Fuga/Zigbee-kontakterne er sponsoreret af de søde mennesker hos LAB3D. De kan købes lige her. Holdningen er dog helt og holdent min egen.
Dette er, efter min mening, den ultimative kontakt til Philips Hue.
Folkene hos LAB3D har fundet en kontakt, der nemt kan indbygges i de kendte, danske Fuga-kontakter, og den er sindsygt spændende, fordi den har fire selvstændige tryk, og op til otte års batteritid.
Og jeg har fået fingre i en. Faktisk har jeg fået fingre i to, for LAB3D har lavet to forskellige designs.
Designet til venstre er en normal, todelt Fuga-kontakt, mens designet til højre er svagstrømstryk i Fuga-design. Begge designs understøtter altså i alt fire tryk med hver sin funktion – og så er kontakterne helt flade på bagsiden, så de kan sættes hvor du lyster.
Indholdet af pakken
I min pakke var alt jeg skulle bruge for at komme godt i gang.
Selve elektronikken skal pakkes ud af en plasticbox …
Og dernæst monteres i 3D-printet fra LAB3D.
Og her var eneste problem i processen: Printpladen varierer åbenbart nogle tiendedele af en millimeter i højde/bredde, og derfor tog det en smule udskæring af 3D-printet at få det hele til at passe sammen. Det er ærgerligt at det er første oplevelse man har med produktet, og jeg ville ønske LAB3D havde en bedre løsning – men det tog så ikke mere end 30 sekunder at rette op på med en hobbykniv.
Opdatering 4/2 2021: LAB3D melder, at de allerede har revision 2 af kontakten ude, og at problemet med pasning af printpladen er løst. Jeg får snart en med posten, og opdaterer anmeldelsen når jeg har kunnet teste.
Installation i Philips Hue
Når kontakten er samlet, kan den sluttes til din Hue Bridge.
I Hue-app’en kan hver kontakt tildeles et eller flere rum eller lys, som den skal styre med henholdsvis tænd og sluk.
Bruger du derimod en app som Hue Essentials på Android, eller iConnectHue på iOS, så får du flere muligheder. Her er en simpel opsætning, som knytter én knap på kontakten til et rum – hvis rummet er tændt, slukkes det, og hvis rummet er slukket, tændes det.
Det er altså en meget fleksibel kontakt vi har med at gøre, når hver knap kan styre egne lamper og rum, og både har “Press” og “Hold” som action. Dermed er der potentielt otte funktioner på en knap, som designmæssigt passer perfekt med Fuga.
Og så kommer vi til det virkelig lækre, for man kan bestille nye fronter til knappen, som hjælper med at gøre funktionerne tydeligere for gæster.
Her er f.eks. to fronter, der styrer henholdsvis loftlampen, standerlampen, lyset over trappen, og slukker for det hele på en gang.
Dét er sgu da lækkert!
Installation i Samsung SmartThings
Nu til problemet – for kontakterne virker endnu ikke med Samsung SmartThings, som jeg ellers er rigtig glad for.
Problemet er standarden for trådløs kommunikation, der er brugt. Printet, ZGP2801K4-FOH-E, bruger en strømbesparende del af Zigbee-standarden, som kræver særlig understøttelse på hubben, og det har SmartThings desværre endnu ikke.
Jeg opdaterer selvfølgelig anmeldelsen hvis det ændrer sig, men pt ser det sort ud. Det ærgrer mig, for dette kunne ellers være kontakten, jeg ville bruge i hele huset. En kontakt, der kan styre både lys, gardiner og musik, med muligheden for grafiske fronter for at lette betjeningen, ville være fantastisk. Nå, drømmen lever – det kommer en dag.
Den endelige dom
Bruger du Philips Hue, er der ingen tvivl – du finder ikke et lækrere produkt. Kvaliteten på trykket er høj, 3d-printet giver det rette “klik” når man trykker på knapperne, og så kan kontakten monteres overalt.
Opsætningsmulighederne er rigelige til at give mening i nærmest alle typer hjem, og prisen er oven i købet ganske rimelig. Det eneste vi mangler er, at LAB3D får løst problemet med målet på printpladen – så vi slipper for at skulle tilpasse selv.
Hey David
Som altid er det en fornøjelse at læse dine indlæg. ST-konklusionen ærgrer mig til gengæld. Hvis man vil begge dele (altså både Hue og SmartThings), findes der så ikke en løsning?
Tak! 🙂
Jeg har testet et andet produkt fra LAB3D, som virker med SmartThings:
https://mettesigernej.dk/2020/10/07/fuga-kontakter-til-zigbee-endelig/
Der er dog kun to knapper på kontakten, men man kan bruge “Hold”-funktion, så man effektivt kan have fire funktioner. Det bruger jeg til at tænde og slukke for to forskellige lamper (kort tryk på øverste knap tænder lyset i loftet, kort tryk igen slukker det, kort tryk på nederste knap tænder natlyset, kort tryk igen slukker det), og styre gardinet (langt tryk på øverste knap ruller gardinet op, langt tryk på nederste knap ruller gardinet ned). Det virker, men gæster kan ikke finde ud af det. 🙂
Super fed løsning istedet for den grimme blanding imellem almindelige LK kontakter og diverse fjernbetjeninger. Det skal der kigges nærmere på 🙂
Den er nemlig bare rigtig fed!
Meget spændende. Er det muligt at opsætte noget tidsstyring, så et tryk på en knap vælger forskellige scener afhængigt af tidspunktet?
Ja, det kan du med f.eks. Hue Essentials. Hver knap kan gives en condition, f.eks. før/efter solopgang/solnedgang, mellem 10 og 15, mellem 15 og 23 og mellem 23 og 10. Du kan så vælge forskellige actions for de forskellige time slots. Det virker skide godt. 🙂
Jeg køre med 8 stk. kontakter fra LAB3D med svagstrømstangenter, virker upåklageligt. Virkelig et godt produkt
Dejligt at høre! 🙂
Tak for din gennemgang af dette spændende produkt. Dog ærgerligt, at det ikke er kompatibelt direkte med SmartThings.
Er det dog muligt at få adgang til kontakterne i SmartThings, hvis man går via en Hue Hub ligesom man kan tænde og slukke hue pærer fra SmartThings, selvom de er connected via en Hue Hub?
Desværre ikke – kontakter sluttet til Hue vises ikke i SmartThings.
Gad vide, hvad folkene hos Schneider (LK-Nes) sidder tilbage og tænker, når de ser hvordan deres kontakt(er) udviklede sig fra deres eget trådløse system, med den type kontakter, som aldrig rigtig blev nogen succes. Deres kontakter er fuldstændig som dem fra LAB3D.
Jeg brugte for en del år siden en hel del af dette trådløse system, men har skrottet det hele. Systemet var ganske enkelt for ustabilt.
Og ja, disse fra LAB3D virker super i HUE systemet, og gir’ nye muligheder.
….skulle måske lige tilføje til mit eget indlæg, hvor jeg skrev “…Deres kontakter er fuldstændig som dem fra LAB3D”.
Skulle egentlig være, at LAB3D kontakter er fuldstændig som dem fra Schneider (LK-Nes) trådløse system (IHC).
LK har sløvet i betrækket – der kommer nok noget fra dem snart, men ingen tvivl om at det er derfor LAB3D m.fl. kan komme så bredt ud med deres produkter.
Vil man kunne styre en Sonos højtaler med sådan en kontakt?
/Kristoffer
Ja, det kan man sagtens. 🙂
https://mettesigernej.dk/2019/08/13/sonos-fjernbetjening-med-smartthings/
Super. Også med dem med svagstrøms tangenterne?
SONOS-integrationen kræver vel, at kontakten virker med SmartThings?
Og det gjorde disse vel ikke, som jeg læser din afsluttende bemærkning?
Korrekt, det kræver at knappen virker med SmartThings, og det gør den ikke. Den bør dog kunne kobles til f.eks. HomeAssistant, og så kan den bruges med Sonos.
Mit store spørgsmål er, om jeg kan skifte mine nuværende fungerende kontakter ud med disse? For mit problem er primært at familie og venner bliver ved at tænde og slukke lyset som vanligt.
Det kan du i teorien. Der er en del diskussioner om hvorvidt det er lovligt at muffe kablerne sammen bag kontakten, og blot montere den i stedet for den eksisterende Fuga-kontakt – men i teorien er de en fin løsning.
Jeg har tænkt det samme. Det er præcis sådan Philips Hue gør med deres Wall Switch Module – altså muffer den sammen, og så bare gør kontakten smart.
Så er kan man vel også med denne, hvor man så får den fordel, at man har flere indstillingsmuligheder. Har købt Wall Switch, men savner pt. mulighen for at tænde scener i forskellige tidsrum.
Jep, lige præcis.
I forhold til at tænde forskellige scener i forskellige tidsrum, så kan du se på f.eks. Hue Essentials (til Android) eller iConnectHue (iOS), hvor du kan sætte forskellige regler op på forskellige tidspunkter af døgnet.