Fjernbetjen din garageport med Shelly4 min read

Nu spørger du måske dig selv: Er der ikke allerede et indlæg om at gøre sin garageport smart på bloggen? Jo, det er der.

Men, den Sonoff-enhed jeg brugte i tidernes morgen, vil desværre ikke længere forbinde til mit wifi – og jeg har gjort virkelig meget for at få det til at fungere.

En aften kom jeg i tanke om, at jeg havde et par Shelly 1-dimser liggende i en af mine mange dimse-skuffer, og de blev straks testet.

Hvad er Shelly?

Shelly er simple, eller avancerede, relæer, der kan styres fra en app eller en kontakt, hvis man har det behov.

Jeg havde som nævnt to Shelly 1 liggende, og de tager strøm samt kontaktsignal ind, og sender strøm ud. Enkelt.

Shelly tager både imod 12v DC, 24-60v DC eller 110-230v AC, så den kan bruges til mange forskellige formål. Når der sluttes strøm til er den let at sætte op i den medfølgende app, og den kan naturligvis tale med SmartThings.

I praksis

Selve opsætningen var utroligt simpel. Da Shelly understøtter 12v DC, og jeg godt kan lide at begrænse mængden af strøm, jeg roder med, fandt jeg mig en gammel 12v jævnstrøms strømforsyning. Den blev forbundet til Shelly’en, og alt blev sat op i Shelly app’en.

Tilslutningen er ultra-simpel.

Strømforsyningen er tilsluttet L og N, og garageporten er tilsluttet 0 og 1. Under den lille gummi-dut sidder en jumper, som skal flyttes hvis du fodrer Shelly med 12v, som jeg gør. Det beskriver de nærmere i manualen, som du selvfølgelig har læst.

Shelly og SmartThings

Her er der igen brug for en device handler for at få SmartThings til at tale direkte med Shelly. Jeg har skrevet lidt om device handlers og hvordan de bruges her.

Den device handler jeg har brugt til min Shelly findes her.

En vigtig detalje er, at Shelly’en skal have en fast IP-adresse, da den ellers ikke kan findes af SmartThings. Når Shelly er sat korrekt op i SmartThings ser den sådan ud:

Bum. Nu kan man tænde og slukke, osv.

Der er ét problem med denne opsætning: En garageport forventer signal som hvis man trykkede på en kontakt, altså blot et sekund eller to, men Shelly tænder og slukker ikke igen. Med mindre du sætter det op under Timers på kontakten i Shelly-app’en.

Men jeg kan godt lide at holde den slags ét sted, så jeg har lavet en simpel piston i Webcore.

Når kontakten skifter til on, venter den ét sekund, og skifter til off igen.

Jeg har desuden lavet denne piston, som lukker garagen, hvis den er åben, når jeg slår alarmen til – den er også ret handy.

Sonoff vs Shelly

De to enheder er meget lig hinanden. Sonoff Switching Relay, som jeg brugte, er bygget til denne type funktioner, hvor Shelly 1 har en hel del flere muligheder. Vigtigst for mig var dog to elementer:

Sonoff’en faldt af wifi’et, og jeg kunne ikke få den på igen. Suk.
Og, SmartThings kan tale direkte med Shelly, hvor Sonoff skal køre via IFTTT. Det giver en forsinkelse på nogle sekunder fra man f.eks. trykker på en kontakt, som åbner garagen, og det er sgu irriterende. Shelly er nærmest øjeblikkelig.

Så, nu er det bare at komme i gang med at få gjort din garageport klog! Det er nemmere end du tror. 🙂

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

5 thoughts on “Fjernbetjen din garageport med Shelly4 min read

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *