Jeg trækker vejret dybt5 min read

For tiden sker der rigtig mange ting med den hub, jeg har valgt som hjernen i mit smart home-setup – SmartThings Hub.

For et par år siden lancerede Samsung en ny version af app’en, man bruger til at styre hubben, hvilket resulterede i to apps – SmartThings og SmartThings Classic.

Målet med den nye app var at skabe et opdateret, moderne interface med flere muligheder og en større grad af brugervenlighed.

Og så gik det hele lidt i stå, og Samsung glemte at holde deres udviklere og brugere til ilden. I lang, lang tid virkede begge apps, og vi var rigtig mange, der aldrig foretog skiftet til den nye app. Den var langsom, ulogisk opbygget, og manglede grundlæggende funktioner.

SmartThings Classic udfases

For nylig meldte Samsung ud, at Classic-app’en udfases endeligt den 14. oktober. De havde tidligere på året meldt ud, at der ville ske ændringer i løbet af 2020, men det er nu vi har den endelige dato.

Efter 14. oktober kan vi bruge den nye app – og intet andet. De har oven i købet bygget en funktion til at migrere automations og devices fra gammel til ny.

Og her opstår problemerne så, for der er stadig funktioner, der findes i den gamle app, men som ikke findes i den nye. Og et af de helt store problemer består i, at Samsung ændrer den grundlæggende måde SmartThings fungerer på.

Farvel til Groovy

En af de store fordele ved SmartThings har altid været, at Samsung, via et programmeringssprog kaldet Groovy, har gjort det muligt for entusiastiske brugere at bygge deres egne integrationer til devices, som Samsung ikke selv har bygget understøttelse af.

Det gør, at man ved hjælp af device handlers kan bruge enheder som Xiaomis billige sensorer, D-links røgalarmer og sirener, og Shelly’s smarte relæer, selvom Samsung ikke selv har bygget understøttelse af det.

Det smarte giver sig selv – man er ikke længere bundet af de enheder, Samsung selv prioriterer understøttelse af, ligesom producenter af smarte dimser selv kan bygge integrationer til SmartThings uden Samsungs indblanding.

Men, disse muligheder ryger – Groovy ryger. Dermed skal alle de integrationer, der gennem tiden er lavet af entusiastiske brugere bygges om, for at understøtte det nye system, Samsung laver i stedet.

Og heldigvis laver de et system, der erstatter device handlers bygget i Groovy. Der har været mange diskussioner og misforståelser om lige præcis dette, men SmartThings kommer også fremover til at understøtte brugerimplementerede produkter.

Træk vejret

Og det er nu, vi skal trække vejret – for Samsung har travlt. Mange af de ting, de har lovet udviklerne at dokumentere, så de kan komme i gang med integrationerne, er ikke på plads endnu. Der er mindre end to måneder til den gamle app slukkes, og udviklerne af integrationer kan endnu ikke bygge deres erstatningsintegrationer.

Jeg er medejer af en softwarevirksomhed – hvis en af vores leverandører bad os lave en ny integration med to måneders varsel, ville vi få travlt. Og, vi lever af vores virksomhed. Mange af udviklerne, der laver integrationer til SmartThings, gør det i deres fritid, uden nogen form for betaling, fordi de synes det er sjovt og udfordrende.

Så, jeg forventer at der over de næste to måneder kommer hyppigere nedbrud, hyppigere fejl, og flere problemer end der har været indtil nu. Det forventer jeg, fordi Samsung ikke har tid til at udvikle deres løsning, som de burde – med tid til test, fejlretning og alt muligt andet man skal huske at prioritere, før man publicerer ny software.

Men, jeg tror også det er problemerne værd.

Samsung arbejder frem mod en stabilisering af deres løsning, og med et stort fokus på lokal eksekvering – og det løser et af de grundlæggende problemer med SmartThings, nemlig at hubben er afhængig af skyen i mange tilfælde.

Visse af mine mest basale automations, som udelukkende gør brug af officielt understøttet hardware med integrationer bygget af Samsung, er stadig afhængige af en tur forbi skyen før de aktiveres. Det burde ikke være nødvendigt, og det er (blandt andet) det problem Samsung vil løse.

Hvad med alternativerne?

Oven på sådan en situation er der meget snak om alternativer, og mange der skifter til andre løsninger undervejs.

Jeg er ikke fanatisk omkring SmartThings – jeg kan se fordele og ulemper, og jeg er ikke mere bundet op på løsningen end at jeg skifter, hvis jeg kan se en grund til det.

Men alternativerne mener jeg ikke er oplagte.

Jeg har rodet med Home Assistant, installeret på en Intel NUC med både Zigbee- og Z-wave-stick, men det er simpelthen for komplekst at lave simple automations og opsætninger. Der er meget potentiale i Home Assistant, men jeg giver det altså lige et års tid mere, før jeg roder igen.

Hubitat Elevation er et andet alternativ, der ofte bliver nævnt – og det virker meget lovende. Desværre er der ét grundlæggende problem med Hubitat: De tjener penge på deres hub, og intet andet.

SmartThings er en meget lille del af Samsung-organisationen, og de producerer oven i købet eget hardware i form af sensorer, stik, kameraer osv. Derfor er jeg ikke bekymret for om SmartThings overlever i Samsung-regi, men jeg kunne godt være bekymret for de tiltag, Hubitat-folkene kan være nødt til at gøre for at holde butikken kørende – f.eks. et fast, månedligt abonnement, som Tado har gjort med deres termostater.

Nej, jeg har intet problem med at betale for en god service – men jeg skifter ikke til en service, som risikerer at overraske med en fast, månedlig omkostning indenfor nær fremtid. Så kan jeg lige så godt blive i SmartThings-folden. Pest eller kolera.

Det samme problem gælder Athom Homey, som ellers også ser lovende ud. Man kan håbe Athom rent faktisk tjener mere på hvert salg af deres hub, eftersom den koster ca. tre gange mere end både SmartThings og Hubitat, men der er også flere trådløse protokoller indbygget, så måske den højere pris bare går til licenser og hardware.

Så, derfor trækker jeg vejret dybt, og venter spændt på hvordan verden ser ud om to måneder. Indtil videre er SmartThings stadig det mindste af de onder, jeg kan se, og potentialet i hubben er stadig meget stort.

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

30 thoughts on “Jeg trækker vejret dybt5 min read

 • Jeg købte en Smartthings HUB efter at have læst din blog, men den er solgt igen da jeg synes produktet er umodent, ustabilt og for få opdateringer.

  Z-Wave integrationen med mine fibaro dimmers og relæer viste aldrig korrekt status og der var ofte lang delay fra tryk til action.

  Er skiftet til en NUC med J5005 CPU og en Aeotec Z-Wave stick og Home Assistant. Er virkelig glad for dette setup som bare spiller og løbende bliver opdateret. Har indtil videre integreret lys, støvsuger, solceller, strømforbrug, plæneklipper, kameraer, flic knapper, temperatur inde og ude, renovations kalender og ventilationsanlæg. Næste integrationer bliver styring af somfy gardiner, markise, velux vinduer og sensative strips.

  • Spændende input! Underligt du oplevede problemer med Fibaro Dimmer, min har kørt klippestabilt siden den dag den blev installeret. Det var første enhed jeg koblede på SmartThings.

   Ingen tvivl om, at HA kan meget – men man ender lynhurtigt med at skulle håndskrive YAML-filer, og det er mit liv stadig for kort til. Det kan være jeg ændrer mening en dag, men som det ser ud nu, er HA stadig for meget for nørder, og for lidt for den almene bruger.

 • Hejsa

  Fin artikel, selvom jeg ikke bruger SmartThings, men Home Assistant er der altid gode ting man kan tage sig med dig fra din projekt her.
  Jeg vil medgive dig at automations er mere komplekst i Home Assistant og jeg bruger det ikke selv, jeg bruger derimod Node Red til det og det er rimeligt nemt at gå til.

  Jeg havde Homey før, men på grund af alt det ballade der er/harvværet med de frivillige udviklere af plugins og Athom selv, så skiftede jeg. Athom er meget firkantede og jeg er bange fo de også kunne overveje månedligt abbonnement på et tidspunkt, ellers kan jeg ikke se hvor de skulle tjene deres penge. De er begyndt at promovere sig selv i USA, og jeg er også bange for de “kunne” glemme deres nuværende kunder lidt, for at kunne hente indtjening i USA – Om det er rigtig ved jeg ikke, men muligheden er der.

  Tak for fin blok, selm om jeg ikke bruger SmartThings 🙂

  mvh
  Erik

  • Åh – Node Red ville jeg ønske jeg kunne elske, men jeg mangler stadig at forstå det helt grundlæggende, og få succes med en automation bygget deri. Jeg lover at afsætte tid til at se på det igen snart, og give det endnu et ærligt forsøg. 🙂

   Jeg har ikke engang hørt om problemer med Athom og udviklere – men jeg kan levende forestille mig de problemer man får, når man læner sig meget op af frivillig arbejdskraft. Det er præcis det samme Samsung oplever nu.

  • Hej Erik

   Jeg er selv ved at kigge på Home Assistant som jeg har kørende i Docker på en Windows server.
   Er det kun til Automations i Home Assistant at du bruger Node Red og i så fald, hvor lang tid har du brugt på at få det hele til at spille?

 • Jeg overvejede flere muligheder, deriblandt SmartThings, Home Assistant og Athom Homey Pro, jeg endte dog med Fibaro Home Center, først HC2, og nu HC3 – ja, det er muligvis en af de dyre udgaver, men jeg har ikke fortrudt, og jeg har endnu ikke oplevet at der var noget der ikke kunne lade sig gøre – LUA kode er udvejen der hvor det bliver udfordrende.

  Der er også et dansk alternativ – hvis man da kan kalde det et alternativ med den pris de har – det er G13, de reklamerer rigtig meget på forskellige grupper, men er ikke så interesseret i at fortælle noget når man går dem på klingen. Umiddelbart ligner det at de kører deres systemer på Raspberry Pi 4 i de to mindste, og en eller anden form for NUC eller lignende i den store.
  Deres store problem er at de er helt lukkede om teknologi, og har en helt utopisk pris (21.995, 24.995 og 39.995) – det kunne være sjovt at få lov at prøve det af, men jeg er ikke sikker på de tør låne en ud 😉
  https://g13.dk/buy

  • Ja, Fibaro Home Center har jeg helt glemt i min liste af alternativer. Jeg har aldrig været imponeret af deres interface, og så vidt jeg kan se mangler de også Zigbee-understøttelse. Jeg tror desværre det er et problem, hvis man ønsker brugere skal skifte fra andre løsninger til Fibaro – jeg ville skulle gen-investere i ca. 50% af mine dimser, hvis jeg skiftede til en hub uden Zigbee-understøttelse.

   G13 er jeg aldrig stødt på, men jeg elsker at der findes danske alternativer. Prisen er til gengæld helt i hegnet, og virksomheden er svær at gennemskue. Nå, lad os se hvad det udvikler sig til – jeg hilser alle nye konkurrenter velkommen. 🙂

   • Athom Homey har godt nok Zigbee, men mange bruger en sekundær hub for Zigbee, fordi det ikke er helt stabilt.
    På samme måde kan man også koble fx en Philips Hue Bridge på en Fibaro Home Center – jeg har meget Hue, men pt er intet installeret fordi vi har bygget nyt og der primært er Fibaro Z-Wave enheder + en enkelt Qubino.

    Fibaro Home Center 3 har rent faktisk Zigbee, men det er endnu ikke implementeret:
    https://youcontrol.dk/fibaro-home-center-3.html
    Der er Z-Wave, 433 MHz, 868 MHz, Zigbee, Wifi, BLE i en Home Center 3 – vi må så se hvornår det bliver implementeret, der kommer opdateringer af og til 😉

    G13 har jeg stiftet bekendskab med i nogle grupper på Facebook, både omkring SmartHome, men også nybyg, men jeg tror de fleste blev smidt ud af administratorer fordi de blev ved med at poste den samme video, ingen dokumentation, og først sent i forløbet en pris. Ideen er meget god, men prisen og manglende åbenhed omkring hvordan det fungerer gør det helt uigennemskueligt, og derfor lidt uinteressant.
    Var prisen i nærheden af SmartThings, Athom Homey eller Fibaro Home Center, så kunne jeg måske overveje at prøve det af 😉

 • Jeg købte også en Samsung SmartThings hub på baggrund af din blog og har haft den i et par måneder. Det er sgu ikke særligt smart. Ustabilt, sløvt, manglende features og for meget bøvl for at få ting til at virke. Det skal dog siges at jeg købte nogle Xiaomi dimser, som åbentbart ikke helt holder zigbee standarden. Dem mister jeg konstant forbindelse til.
  SmartHome er stadig ikke modent til andre end folk der vil nørde løs i det. Os andre der bare vil have noget smart der virker, skal nok vente lidt endnu. Min plan var på sigt at bygge et smart alarmsystem, men det vil jeg aldrig kunne stole på.
  Fin blog ellers.

  • Det lyder som om du har problemer med et hullet Zigbee-netværk. Hvis du installerer nogle Ikea-plugs på strategiske steder rundt omkring i huset, vil de hjælpe på forbindelsen til Xiaomi-dimserne.
   Nogle af mine Xiaomi-dimser falder af – dem udskifter jeg med Samsungs tilsvarende enheder, som er næsten lige så billige. Andre er klippe stabile.
   /David

 • Hej David, lige kommet med på “smart home” bølgen, rigtig god blog.
  Jeg har trådfripærer (uden gateway), Velux active vinduer og netatmo termostater i forvejen, men nu skal det kobles op på en smartthings hub (den er på vej). Jeg vil bare lige høre om jeg har forstået det rigtigt, med hub’en er jeg ikke afhængig af de enkelte produkters hub/gateway hvis de ting kan kobles direkte til samsungs hub. Jeg kan læse at du, på trods af dette, stadigvæk har en Hue hub. Er det fordi det giver nogle specielle funktioner som man ikke får hvis man integrerer sensorer/pærerne direkte til den centrale hub?

  Håber mit spørgsmål giver mening.

  PS efter din seneste post skal jeg da også have mig nogle smarte røgalarmer

  • Hej Andreas,
   Ja, SmartThings fungerer som samlingspunkt for alle dine dimser, og i mange tilfælde kan du klare dig uden deres egne hubs. Jeg bruger dog stadig Hue Bridge – jeg har skrevet lidt om hvorfor her:
   https://mettesigernej.dk/2019/12/30/hue-paerer-pa-smartthings/

   Personligt kan jeg ikke se problemet i flere hubs, så længe de taler med SmartThings og gør deres devices synlige dér. Hubben kan normalt bare gemmes væk i et skab, så tænker man ikke over den er der. 🙂
   /David

   • Hej Bo, nej altså jeg kan ikke se veluxvinduerne i ST appen. Jeg har søgt lidt på det og kan ikke finde noget info om evt integration så jeg kører dem stadigvæk via Homekit.
    Med netatmo termostater er der en cloud integration med smartthings så jeg kan se de enkelte termostater og hvad deres temp er nu men ikke andet. Jeg ville rigtigt gerne kunne lave en automatik som gjorde at de slukkede hvis mine terrassedøre var åbne i mere end 15 min men den smart app som kan det fx thermostat manager kan ikke se mine thermostater. Udvikleren skriver det nok er fordi termostaterne ikke oprettet selvstændigt i St med egne DH men via den her cloud løsning. Lidt øv.

 • Tak, ok det indlæg du linker til havde jeg ikke lige læst, der var svaret på mit spørgsmål jo allerede 😉

 • Det er da stadig muligt at bruge Groovy.

  Kræver dog at man installerer smartApp’en WebCore, så det er muligt at være en “dum bruger” der gerne vil ha en lækker GUI med færre funktioner, og for os der gerne vil pille lidt længere inde i maven vores Smartthings HUB 😉

  https://wiki.webcore.co/

  • Jeg har luret på Hubitat, og jeg er ikke overbevist. Min primære bekymring er, at de tjener penge på ét salg per bruger – når de køber hubben. Der er ikke rigtig andre indtægtskilder, og en bruger koster penge så længe han er bruger. Samme bruger kommer til at stille krav til løbende udvikling, nye features osv. – men igen, han betaler ikke mere end de ca. 120 USD, han betalte ved købet.

   Jeg kan ikke se hvordan firmaer som Hubitat og Athom kan fortsætte uden tiltag, der ændrer ved dette. Et månedligt fee, flere produkttyper osv. – og så snart de går den vej, kommer man til at have samme usikkerhed som man har hos Samsung i dag.

   At skifte system for at sidde med samme risiko som jeg har i dag, gider jeg ikke. Så indtil videre bliver jeg hos Samsung, og krydser fingre for de kommer godt ud af det på den lange bane. De seneste tiltag virker i hvert fald lovende på mig. 🙂

   /David

   • Jeg kan godt se din bekymring og hos Athom er de også begyndt at tænke i de baner. Det kræver abonnement at tage backup af dit system (har dog ikke prøvet det).

    Hubitat var på prøve og jeg må sige jeg er imponeret. Men mit Home Assistant beholder jeg endnu. Det er så godt integreret over flere år, at det er blevet ret stabilt og selvkørerende 🙂

 • De der sælger controllers har vel samme udfordring som de der sælger TV, mobiltelefoner, Tesla biler, osv.

  Fibaro og Samsung sælger andre enheder som kan finansiere udviklingen – og jeg tænker der kommer så meget nyt i fremtiden at de bliver nødt til at udvikle deres controllers for ikke at miste markedsandele.
  Til gengæld må man også forvente at der kommer nye versioner løbende og de ældre vil få færre opdateringer.

 • Jeg har lige fået installeret af min søn et alarmsystem baseret på Samsung smartthings. Kunne ikke lade være med at kikke på , hvordan dette system fungerer. Efter en halv dag prøvede jeg på at lave mig ringeklokker til husets indgangsdørene ved hjælp af de installerede cameras og bevægelsesfølere. Jeg fik hurtig oprettet nogle virtuelle kontakter, som skulle bruges til at lave nogle betingelser for, hvornår jeg ville for en besked af systemet,at der er besøgene ved hoveddørene.
  Ved dette arbejde kunne jeg se, at Samsung er et system med stort potentiale, når de kommer med nye ting i deres styringsroutiner. Her mangler der IF, OR, ELSE, AND routiner. Udover dette mangler der, at man kan sætte Timer og Counter.
  Jeg har har været igang med at købe yderligere Homey produktet. Men efter jeg har læst denne artikel, så har jeg lade være med det.
  Jeg er kommet til den opfattelse, at det er de meget store spillere på marked, som kommer til, at have det bedste produkt. Hvis jeg seer tilbage hvordan marked med industrielle styringer har haft udviklet sig, så er det de stor virksomheder som dominerer marked. Det som alle smartthings systemerne er, er sekvensstyringer. Hvis Omron, Siemens, Mitshubishi etc finder ud af, at smartthings marked er bliver et interessant område, så kan de bare tilpasse deres Windows baserede programmer til Google eller Apple applikationer. Samsung er en meget store spiller på marked, og derfor holder jeg nu fast med Samsung.
  Tak for jeres Forum og alle de meget nyttige og interessante beretninger.
  Mvh Peter🇩🇪👍🤗 70+

  • Velkommen til, Peter – og tak for dit indspark.
   Jeg tror de store producenter får de mest stabile produkter, men jeg tror også der i denne verden er plads til rigtig mange mindre producenter, som konstant vil skubbe til hvad der kan lade sig gøre rent teknisk. Dét glæder jeg mig til!

 • Hej. Jeg er ny i smart home sammenhæng.
  Vil gerne starte med Smart Things, men læser flere steder, at produktet ikke udvikles længere.
  Jeg synes ikke Samsung er så klare i spyttet, om, hvad der så skal ske.
  Er der nogle af jer, der ved, hvad den mest sandsynlige afløser er for ST ?
  Mvh Jesper

  • Det passer ikke at SmartThings ikke udvikles længere. Det er korrekt at Samsung ikke længere producerer SmartThings Hub’en, men de har outsourcet produktionen til Aeotec, så hubben kommer stadig til at findes. Desuden udvikler Samsung stadig på SmartThings-softwaren, som er installeret på alle deres telefoner, fjernsyn, tablets osv. Jeg er ikke nervøs for, at hverken software eller hardware stopper med at virke, så du kan roligt shoppe. 🙂

  • Jeg er fuldt tilfreds med SmartThings i dag. De ændringer de har rullet ud, har givet god mening, og udviklerne lader til at have grebet det godt. 🙂

 • Hvad er den bedste approach, hvis man allerede har et Fibaro HC2 (u/zigbee) og ønsker at overgå til SmartThings (ST)?
  Hvilken hardware kræver det?
  Kan “rutinerne” afvikles lokalt uden internet?
  Jeg ønsker at kunne forsætte med at bruge mine Fibaro enheder, samt Philips hue og Ikea Trådfri.
  Dine indlæg er grunden til at jeg overvejer at skrifte, og jeg vil gerne vide hvad jeg går ind til.
  Alternativt kan jeg opgradere til Fibaro HC3 eller skifte Homey PRO, men jeg tydeligvis ikke nok, til at tage en beslutning. PFT

  • Hvis du skifter kommer du til at skulle forbinde alle devices, der ikke er forbundet til f.eks. Hue, igen – det kan være nemt, hvis du har få, eller virkelig tidskrævende, hvis du har mange.

   Hardwaremæssigt har du blot brug for en SmartThings Hub fra Aeotec (tidligere Samsung). Har du den, er du klar til leg.

   Samsung er godt i gang med at opdatere SmartThings’ software, så det i højere grad understøtter lokal afvikling. Indenfor det næste halve års tid er mit bud, at alle devices lavet af de større producenter kan køre rent lokalt.

   Fibaroenhederne bør være understøttet direkte i ST – jeg har i hvert fald både plugs og dørsensorer på uden problemer. Hue Bridge kan forbindes direkte til ST – det kan Ikeas ikke, så kører du Ikea-pærer dér, skal de i stedet parres til Hue.

   HC3 kender jeg intet til, men min oplevelse er, at prisen på Homey ikke forsvares af funktionerne, nu SmartThings begynder at byde på lokal afvikling af rutiner osv. Det var Homey’s store fordel, og nu er de ikke alene med den længere. Jeg ville ikke være nervøs for at købe mig ind på SmartThings-platformen i dag. Dog skal ret være ret: Jeg overvejer alvorligt at skifte til ren Homeassistant. Ikke fordi jeg er utilfreds med SmartThings, men simpelthen fordi Homeassistant byder på pænere, mere fleksible dashboards end jeg har fundet på SmartThings. Jeg skal nok blogge, hvis jeg går i den retning – og man kan godt forbinde SmartThings til Homeassistant. Sådan kører jeg mine devices i dag, så min SmartThings Hub lever stadig i bedste velgående. 🙂

 • Mange tak for uddybende svar. Opkomlingen til ST vil selvfølgelig tage lidt tid, men det er ikke anderledes om det er ST, Homey eller for den sags skyld HomeAssistant (HA).
  Hvad angår HA er jeg nervøs for at det er lidt for omfattende at konfigurere, og at det vil tage en rum tud inden det kører stabilt.

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *