Godt i gang med smart home7 min read

En blog som denne kan hurtigt virke uoverskuelig, hvis man kommer til med en spirende smart home-interesse, og bare vil godt i gang med sit smart home.

Derfor har jeg lavet denne side, som indeholder tips til produkter, der nemt får dig i gang med grundlæggende smarte produkter, så du kan få en fornemmelse for mulighederne.

Her er hvad jeg ville starte med, hvis jeg skulle godt i gang med et smart hjem.

Lys

Her starter rigtig mange deres smart home-eventyr. Belysning er relativt billigt at komme i gang med, og nemt at få succesoplevelser med.

Der findes to primære producenter og produktserier, jeg vil anbefale, og om du vælger den ene eller den anden betyder mindre.

Ikea sælger Trådfri-serien, og Philips sælger Hue-serien. Begge er et rigtig fint sted at starte, og begge laver produkter, som nemt kan bruges i senere smart home-udvidelser.

Alt kan styres fra telefonen, eller smarte kontakter – eller med bevægelsessensorer, som tænder og slukker afhængig af bevægelse i huset.

Mange fristes til at købe billige, wifi-baserede pærer, og det kan jeg ikke anbefale. Rent teknisk bruger Trådfri og Hue begge Zigbee-standarden til deres trådløse kommunikation, og det sikrer mere stabilitet end wifi-pærer, samt er lavere strømforbrug, og en længere rækkevidde.

Jeg foretrækker personligt Hue-produkterne, men har også en hel del Trådfri-produkter i brug. Kvaliteten på Hue-produkterne virker en smule højere end Trådfri, men prisen følger også med. Vælg det du foretrækker.

(Jeg er gået mere i detaljer med Hue eller Trådfri-diskussionen her.)

Varme

Endnu et nemt område at komme i gang med, da langt de fleste produkter kan bruges uden at købe yderligere fra andre producenter.

Jeg bruger Danfoss Living, men både Netatmo og Tado laver produkter, som får meget ros. Med smarte termostater på radiatorerne kan du styre varmen fra telefonen, slukke når du tager på ferie og tænde inden du kommer hjem, og slukke for varmen om natten og mens du er på arbejde.

Installationen kan normalt klares uden at involvere en VVS’er, hvis din varmeinstallation er nogenlunde moderne.

Smart home-assistent

Nu har du belysning og termostater, du kan styre fra din telefon – så kan du se i retning af en smart home-assistent.

Der findes to primære konkurrenter på markedet: Amazon Alexa og Google Home. Jeg har valgt Google Home fordi jeg i forvejen er begravet i Google-produkter (Android-telefon, Chromecast osv.), men efterhånden er de vist begge omtrent lige gode.

Jeg bruger vores Google Home til at tænde og slukke for lyset, og til at styre musik i de rum, hvor vi har Google Home-enheder.

Vælger du Google Home-enheder, har du tre at vælge imellem. Google Home Mini, Google Home, og Google Nest Hub.

Google Home Mini er oplagt til de værelser, hvor det ikke er eneste lydkilde – hvor du f.eks. har et sæt højttalere med en Chromecast Audio sluttet til, en Bluetooth-højttaler eller lignende.

Google Home er oplagt til f.eks. badeværelse og køkken, hvor det er eneste højttaler. Den har en fin lyd med en smule bund, og kan sagtens bruges til baggrundsmusik eller nyhederne.

Google Nest Hub har indbygget skærm, men lyden falder i en kategori mellem Google Home Mini og Google Home. Derfor giver den mest mening at bruge hvor en skærm er en fordel, men lyden betyder mindre – f.eks. i køkkenet, hvor man kan se nyheder, følge opskrifter osv.

(Der findes også Google Home Max, en større højttaler med bedre lydkvalitet, men den kan ikke fås på det danske marked endnu.)

Fjernbetjening

Her er der efter min mening kun én leverandør på markedet, som slår alle de andre.

Logitech Harmony-serien er absolut pengene værd. Køber du f.eks. Companion, jeg har skrevet om her, får du en fysisk fjernbetjening, der kan styre fjernsyn, Apple TV, receiver, kabel-tv-boks, stereoanlæg osv., samt muligheden for at betjene det hele fra din stemmestyrede assistent, eller en app på din telefon.

Lyd

Der findes mange producenter af lyd til hele hjemmet, men den absolut mest populære ser ud til at være Sonos.

Her kan du afspille musik fra almindelige streamingtjenester som Spotify, Youtube Music, Deezer osv., og netradio fra f.eks. TuneIn.

I værelser hvor du kan nøjes med mindre lyd, opfylder Sonos One de fleste behov – og der er oven i købet indbygget Google Assistant og Amazon Alexa, og med bedre lyd end Google Home. Under fjernsynet passer en Sonos Beam perfekt, den giver god lyd, og den har også indbygget assistent.

I værelser hvor du har brug for mere vægt bag lyden, erstatter et par Sonos Play:3 eller Play:5 nemt et klassisk stereoanlæg.

Videoovervågning

En nem løsning er Netgear Arlo. Den er ikke billig, men kameraerne kan køre på batteri, hvilket gør monteringen meget enkel, og de kan integreres med Google Home-enheder, så man kan se sin stream på Google Nest Hub og Chromecast.

Man kan selvfølgelig følge med på en app på sin telefon også, ligesom man kan få notifikationer, når kameraerne ser bevægelse. Med koblingen til IFTTT kan Arlo også tænde og slukke Hue-pærer og meget andet.

… Er du faldet i gryden?

Har du sat kryds ved alle ovenstående? Så har du formentlig brug for en hub til at samle det hele. Jeg elsker SmartThings, og dette indlæg får dig godt i gang. 🙂

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.