UniFi Dream Machine – kontorets nye netværksdims5 min read

Jeg sidder i et kontorfællesskab til daglig, og wifi’et har længe fungeret utilfredsstillende. For nylig besluttede jeg mig for, at jeg ikke gad længere, og gik på indkøb.

I et stykke tid har jeg luret på Ubiquiti’s nyeste dims, som de kalder UniFi Dream Machine. Og må jeg lige sige, at jeg fucking elsker den navngivning. Der er noget skønt ved producenter, som giver nul fucks. Nå, men i sidste uge ankom den på kontoret, og jeg fik pakket den ud og sat den op.

Specifikationer og indledende indtryk

Apple har gjort meget godt for teknologiens verden, og en af de ting, de har gjort særligt godt, er at øge fokus på brugeroplevelsen, når man pakker sine dimser ud. Når man løfter låget på æsken, som UDM kommer i, ser man dette.

Der er noget skulpturelt over det, og jeg elsker det!

Nå, men UniFi Dream Machine er Ubiquiti’s forsøg på at lave et all-in-one-device, der løser alle netværksmæssige problemer i hjemmet og på kontoret.

Det er en router. Det er en switch. Det er et access point. Og det er en UniFi controller, som giver dig overblik over alle delene ét sted.

Jeg har før skrevet om UniFi’s controller, og jeg er helt og aldeles vild med det overblik og konfigurationsmuligheder, som den giver helt almindelige brugere.

På bagsiden af UDM sidder en fireports gigabit switch, samt et stik til netforbindelsens uplink. Access pointet er, som de selv skriver det, High‐Performance Dual Band 802.11ac 4×4 Wave 2. Skærer man deres bullshit bingo væk, er det vigtige egentlig “ac”, hvilket er den hurtigste netværksstandard i skrivende stund. Indbygget i UDM er som nævnt en router inklusiv alle muligheder for firewall, VPN-server, VPN-klient, VLAN-styring osv. – som man kender det fra UniFi-produkter.

Opsætning

Ultralet er det! Da der var strøm og netværkskabel i UDM’en, startede jeg UniFi Network-app’en på min telefon, og den fandt min nye dims med det samme.

Da det hele var overstået, på ca. fem minutter, dukkede UDM’en op i min UniFi-app ligesom min eksisterende controller.

UDM har en quad core 1.7 GHz processor, så den har rigelig kræfter til analyse, og derfor kan man også køre DPI (Deep Packet Inspection) uden nævneværdigt hastighedstab. Dermed kan man se statistikker som på screenshottet ovenfor, hvor man kan få en idé om hvad en klient primært bruger trafik på.

Er wifi-dækningen så blevet bedre? Ja, markant. Jeg trækker 100 Mbit overalt på vores ca. 250 m2 store kontor, og kan dermed belaste netforbindelsen fuldt. I forhold til den tidligere løsning med fire (ældre) UniFi AP-enheder fordelt på etagen, er UDM et kæmpe fremskridt.

Og UDM kan selvfølgelig udvides med flere access points. Ubiquiti har en lang række produkter i UniFi-serien, som alle virker med UDM.

Med UniFi’s feature, Wireless Uplink, kan et UniFi access point sættes op til at forlænge UDMs wifi, både kablet og trådløst, og dermed kan man nå hjørner af huset, der ellers var svære at nå.

Alt i alt er jeg slemt tilfreds med mit køb.

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

21 thoughts on “UniFi Dream Machine – kontorets nye netværksdims5 min read

 • UDM på kontor, men almindelig Unifi hjemme? Er det korrekt forstået??

  Eller har du opgraderet det almindelige Unifi med UDM’en?

  • Indtil videre er det kun på kontoret – derhjemme er det stadig et normalt UniFi -setup med AP AC Pro.
   /David

 • Hej David.
  Jeg har anskaffet min en dream machine – så langt så godt 🙂
  Hvilke access points vil du anbefale? Jeg kommer fra 3 stk Google Wifi , så jeg har kablet ud til de to steder, hvor jeg skal have sat AP op. Behøver egentlig ikke PoE, da der er 220V, men omvendt gør det ikke noget. Men så skal jeg vel også have en Unify switch med PoE, ik’ da?
  PFT 🙂
  /Jon

  • Jeg vil anbefale en AP-AC Lite. Den kan fodres med PoE-strøm, eller få strøm fra 220v vha. en PoE injector.

 • De gamle AP`er må køre en ældre 802.11 std. og konfigureret af en hjemmenørd. Sendestyrker er reguleret så din udm må sende samme mængde strøm igennem antennen som AP`erne – nu har du så blot et consumer-AP frem for 4. Derfor vil dine hastigheder helt sikkert trækkes ned på 250m2, når flere klienter er forbundet og i større omfang, når flere af dem hænger på i kanten af cellen. Men forstår frustrationen, når udlejeren i stedet burde sørge for professionelt WiFi.

  • Jeg tror ikke de eksisterende AP’er er konfigureret på nogen måde – så ja, standardkanaler osv. Desuden har de også nogle år på bagen, jeg tænker den teknologiske udvikling ikke har stået stille. Nu glæder jeg mig bare over mit eget wifi, jeg selv kan styre. 🙂

   • Std. kanaler kommer man ikke uden om 🙂 Problemstillingen med kanaler er relevant jo flere adhoc wifinetværk som forstyrre transmissionerne, men der er ikke meget at gøre. Derfor vi har set et ryk til 5Ghz, og snart 6Ghz også. Tja tjo, 802.11ac v1 kom i markedet i 2013, så jeg tænker nærmere en misforstået konfiguration af 802.11n/ac og brugen af channelbonding. UDM´en bonder sikkert 4 kanaler på 5Ghz ud af boksen som meget andet hjemmebrugs MESH-WiFi med samme resultat som på 2.4Ghz nemlig congestion og mistede frames i tæt bebygget områder. Så når chromecast´en falder af netværket derhjemme, klør de fleste sig i håret. Kan også være kontoret burger UniFi, som er underdimensioneret HW og billig SW til entreprisemiljøer med mange brugere.

 • Den UDM har bar probleme med Stofa og fæste IP adresse. Kør en uge og so lukke Stofa bogen ned. Stofa snakke om en API problem. Amy ideas.

 • Hej David

  Jeg er lige flyttet en ny lejlighed – Dejligt- Men der hvor stikket kommer ind i lejligheden er ikke der hvor min PC står. og der er ikke mulighed for at trække kabler runddt via tom rør (Der er ikke tom rør i den væg hvor internettet kommer ind) og jeg gider ikke at have kabler i hele huset.

  Kan jeg med en UDM med UniFi AP og med en UniFI AP med switch inde på mit kontor trække min gamer PC + en netværks printer. afstanden mellem de to AP er under 5 meter og kan sættes sådan at de kan “se hinanden”

  hvordan tænker du sådan en løsning?

  • Hej Mathias,
   Med en UDM i den ene ende, og en UAP-AC-PRO i den anden ende, bør du kunne lave et netværk, der er trådløst forbundet med din UDM, ja.
   /David

 • Er du stadig glad for din Dreammachine? Jeg bor i et 2-plan rækkehus, hvor jeg på nuværende tidspunkt har en Asus RT-AC87U i stue etagen, og en Unifi NanoHD på 1. sal som acces point. Jeg tænker at skifte Asus’en ud med Dreammachine, så jeg fuld Unifi system. Er dog i tvivl om Dreammachine kan gør det bedre end RT-AC87u, som har 4 udvendige antænder. Routeren står i Alrummet, som er midtpunktet i stueetagen.

  • Jeg er vild med den! I kombination med en NanoHD tænker jeg du uden problemer dækker hele huset.
   /David

 • Hej David
  Jeg prøver lige, selv om det er en lidt ældre tråd. Jeg overvejer også en dreammachine – men vil også gerne opbygge wifi6, når jeg nu alligevel er i gang med at etablere et netværk. Understøttes det af Dream machine, hvis man f.eks kobler en af Ubiquiti’s nye wifi6 accesspoints på?

  Hilsen Michael

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *