængere for dem. Derfor er alle mine Aqara-enheder forbundet direkte til min SmartThings-hub.

Det kan efter sigende løses ved at montere et Xiaomi Aqara-stik, så de andre Aqara-enheder i nærheden af stikket forbinder til det, og derfra til SmartThings. På den måde kan fire vinduessensorer og tre bevægelsessensorer blive set som syv sensorer af stikket, men som én enhed af SmartThings – mens alt selvfølgelig stadig fungerer som det skal.

Derfor har jeg bestilt et Aqara-stik, som jeg prøver at placere i stuen, hvor jeg har mange Aqara-enheder – samtidig er der tilpas langt til SmartThings-hubben, så de forhåbentlig alle vælger Aqara-stikket som deres forbindelsesled.

Desuden har jeg bestilt en stak dørsensorer, som kører på Z-wave-standarden, så jeg i første omgang kan skære lidt ned på antallet af Zigbee-enheder. Jeg vil dog gerne have en løsning, hvor jeg permanent kan have mere end 32 Zigbee-enheder, for jeg ser flere og flere steder, hvor jeg gerne vil have dørsensorer op – f.eks. på vores nye køkkenskab, som jeg gerne vil have intelligent belysning i.

Jeg har fundet en række indlæg, som nævner, at Ikeas nye Trådfri-stik burde fungere som forlængere for Xiaomi Aqara-enheder, men jeg har indtil videre tre af den slags stik til at styre julebelysningen, og det hjalp altså tilsyneladende ikke.

På længere sigt vil jeg gerne have en Zigbee-analyser, som kan hjælpe med at tegne et kort over forbindelserne mellem mine enheder, og dermed kan hjælpe med fejlfinding.

Bemærk: Pærer forbundet via Philips Hue Bridge tæller ikke med i grænsen på 32 enheder, selvom de også kommunikerer via Zigbee. SmartThings ser dem ikke som Zigbee-enheder, men som Hue-enheder, og derfor giver de ikke problemer. Hue-pærer forbundet direkte til SmartThings, uden om Hue, vil dog også give problemer i forhold til grænsen på 32 enheder.

Opdatering

Jeg tror sgu jeg var for hurtig i min konklusion om årsagen til problemet …

Efter problemet fjernede jeg nogle Zigbee-enheder, jeg alligevel ikke brugte, men siden da jeg har tilføjet nye Zigbee-enheder, og alt kører som det skal.

Mit bedste bud er, at Zigbee-netværket på SmartThings fik en hjerneblødning, og at det kunne være fikset ved at slukke SmartThings helt i +15 minutter, og tænde den igen. Så genopbygges Zigbee-netværket efter sigende.

Jeg har alligevel besluttet mig for at øge antallet af Z-wave-enheder, og nedjustere antallet af Zigbee-enheder, men det er mest på grund af personlig præference.

Beklager den kaotiske kommunikation. 🙂

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

9 thoughts on “Den dag hele lortet bragede ned4 min read

 • Jeg har købt en del (7) Zigbee Triac dæmpere – de er koblet op via Hue. Men de burde vel i princippet virke som “extendere” så jeg ikke rammer samme “32” mur som du gjorde. Kunne se at den plug du referer til formentlig kan udvide antallet med 6-7 enheder?

  • Så længe de kører via Hue, får du ingen problemer. De opstår først idet du har mere end 32 Zigbee-enheder forbundet direkte til SmartThings, ikke via Hue. 🙂

 • Mette og jeg diskuterede netop hvorfor jeg har brug for Z-wave-baserede dørsensorer. Jeg forklarede, at Zigbee har en grænse på 32 enheder, og Mette nærmest kvaltes i egen forargelse, da hun udbrød: “32 enheder!? 32 ENHEDER!? HAR VI BRUG FOR 32 ENHEDGGDDFFHDHJDD…” – og så blev det temmelig uforståeligt, da hun løb helt tør for luft …

  Men ja, selvfølgelig har vi brug for 32 enheder …

 • Både mine hue pærer og mine innr plugs fungerer fint som forlængere for xiaomi sensorer, men jeg kører så også med en deconz/conbee løsning, ikke smartthings, måske det gør forskellen. Det er i hvert fald ikke umuligt at få dem til det.

  • Hvis Hue-pærer er forbundet direkte til ST, kan de muligvis også forlænge for Xiaomi’s devices, men jeg har dem forbundet via en Hue Bridge, og så hjælper det ikke så meget.
   Jeg er begyndt at tilføje Ikea plugs rundt omkring, og indtil videre har jeg kun haft problem med nedbrud én gang. 🙂

 • Hej David.
  Jeg må indrømme, at jeg har problemer med mine, efterhånden mange, Xiaomi sensorer af den ene og den anden slags.
  De hopper af med jævne mellemrum – og der er ikke noget synligt mønster i det. Herudover er det faktisk også med jævne mellemrum nogle af de enheder som er meget tæt på Smartthings hubben, som hopper af.
  Er princippet ikke, at de forlænger hinanden (mesh-princippet)?
  Jeg har bestilt en Xiaomi Smart Socket hjem og desuden også et Ikea plug, og håber den kan gøre noget. Hvilket fører mig til spørgsmålet: Har det haft nogen effekt, at du har koblet det til?
  Eller dropper de stadig? Du har skrevet i februar, at du “kun” har haft nedbrud en gang siden, men hvad er status nu?
  Jeg synes ikke det er særligt holdbart, at man med jævne mellemrum skal rende og forsøge at koble dem til igen. Gad vide om det er samme problem, hvis de er forbundet til deres Xiaomi gateway.

  • Det er kun enheder, der ikke kører på batteri, som forlænger mest-netværket. Derfor kræver det stik, pærer o.l. at få bedre rækkevidde på kontaktsensorer o.l.

   Det ser ud til, at Trådfri-produkter kan forlænge Xiaomis Zigbee-enheder, mens Hue ikke kan, så mon ikke det Ikea-plug, du har på vej, kan hjælpe?

   Xiaomi Smart Socket kunne jeg læse mig til kan give stabilitetsproblemer:
   https://github.com/bspranger/Xiaomi
   Bemærk nederst:
   “Note: We do not recommend this outlet as they may make SmartThings less stable.”
   Derfor ligger min pt i skabet …

   Jeg har nærmest ikke haft problemer siden sidste problem – engang imellem ryger en enhed af, og så kommer den typisk på igen efter 4-5 tryk på knappen. Irriterende, men det sker så sjældent, så jeg ikke gider udskifte alle enhederne med dyrere/bedre. 🙂

   • Jeg havde ikke set det med problemer med Xiaomi plug. Øv.
    Skal Trådfri Smart Plug forbindes til Hue eller Smartthings for at det virker som forlænger, ved du det?

    • Jeg har selv et Xiaomi-plug liggende i skabet, fordi jeg ikke fik set beskeden, før jeg bestilte. Suk. 🙂

     Trådfri-plug’en virker endnu ikke med Hue, så den skal forbindes til Smartthings – og det tror jeg nu også den skulle for at fungere som forlænger.

     /David

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *