Mine automatiseringer6 min read

Jeg har nogle primære mål med et smart home. Overvågning, overblik og automatik. Automatikken bygger jeg primært vha. SmartThings’ rutiner, som lader mig gøre ting afhængige af andre ting.

Jeg vil prøve at beskrive de forskellige automatiseringer, jeg har fået bygget.

Lys

Mine automatiseringer går primært på lys rundt omkring i huset. Hvis jeg kunne opnå, at alt lys altid var tilpas behageligt tændt præcis i de rum, hvor vi er, ville målet være nået – men der er vi ikke helt endnu. Så!

Indkørsel
Lyset ved fordøren tænder automatisk 15 minutter før solnedgang, og slukker kl. 23:55. Derfra tænder det ved bevægelse frem til kl. 06:00, hvor kæresten gør klar til at tage på arbejde, og det derfor tænder igen. 15 minutter efter solopgang slukker det endeligt.
Lyset i carport og på siden af huset tænder ved bevægelse.
Pærerne er Hue/Trådfri, og sensoren er en Aeotec Multisensor 6, som egentlig ikke er beregnet til udendørs brug, men som virker fint. Den sidder under udhænget, i et hjørne ved fordøren, hvor den ikke får direkte regn. Den rapporterer også temperatur – meget handy.

Garage
Super simpel automatisering: Når garageporten åbner, tænder lyset – og når den lukker, slukker lyset. Det kan næsten ikke blive mere enkelt. 🙂

Forgang
Lyset tænder automatisk ved bevægelse, og slukker efter to minutter. Det gør det døgnet rundt. Desuden tænder det automatisk, når fordøren åbnes, og det ikke allerede er tændt. En dørsensor reagerer hurtigere end en bevægelsessensor, og derfor tændes lyset hurtigere med denne opsætning.

Kælder
Lyset i de to første rum tænder automatisk, når man kommer ned ad trappen, og slukker efter fem minutter. Går man ind i det tredje rum, tænder lyset her samt i det fjerde rum, og slukker også efter fem minutter.
Så længe der er bevægelse i kælderen, slukker lyset ikke i forgangen, hvor kældertrappen er.

Fordelingsgang
Mellem 18 og 07 tænder lyset på 10%, og mellem 07 og 18 tænder lyset på 100%. Har man brug for det, kan lyset tændes manuelt på en kontakt.
I gangen bruger jeg to bevægelsessensorer, en i hver ende af gangen, så reaktionen på bevægelse er så hurtig som muligt.
Et pro-tip til bevægelsessensorer: De virker bedst, hvis bevægelsen går på tværs af sensoren, fremfor hen mod sensoren. Hav det i tankerne, når du placerer dine sensorer.

Badeværelse
Lyset i loftet og ved spejlet er ikke koblet på Hue/SmartThings (endnu), så som midlertidig løsning har jeg placeret en Hue Lightstrip Plus ovenpå et udhæng over spejlet. Denne strip tænder på 100% mellem 05 og 23, og på 50% rødt lys mellem 23 og 05. Lyset reflekteres mod væg og loft, så strippen ikke er synlig, men så den stadig giver lys nok til at orientere sig.

Køkken
Her tænder lyset på 100% mellem 05 og 23, og slukker efter tre minutter. Mellem 23 og 05 tænder lyset på 1% og slukker efter et minut.
Ved første bevægelse efter kl. 5:30 tænder sensoren også for alt lys i stuen – på det tidspunkt er vi stået op og går mod køkken/stue for at spise morgenmad, og en fast del af rutinen er at tænde de syv lamper, som lyser op i det område. Det gør SmartThings nu automatisk for os.

I praksis betyder alle ovenstående opsætninger, at vi kun manuelt tænder lyset i stuen, soveværelset og på børnenes værelser.

Varme

Danfoss Living Connect styrer automatisk al varme i huset.

Kælder
Her er der permanent 20 grader døgnet rundt, året rundt. Har vi gæster, kan vi skrue op direkte på termostaterne, men ellers er temperaturen fast.

Stueetage
Her kører vi med nat- og dagsænkning. Kl. 5:30, når Mette står op, er huset varmet op til 21 grader, og kl. 8, når vi typisk forlader huset, skrues der ned for temperaturen. I dagtimerne i hverdagene, mens vi er på arbejde, sættes temperaturen til 17 grader, og til kl. 16, når vi kommer hjem, er huset opvarmet til 21 grader. Kl. 23 skrues der automatisk ned til 17 grader igen, undtagen i børneværelserne, hvor temperaturen holdes på 19 grader.
I weekenden er temperaturen 21 grader fra kl. 6 til 23.

Jeg har ikke regnet på om vi sparer noget på dag-/natsænkning, men jeg synes faktisk særligt nattemperaturen er komfortabel, når vi sover.

Kommende automatiseringer

Vores cirkulationspumpe til brugsvand i køkkenet er i stykker, men når den engang bliver udskiftet, vil jeg gerne tænde og slukke den på basis af bevægelse i køkkenet. Danfoss har lavet intelligente cirkulationspumper allerede, men efter min mening er det smartere at basere aktiviteten på bevægelse fremfor Danfoss’ vurderinger af hvornår vi typisk bruger varmt vand i køkkenet.
Cirkulationspumpen sidder i kælderen, og det tog mig lidt tid at indse, at en sensor og det sensoren styrer ikke behøver sidde i samme lokale. Bevægelse i køkkenet = tænd pumpen i kælderen. Det er logisk, men ikke sådan jeg før har tænkt automatisering.

På børneværelserne vil jeg gerne gøre deres lys bevægelsesafhængigt, så det automatisk slukker efter 30 minutter uden bevægelse. De er stadig i en alder, hvor de primært er i stuen sammen med os, men alligevel slukker jeg lyset på deres værelser et par gange dagligt …

Jeg vil gerne koble en kontakt på udsugningen på badeværelset, så den kan være bevægelses- og fugtstyret. Producenterne af blæsere til badeværelser prøver at gøre deres produkter intelligente, men typisk kan de kun reagere på enten bevægelse eller fugt. Med nogle intelligente sensorer (fugt, temperatur, bevægelse) kan vi så meget mere end det.
Udsugningen kan køre automatisk i 15 minutter ved bevægelse i badeværelset, og i en time efter bevægelse i brusenichen. Og man kan få besked på sin telefon, hvis luftfugtigheden er så høj, at udsugningen bør køre, men hverken dør eller vinduer er åbne, så den ikke har nævneværdig effekt.

På længere sigt vil jeg gerne have Genvex eller lignende intelligent ind-/udsugning i både stue og kælder, og her giver det også mening at vælge en “dum” løsning. Med mængden af billige CO2/fugt/temperaturmålere til både indendørs og udendørs brug må det simpelthen kunne gøres mere intelligent end det, producenten nu kan bygge.

Jeg leder også jævnligt efter en sensor, som kan mærke vægten i sengen, så SmartThings ved besked, når vi er gået i seng. Det åbner for, at mange af automatiseringerne ikke behøver at være styret af tid, men kan være styret af om alle er gået i seng. Lyset på badeværelset kan tænde dæmpet rødt, når alle har ligget i sengen i mere end 20 minutter, osv.

Ovenstående er et perfekt billede på, hvad smart home-teknologi gør ved en – det stopper aldrig. 🙂

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

24 thoughts on “Mine automatiseringer6 min read

 • Kan du ikke bruge en Aqara viberations sensor til registrering af “vægt/bevægelse” i sengen? 🙂

 • Vi har et helt nybygget hus, hvor jeg selvfølgelig ikke tænkte smart-belysning ind.

  Hvis jeg derfor erstatter al nuværende lys med Hue, vil mine afbrydere på væggen være mere eller mindre ligegyldige. Hvad gør du her? Har du skiftet dine afbrydere ud med afbrydere lavet til smarte lysning?

  • Jeg har indtil videre Hue dimmer switch siddende over vores normale afbrydere, hvor vi har brug for det – og så bruger vi bare ikke de normale afbrydere. Det er ikke optimalt, men det virker.

   Hvis du har brugt normale Fuga-dåser i nybyggeriet, er der ingen rigtig smarte løsninger. Har du brugt Euro-dåser, kan du f.eks. se på Fibaro Dimmer 2, som kan gemmes i en Fuga-dåse, og gør selve kontakten smart.

 • Hej David!
  Et sjovt spørgsmål :
  Hvor mange sensorer, kontakter etc. har du?
  Jeg har lige modtaget mine to første fra Kina i dag(dør-vindue og bevægelse) , så nu kan jeg endelig begynde at små-eksperimentere..
  Jeg har et gammel smart-plug og en sensor fra D-Link i forvejen som ikke har device handlers. Har du kreative forslag til at implementere sådanne?
  Desuden sendte jeg link til Xiaomi pærer den anden dag – håber du finder en måde at implementere dem på, når de dukker op på markedet..?
  Mvh Søren

  • Det var slet ikke et sjovt spørgsmål, for nu var jeg nødt til at tælle sammen – og det er ik’ rar’! 🙂

   Jeg har delt dem op i sensorer (bevægelses- og dør-/vinduesensorer), Hue-relaterede enheder og andre enheder (knapper, sirener osv.).

   Sensorer: 31
   Hue: 22
   Andre enheder: 16

   Det hele er jævnt fordelt over stueetagen og kælderen, samt i garagen/udenfor.

   I forhold til de enheder, du har, som ikke har device handlers: Nogle problemer kan man løse med IFTTT. Det har jeg f.eks. gjort med min garageåbner, en Sonoff-enhed, som ikke taler direkte med ST, men til gengæld understøtter IFTTT. Jeg har lavet en virtuel kontakt i ST, og når den aktiveres, gives besked til IFTTT, som aktiverer min garageåbner. Det er eneste kreative løsning, jeg har, desværre.

 • Hej David,

  Hvilket program bruger du til Sidste person forlader huset og første der kommer hjem? Jeg har forsøgt at programmere det i WebCoRE – men enten kører den rutinen igen når en ny kommer hjem og ellers også kører den slet ikke. Jeg overvejede at prøve med Fibaro Dimmer – har alm. FUGA kontakter med alm. indmuringsdåse – men tænker ikke der er plads nok. Har i stedet på loftet sat Triac ZigBee Led-dimmer op – det virker.

  • Jeg bruger Life360 til at spore placering, og så bruger jeg Routines, som aktiveres automatisk, når “nogen kommer hjem”, eller “alle forlader huset”. “Første kommer hjem” tror jeg ikke kan løses med de indbyggede rutiner.

   Det burde dog kunne løses med Webcore – men præcis hvordan, kan jeg ikke gennemskue lige nu.

   Løser Triac’en problemet med, at Fuga-kontakten stadig kan slukke for strømmen til lampen/Triac’en, eller?

 • ja, Triac dimmeren styres via Hue – men kontakten bruges kun til on off, så jeg er nød til nogen steder at have en Hue Remote hængende ovenover. Initialt satte jeg konstant strøm på – men ville gerne have en afbryder ved hver kontakt. Selve triac dimmeren kostede kun 200 kr. (Og har 7 kørende).

  Ift. rutiner så tror jeg det er lykkedes i WebCoRE at lave løsningen hvis 1 er hjemme så skal rutinen ikke køres og hvis sidste mand forlader skuden så aktiveres alarm og alt lys slukker. Lige så vel som jeg har koblet nogen andre rutiner sammen med den 1. kommer hjem.

  Jeg overvejede også den løsning med Genvex (har et Genvex Energy 2 – dog aktuelt uden internetmodul) – kunne være fedt kunne jeg koble den sammen med min airthings radonmåler (den måler også temp. og fugtighed)) – og på den måde regulerer ventilation efter radonniveau såvel som fugtighed (og CO2 når jeg får øje på en billig løsning).

  Havde mit vandingsbehov været større havde jeg nok kigget på http://www.rachio.com og så lavet udendørs sprinklersystem som kunne styres fra SmartThings 🙂

  • Når man først får fingrene i smart home-teknologi, kan man finde mange ting, man føler man har brug for – vanding af haven, f.eks. 😀

   Jeg har også luret på Genvex o.l., men investeringen er pt stadig for stor. Kommer vi der til, skal det dog helt klart tale med Smartthings eller lignende. Jeg har også planer om at få udluftningen på badeværelset gjort klogere end den aktuelle “kør hvis luftfugtigheden er over 60%”.

 • Umiddelbart stod ventilationssystemet mig i små 45.000 inkl. montering og indregulering – jeg er dog usikker på om internetmodulet er besværet værd. Det koster vist 2-3000. Men det kan ikke spille sammen med min radonmåler – i forvejen er det reguleret efter fugt i huset. Men har man et radonproblem så ville jeg starte her – havde dog også inden fået installeret radonsug – hvilket ikke i tilstrækkelig grad løste problemet.

  Indeklimaet i huset er også blevet væsentligt bedre.

 • Hej David. Tak for din inspirerende blog! Jeg sidder nu og venter på at min Smartthings hub lander fra UK. I mellemtiden tænker jeg, at jeg lige så godt kan bestille nogle bevægelsessensorer – ude såvel som inde og et par dimser, der kan se, om døren åbnes. Min søn går nemlig i søvne, og jeg vil gerne advares, når han går ud af sit værelse eller – Gud forbyde det – ud af hoveddøren.
  Så hvad kan du anbefale af produkter?

 • Hej David.
  I og med du bruger SmartThings rutiner, har du så også en SmartThings hub koblet til? Hvis ja – hvilke Smart Home dimser kan man koble til den?
  Kører selv med Hue Hub og Hue lys i hele hytten – men vil gerne tilføje ekstra Smart Home ting nu.

 • Er du efterhånden kommet nærmere på en løsning ift. badeværelsesudsugning?
  Jeg vil umiddelbart foretrække kun tænder ved høj luftfugtighed eller manuel aktivering, så jeg overvejer en ZOOZ Z-WAVE PLUS 4-IN-1 sensor. Den kan vist indstilles til at rapportere baseret på relativ ændring i luftfugtighed, i stedet for et fast tidsinterval.

  • Hej Dennis,
   Jeg har ikke fundet en løsning endnu – rundt omkring i huset har jeg Aeotec-sensorer med fugtighedsmåler (blandt andet) og de kan konfigureres til at rapportere status ned til hvert 8. minut, så de kan om ikke andet så bruges indledningsvis.
   Kan ZOOZ’en fås i en EU-version?
   /David

   • Det er ikke lige lykkedes mig at finde den konkrete sensor på andet end amazon.com.

    Men, nu når jeg lige kigger ordentligt efter i grafana, så ser det faktisk ud til at mine Aqara sensorer gør noget lignende. Hvis luftfugtigheden er ændret med mere end ca 5%, så er der pludselig et ekstra målepunkt, som bryder med det normale 10 minutters interval.
    Næste step må være at få en sensor monteret i brusekabinen og få det testet.

 • Hej jeg bruger en Everspring Temperatur / Fugtsensor , med en start og stop Flow i Homey og med et Fibaro relæ til at styre ventilatoren

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *