At bygge nyt hus – smart home11 min read

Engang imellem kommer spørgsmålet i en af de smart home-grupper, jeg er medlem af på Facebook: “Jeg er ved at bygge nyt hus, hvordan gør jeg det smart?”

Desværre kommer spørgsmålet ofte for sent – det er typisk allerede besluttet hvilken type kontakter, der skal bruges, der er trukket kabler, og lige om lidt ryger tapetet på, og så bliver det besværligt.

Så, jeg har besluttet mig for at gøre mig nogle overvejelser, hvis jeg nu skulle bygge hus i morgen – og havde et fornuftigt budget til at gøre mit hjem smart.

Wifi og netværk i et nyt hus

Det vigtigste først: Jeg ville sikre mig et stabilt grundlag i form af et godt og stabilt kablet og trådløst netværk.

Setuppet ville jeg bygge på UniFi, både til router, switche og access points, og jeg ville bruge kabel så mange steder som muligt. Minimum fire ethernetstik i hvert værelse, to stik i to hjørner. Ja, også på badeværelset. I køkkenet. I gangen. Og i garagen.

Access points skulle monteres så diskret som muligt, men stadig med hensyntagen til signalstyrken – jeg tror vandret i loftet er det bedste bud. UniFi har mange forskellige løsninger, men efter min mening når man det bedste resultat med kabel trukket til hvert access point, så det ville jeg få gjort. Power over Ethernet er redningen her, så kan strøm føres med i netkablet.

Videoovervågning

Kabler til indendørs og udendørs montering af kameraer ville jeg få trukket med det samme. Typisk placeres kameraer på hjørner af bygninger, så de filmer langs med huset, samt ved døre og andre adgangsveje, og jeg ville have ethernet-stik monteret strategisk på loftet, så de fleste kameraer kunne få netværk og strøm med ti meters kabel.

Systemmæssigt ville jeg nok gå efter UniFi igen. Jeg har før blogget om videoovervågning på budget, hvor jeg brugte min Synology som omdrejningspunktet, men jeg er blevet lidt imponeret af UniFi’s produkter, så dem tester jeg pt. Måske der allerede er kommet et blogindlæg om det.

Smart home-hjernen

Dette er klart et af de vigtige valg, men ikke det vigtigste – det kommer vi til.

Som hjernen i mit smart home-setup ville jeg indtil videre vælge SmartThings. Det er stadig den mest gennemførte platform, jeg endnu er stødt på. Det skønne er, at vælger du rigtigt i næste punkt, betyder hjernen, eller hubben, egentlig mindre, for så gør standarder, at du altid kan skifte til en smartere hub.

Smart devices

Nu kommer vi til det vigtige, som jeg har valgt at kalde smart devices. Her tænker jeg på bevægelsessensorer, dørsensorer, vinduessensorer, strømmålere, pærer, kontakter, osv.

Indenfor smart home-gøgl er der to primære standarder. Zigbee og Z-wave. Jeg har god erfaring med Zigbee, men bedst erfaring med Z-wave, så skulle jeg bygge hus i dag, ville jeg primært vælge Z-wave.

Vælger man en kendt standard her, kan man altid udskifte hjernen i setuppet, og Z-wave er en kendt og bredt understøttet standard.

Bevægelsessensorer

Jeg har altid været meget glad for Xiaomi Aqaras sensorer, både til bevægelse og døre/vinduer, men i nybyg ville jeg gå efter Aeotec.

De laver en virkelig lækker sensor, Multisensor 6, som kan måle bevægelse, lysmængde, UV-lys, temperatur, luftfugtighed og vibration. Dermed kan man med én sensor per værelse få et rigtig godt overblik over alle de vigtige parametre i huset.

Aeotecs Multisensor kan også monteres i loftet, så de kun stikker 12 mm ud. En anden fordel er, at sensoren kan køre på strøm leveret af et micro-USB-kabel, så man slipper for batteriudskiftning.

Slutteligt er Multisensor 6 selvfølgelig Z-wave-baseret.

Dør-/vinduessensor

På døre og vinduer ville jeg montere Fibaros dør-/vinduessensor.

Den er også Z-wave-baseret, har indbygget temperatursensor, og kvaliteten er rigtig høj. Den er pæn, fås i mange farver, hvis man er til den slags, og fylder ikke for meget.

Kontakter til lys m.v.

Det her er nok et af de vigtigste valg, du kommer til at træffe.

I Danmark har vi nærmest alle Fuga-kontakter fra LK overalt, og det er altså ikke særligt smart home-venligt. Problemet er, at LK ikke har udviklet Zigbee-/Z-wave-kontakter, og at det danske marked er for lille, til at andre rigtig har lyst til at prøve.

Jeg har blogget lidt om problemet med kontakter, men skulle jeg bygge nyt, ville jeg få min elektriker til at finde en dåse, som er stor nok at montere en Fibaro Dimmer 2 bag en normal Fuga-kontakt med to tryk.

Fibaro-enheden kører Z-wave (selvfølgelig) og har et indbygget relæ, så den kan styre en lampe. Man behøver dog ikke bruge relæet – man kan godt bare lade Dimmer’en fungere som en forkromet fjernbetjening til Hue-pærer eller andet godt.

Men, den har mulighed for at tage input fra to kontakter, og på den måde kan den faktisk bruge begge tryk på en kroneafbryder, som på billedet ovenfor. Dermed kan den ene kontakt tænde/slukke for en pære, og den anden kan skrue op og ned for lysstyrken, eller tænde/slukke for en helt anden pære, eller grupper af pærer.

Pærer – to Hue or not to Hue

Den nemme løsning med pærer er at montere Hue overalt. Men, det er også den dyre løsning, og med et Fibaro-relæ i kontakten, behøver man det faktisk ikke.

Skulle jeg bygge nyt, ville jeg kun bruge Hue, hvor det giver mening med farvede pærer, eller pærer med forskellige farvetoner af hvid – i køkken, stue, spiseområde, børneværelser, soveværelse o.l.

I gangarealer, på badeværelser, i garagen, udenfor – der ville jeg montere helt almindelige, kedelige GU10’ere (spots), og lade dem styre af Fibaro Dimmer’en. Dermed kan lyset stadig dæmpes, hvis man skal tisse om natten, men man skal ikke bruge 100 kr. per pære.

Hvor farve og farvetemperatur giver mening, ville jeg investere i Hue-pærer. Det er stadig det bredest understøttede system, og produkterne er af virkelig høj kvalitet.

Jeg ville ikke bruge Hue’s kontakter og sensorer, dog – jeg synes ikke prisen står mål med kvaliteten, og jeg kan ikke lide deres fysisk store kontakter.

Alt det andet …

Lås: Jeg elsker Danalock, men den virker ikke så godt med en trepunktsdør – den slags, man skal trække håndtaget op på, for at låse. Faktisk har jeg ikke fundet en lås, der virker godt med det endnu. Jeg ville dog stadig vælge Danalock.

Røgalarmer: Det skal der være, og de skal være smarte. I nye huse skal røgalarmer være sluttet til 230v, men der findes heldigvis nogle producenter, der laver den slags. Tag dem, du er mest overbevist af. Jeg bruger D-Link DCH‑Z310, men den er udfaset – og kører kun på batteri.

Stikkontakter: Jeg er rigtig begejstret for Fibaros Wall Plug, hvis der skal måles strøm, f.eks. til vaskemaskinen. Skal der ikke måles strøm, er Ikeas stik fine, og enormt billige.

Garageport: Her ville jeg bruge den enkle løsning: Fibaro Smart Implant.

Varme

Jeg elsker Danfoss Living Connect, men det har efterhånden nogle år på bagen. Ikke dermed sagt at det er dårligt – det er bare ikke lige så lækkert som konkurrenternes.

Jeg ville undersøge Tado og Netatmo, og vælge den løsning, der tiltalte mig mest i øjeblikket. Og være klar til at skifte, når Danfoss forhåbentlig kommer med deres opdaterede produkter.

Vinduer

Til rullegardiner ville jeg gå efter Ikea Fyrtur eller Kadrilj – afhængig af om du har brug for at mørklægge eller ej.

Ovenlysvinduer o.l. ville jeg få monteret med motor til at åbne og lukke, og Z-wave-understøttelse. Det ser nemlig ud til det findes. Så kan vinduet åbnes og lukkes automatisk, og kobler man f.eks. en Netatmo regnmåler til SmartThings, kan vinduet lukkes, når det begynder at regne.

TV og streaming

Vi har jo bygget huset med godt, kablet netværk, så jeg ville prioritere afspillere til fjernsynet, som kan køre på kabel. Det kan Apple TV, og det kan streame næsten alt uden problemer. En Chromecast til hvert fjernsyn ville ikke koste meget, og ikke have stor effekt på netværket, så sådan en stak ville jeg også indkøbe.

Lyd

Her er der ingen tvivl. Jeg ville fylde huset med Sonos.

Deres små One-højttalere er perfekte til badeværelset, mens et par Ikea Symfonisk (som også virker med Sonos-systemet) er perfekte, hvor man har brug for stereo. I stuen ville jeg bruge Play:5 og under fjernsynet ville jeg montere en Playbar eller Beam.

Smarte assistenter

Google. Everything!

Jeg er rigtig glad for Google Home, som bor i vores stue og på badeværelset. I vores nye hjem ville Google bo i alle værelser, som nem styring af musik, varme, lys osv.

Skærme til styring

I køkkenet har vi en iPad, der kører Actiontiles, og det synes jeg sgu er rigtig smart. I vores nye hus ville jeg gøre plads til 4-5 skærme, strategisk placeret rundt omkring – i den ende af huset, hvor børnene huserer, ved hoveddøren, i køkkenet, i stuen og på soveværelset.

Målet ville være nem styring af lys, lyd og varme, samt nemt overblik over temperaturer, åbne døre og vinduer, kameraer og alarmsystem.

Jeg ville montere skærmene med helt enkle beslag på væggen – ikke i væggen, som nogen vælger at gøre, for om 3-4 år er iPad’en så langsom, så den skal udskiftes, og den nyeste model passer helt sikkert ikke i det indbyggede beslag.

Så, væggen, ikke i væggen – men jeg ville få lavet USB-udtag lige dér, hvor iPad’en skulle hænge, så strømmen var lige ved hånden.

Alarm

Og nu vi snakker om alarmsystem – jeg ville bruge SmartThings’ indbyggede smart home-alarm i første omgang, og vælge min næste smart home-hub ud fra, om den understøttede alarmering.

Jeg kan rigtig godt lide, at jeg selv kontrollerer alarmsystemet. Dels fordi jeg mener, at jeg nemmere kan konstatere et indbrud, når alarmen går, end et alarmselskab kan, simpelthen fordi jeg kender vores hus.

Og dels fordi jeg f.eks. kan sætte Home Alone-scenen på fjernsynet, når alarmen går …

Har jeg glemt noget?

Eller skal noget uddybes? Er du uenig i nogle af mine valg? Kommentarfeltet er åbent. 🙂

Gør som 825 andre - tilmeld dig nyhedsbrevet.
Så får du automatisk besked, når der er nye indlæg.

64 thoughts on “At bygge nyt hus – smart home11 min read

  • Hej,

    Først og fremmest, fed blog. Elsker navnet og din tydelige interesse for smart home produkter. Jeg har et par spørgsmål til nogle af dine valg.

    Har du nogen erfaringer med athom homey?

    Jeg startede selv ud med en echo dot 2nd og skiftede så til google home da der kom dansk tale. Men jeg synes den var vildt dårligt til at opfange hvad der blev sagt så den blev solgt. Den reagerede også nogle gange selvom vi ikke talte til den. Har du haft problemer med google home og stemmegenkendelse?

    Jeg har læst om din støvsuger men der er mange som skriver at de har måtte sende den retur fordi den bliver upålidelig. Den er ikke lige så godt anmeldt på brugeranmeldelser på amazon som f.eks, xiaomi roborock eller eufy.
    Nu du nævner sikkerhedskameraer så check eufys produkter. Jeg er selv fan af ubiquiti på netværk men synes deres kameraer er forældede i forhold til konkurrenterne.

    Vedr ovenlys så kig på VELUX active. De har et partnerskab med netatmo.

    • Hej Martin,
      Tak for kommentaren – jeg er glad for indholdet kan bruges. 🙂

      Athom Homey: Jeg har hørt varierende om den. Nogen elsker den, andre kan ikke finde sig til rette med den. Jeg har ikke selv prøvet den, dog.
      Til prisen synes jeg Smartthings er et bedre bud – det er marginalt hvad Homey kan, som ST ikke kan. Skulle jeg vælge en løsning, som ikke er cloud-afhængig, ville jeg hellere kigge på Hubiat end Homey.

      Echo vs Google: Vores fanger det meste af det vi siger, selv på en del meters afstand, og efterhånden reagerer den meget sjældent på noget, der ikke er OK Google-kommandoer. Jeg tror meget afgøres af hvor den står, hvad der er omkring (højttalere, f.eks.), og hvordan man oplærer den til at kende ens stemme.

      Støvsugere: Jeg tror prisen har meget at sige i forhold til anmeldelser. D7’eren er markant dyrere end de to konkurrenter, og derfor er forventningerne nok også højere.
      Vores kører rigtig fint stadig – den hyler lidt fra et af de små hjul bagerst, men jeg tænker det kan løses med et dryp olie. Jeg ville dog rigtig gerne teste den mod f.eks. en Roborock, som jeg også har hørt meget godt om.

      I forhold til overvågningskameraer kan jeg se en kvalitetsforskel på særligt nattebilleder fra Unifi’s kameraer i forhold til andre kameraer i samme prisklasse. En ting er specifikationer, noget andet er f.eks. kvaliteten af sensoren i kameraet. Og så har jeg et grundlæggende problem med at lægge alle mine æg i en kurv, som ikke har en historik, der indikerer det kommer til at virke nogle år fremad. Jeg kan ikke gennemskue om Eufy har et større firma bag, men Unifi eksisterer med meget stor sikkerhed stadig om 10 år, og opdaterer stadig deres software og hardware.

      Jeg lurer på Velux Active, det lyder skide spændende. 🙂

      Tak for gode spørgsmål og kommentarer, det er værdsat!

      /David

      • Jeg har købt D7 på Davids anbefaling, og må indrømme jeg er fuldt ud tilfreds. Den gør et godt stykke arbejde.
        Jeg har dog bestilt en Xiaoimi – kan den klare arbejdet lige så godt + mopping til næsten det halve, ryger D7’ern tilbage.

        Jeg vender tilbage med en update til jer. (Xiaomi kommer først om 2 uger).

  • Hej David,

    Rigtig fin blog, jeg har et par kommentarer som du kan overveje.

    I forhold til Fibaro Dimmer 2, har du så overvejet at den har en minimumsbelastning, og at hvis denne ikke overholdes, så har den risiko for overophedning? Dette alene kunne få mig til at vælge Fibaro Switch 2, og så sætte Hue pærer i, til dæmpning, alene fordi et lampested som udgangspunkt ikke har en minimumsbelastning.

    I forhold til Fuga kontakter, så overvejer jeg at Fibaro produktet skal monteres i en dåse på loftet, eller alternativt i lampestedet, så kan man samtidig føre både den styrede fase fra Fibaro og fast fase ned i lampestedet – selvfølgelig sammen med nul og jord.

    I forhold til alarmen kan jeg godt lide ideen om at styre det hele selv, hvilket jeg også gør i dag, men jeg har alligevel et dedikeret alarmsystem, som kan køre uafhængigt af alt andet – fordi, alarmen skal fungere uden strøm, det vil sige den skal have batteri, alarmen skal fungere uden internet, den skal altså have et simkort, og alarmen skal frem for alt fungere selvom en controller ikke lige er “vågen”.

    Så vidt jeg har forstået så skal røgalarmer i nybyggeri være tilsluttet fast 230v, det vil sige der er begrænsninger på hvor “smarte” man kan vælge dem, og jeg ville personligt vælge en der kørte direkte på det dedikerede alarmsystem.

    Velux vinduerne behøver du ikke NetAtmo, de findes med både fjernbetjening, regnsensor og gardiner.

    For mediestyring, så kan du både bruge AppleTV og ChromeCast Ultra med kabel, mens ChromeCast Audio udgår, og produktionen er allerede stoppet. Jeg tænker Google satser på mere ChromeCast Built-in, altså direkte integreret i produkter.

    Og så det kablede netværk, jeg er helt enig i at jeg godt vil have kablet netværk overalt, problemet er bare at det er pokkers dyrt, det vil sige en gennemsnitspris på omkring 1.000-1.200 kr. pr. placering, det har ikke så stor betydning om det er et eller to udtag, men det løber hurtigt op, hvis man har fx fire soveværelser, to badeværelser, køkken, alrum, stue, bryggers, garage, så har du hurtigt brugt 50.000 kr. alene på at få kabler trukket til et centralt sted, og det er så uden switche eller andet.
    Jeg tænker i hvert tilfælde jeg vil vælge med omhu, inden jeg spreder for mange kabler rundt i boligen 😉
    Vores nuværende bolig har rigtig mange coax udtag, dem kan man undvære i fremtiden, alligevel har jeg kun kablet netværk mellem kontor og teknikskab, og det er sjældent jeg savner mere, fordi det trådløse fungerer så godt som det gør.
    Til video overvågning, access points mv. vil kabling være optimalt, især hvis man får det fodret med PoE 🙂

    • Hej Brian,
      Tak for din feedback!

      Dimmer 2: Så vidt jeg kan se kan deres Bypass hjælpe med det problem?
      Men ja, god pointe i at Switch 2 + Hue-pærer er en rigtig god løsning. Jeg ville generelt ikke sætte Dimmer 2 foran smart-pærer.

      Montering i loftet: Helt enig, det er også en rigtig god mulighed, særligt når kabler trækkes i byggeprocessen. For os andre med færdigbyggede huse er det ikke en mulighed, men når man selv kan bestemme, kan man jo gøre hvad man vil. 🙂

      Alarm: Jeg er som udgangspunkt enig, alarmen skal fungere i mange forskellige situationer. For et relativt lille beløb kan man sikre sig mod strømafbrydelse (UPS foran Smartthings) og netværksproblemer (router/modem med 3G-fallback), men at controlleren går ned, er svært at forberede sig på. Jeg har ikke oplevet andet end stor stabilitet fra Smartthings (og strøm+netforbindelse, for den sags skyld), men jo, man skal overveje risikoen ved de valg, man træffer.

      Røgalarmer: Du har vist ret i, at der skal være 230v forsyning til – firmaet Popp laver Z-wave-baserede alarmer med mulighed for fast strømforsyning, så jeg får opdateret indlægget. 🙂

      Vinduer: Det fede kunne jo være om man kunne tale med dem uden nogen former for proprietære dele, så en tilfældig regnsensor med Z-wave kunne lukke vinduerne. Det er klart noget, jeg skal se nærmere på engang. 🙂

      Du har helt ret i, at Chromecast Audio udgår – det havde jeg glemt. Jeg tænker de lancerer en Home Mini med AUX-stik, eller en lignende arvtager, på et tidspunkt, så må det være løsningen til den tid.

      Kabling: Reelt set er det fint nok at få elektrikeren til at montere tomrør med plads til to ethernetkabler i hver. At trække ethernetkabler er en temmelig overskuelig proces, og så kan man jo starte med at trække dem, man reelt har brug for i første omgang.

      Jeg holder stadig meget på, at kabel er vejen frem til alt, der ikke explicit skal bruge wifi, særligt fordi vi helt sikkert i fremtiden får endnu flere enheder på wifi. Samtidig giver det mulighed for f.eks. 10 Gbit, når udstyret falder nok i pris. 🙂

      Igen, tak for feedback på indlægget, det er guld værd!

      /David

      • Velbekomme 🙂 Det er rart at have en dialog så vi alle kan lære noget og hjælpe hinanden.

        Ang. Dimmer 2 og Bypass 2, så kender jeg ikke så meget til den. Hvis den virkelig er intelligent, hvorfor er den del så ikke bygget ind i Dimmer 2? Er det pga. køling pga. effektforbrug? Eller? Den bruger efter specs kun 1.4W, og har to bløde ledninger, så det er nok bare en kreds der “snyder” dimmeren når der skal dæmpes. Jeg ved så ikke hvad der sker hvis man sætter en forbruger med mere end fx 50W på som er minimumsbelastningen for Dimmer 2?!

        Montering på loftet eller i lampestedet ville jeg netop også gøre hvis jeg skulle installere det i et eksisterende hus, for at have bedre plads til installationen, især hvis man får det i en dåse på loftet.

        Med Velux er der nogen der har fået det til at virke, men de har som udgangspunkt et proprietært system.

        Home Mini kunne være et bud, jeg synes dog ChromeCast Audio var fin nok i forvejen 😉

        Enig mht. kabling og tomrør, det er helt vanvittigt hvor meget tingene koster når alt skal gøres samtidig ved nybyg.
        Jeg vil også gerne kable alt der er nogenlunde stationært – hvilket som nævnt andetsteds – udelukker Athom Homey Pro, den har slet ikke muligheden.

        • Hej i to, jeg håber det er okay at jeg også kommer med lidt inputs 🙂

          Dimmer 2: Nu kan jeg ikke blive klog på om i vil sætte dimmeren foran en philips Hue pære? I så fald, lad endelig vær med det. Jeg “kom til” at sætte en Philips Hue pære foran en klassisk lysdæmper hvorefter pæren ikke fungerede længere efterfølgende. Jeg kontaktede dernæst Philips som fortalt at printkortet i pæren SKAL have mellem 210-240V og da dæmperen skruer på spændingen, så fik printkortet altså ikke nok spænding. DÆLENS 🙃

          Montering i loft: Jeg er elektriker og jeg vil give Brian helt ret i at relæet skal monteres i loftdåsen. Denne dåse er markant større og det giver absolut mere mening at relæet sidder her og ikke direkte bag afbryderen.

          Lyd: Her hjemme, køre jeg med 2 styks amazon echo dot, de har AUX udgange. Så jeg har egentlig bare smidt et AUX kabel imellem dott’en og mit anlæg, det fungere helt vildt godt. Også med synkronoseringen.

          Netværkskabling: Her ville jeg ALDRIG bruge penge på at smide hverken kabler eller rør i væggene. Jeg ville dog hellere smide rigeligt med access points op, så der var fuld dækning overalt. -Det skal dog her siges at overvågningskamera ville jeg smide et kabel til🙂

          • Hej Anders,
            Jeg ville ikke sætte Dimmer 2 foran en Hue-pære, for du har helt ret, det giver kun problemer. 🙂

            Jeg håber på Google også kommer med en smart assistant med indbygget AUX-stik. Det virker som en kløgtig løsning.

            Som du næsten kan fornemme er jeg til kabler så mange steder som muligt. Jeg har fordelen af krybekælder under halvdelen af huset, samt tilgængeligt loft over hele huset, så jeg har trukket både højttalerkabler og netkabler over og under loft og gulv. Med den fleksiblitet ser jeg ingen grund til at køre alt for meget på wifi. 🙂

          • Hej Anders,

            Jeg vil gerne kunne sætte en hvilken som helst pære til lampestedet, hvorfor jeg tror en Fibaro Switch giver mere mening end en Dimmer.
            Ved nybyg kunne man overveje modellen der kan sidde i eltavlen, men den er dyrere og kræver mere kabeltræk.

            Nu du er elektriker hvordan så med en installation med korrespondance funktion? Jeg tænker at hvis man har en normal korrespondance og så sætter en fjeder i kontakterne og monterer en switch i lampestedet burde det vel virke? I så tilfælde kan man altid afmontere den igen og have normal korrespondance. 🤔

          • Hej Brian,

            Korrespondance: Som jeg kan se ud fra video’er og dokumenter skal der bare monteres fjeder tryk foran dimmeren. Altså, kan du sagtens smide dimmer 2 i lampeudtaget og dernæst lige bytte et par ledninger bag afbryderne og smide en fjeder på dem begge. 🙂

          • Hej Anders,

            Det lyder godt – jeg tænkte det burde være muligt i korrespondance, jeg havde dog ikke lige tænkt at jeg skulle bytte ud på nogle ledninger, men det er vel for at kontakterne vender ens? For hvis korrespondancen er “slukket”, så vil den vel få en trigger lige meget hvilken af kontakterne du trykker på? Andet behov har Fibaro Switch vel ikke?

          • Nej, du bliver “desværre” nødt til at åbne begge afbrydere og sørge for at de har fast fase på “P” klemmen (Den røde klemme), og derefter at du eksempelvis bruger den sorte som mellemledning (Sættes på den ene af de sorte klemmer).

            Altså:
            Fast fase, tit og ofte er denne brun, skal monteres på den røde klemme i begge afbryderne.
            Mellem ledningen, brug den sorte ledning, skal monteres på den ene af de sorte klemmer.
            Den grå ledning som lige nu er monteret på en sort klemme, den skal demonteres og have en samlemuffe.

            Ellers så prøv og smid mig en besked på facebook, https://www.facebook.com/anders.petersen.313
            Så kan vi forsøge at løse problemet med lidt billeder og andet🙂

          • Hej Anders,

            Mange tak – jeg satser på jeg får en elektriker på når huset engang skal bygges 🙂 Men jeg vil gerne have regnet ud hvorledes tingene skal laves inden 🙂

        • Hej Brian,
          Hvordan Bypass fungerer i praksis aner jeg ikke. I mit setup sidder to ikke-LED-pærer, som trækker 60w ved fuld belastning, men f.eks. lige nu trækker 10w ved 10% – og der er ingen problemer. 🙂

          Nu viser jeg min uvidenhed i forhold til strøm, men: Jeg havde indtryk af, at Dimmer’en skulle sidde ved kontakten, netop for at få signalet, når der tændes og slukkes?

          • Jeg tillader mige lige at “hijacke” denne tråd, ift. belysning.

            Jeg er ved at bygge ny garage, og laver i den forbindelse strøm til udendørs lamperne, og strøm til garagen.

            I garagen skal sidde en 12-15 LED spots, og jeg havde umiddelbart tænkt at jeg ikke gad bruge penge på Hue eller andet intelligent – de skal bare kunne give noget god hvidt lys, og være billige – og kunne bygges ind i loft (safebox?). Jeg ville dog gerne have det kunne slukke og tændes fra tlf, og jeg f.eks. kunne lave regler så når garageporten åbner, eller døren åbner, så tænder lyset. Bevægelse på sensor = lys, forlader vi alle huset = sluk osv. Denne del tænkte jeg kunne laves via Smartthings, nogen regler, og noget smart plug til lamperne og spotsne. Jeg tænker umiddelbart sådan noget som Fibaro smart pluggen eller Ikea trådfri, og alle LED kørt hen i den – kan man ikke bare det? (Også bare skjule det hele på loftet, over troldtekt pladerne)

          • Michael: Jeg tror du ender i noget ballade, når du placerer samlingen, inkl. et smart plug, over loftet.

            Du kan få en elektriker til at montere en Fibaro Switch 2 – jeg fik en elektriker til at montere en i vores fordelingsgang, og det kostede 828 kr. inkl. kørsel, materialer og timeløn, og var alle pengene værd.

            Alternativt kan du se på Ikeas billigste GU10-pærer til Trådfri. Dem bruger jeg et par steder, og til 69 kr. pr. stk. er der virkelig value for money. De lyser fremragende og kobles både på Hue og Smartthings uden problemer.

          • Dimmer/switch kan sidde enten ved kontakten, i loft dåsen, i en separat dåse, eller endda i eltavlen, det kræver bare at kontakten er forbundet til det sted den sidder, hvilket lampesteder altid er.

          • Hej Michel,

            At sætte en stikkontakt bag en troldtex plade er i bund og grund ikke ulovlig så længe du sørger for at berøring med isolering ikke kan forekomme. Dette er lovligt fordi sikkerhedsstyrelsen anser en 120×60 troldtex plade som “let nedtagelig” og derfor må der gerne være stikkontakter, dåser osv. oppe bagved.

            Som jeg ser det ville jeg også mene at en switch 2 ville kunne klare dit problem. Hvis du er ligeglad med at kunne tænde/slukke lyset fra telefonen så ville jeg også mene at en bevægelses sensor ville kunne klare det. Så tænder den lyset når garagen åbner, sørger for at lyset er tændt så længe man opholder sig i rummet og sørger selv for at slukke lyset når der ikke er bevægelse i rummet længere 🙂 – Det er en noget billigere løsning, hvis du altså kan leve med at det ikke kan styres fra dit smart home.

            Hilsen Elektrikeren

  • Hold da op et indlæg. Du kommer virkelig omkring det hele!

    Super fedt.

    Ift dør/vindue sensorer, hvordan kan det være du anbefaler Fibaros, fremfor Samsungs Multipurpose Sensor?
    Hvis man er ligeglad med temperaturmåling – og det er jeg, for forventer mine radiatorventiler – der sidder lige under – kan det – ville du så gå med Xiaomi Aqara-sensorer som koster en del mindre ift til ovenstående 2?

    • Jeg foreslår Fibaro fordi det er Z-wave – og alene derfor. Zigbee-signalet, som både Samsung og Xiaomi bruger, kan blive forstyrret af wifi, hvorimod Z-wave virker mere sikret mod forstyrrelser. Når man runder 50 smart home-sensorer (og det gør man nemt, når man fylder huset med lortet), så er det ikke uproblematisk at undgå støj og forstyrrelser.

      Derfor vælger jeg så vidt muligt Z-wave – men dette indlæg er selvfølgelig drømmescenariet, hvor jeg skeler meget lidt til økonomi. Skal man være realistisk, er Xiaomi’s sensorer glimrene, og også dem, jeg primært bruger i huset pt. 🙂

      • Hejsa

        Fed blog, men må jeg gøre opmærksom på, at mhs. til Zigbee bliver forstyrret af wifi, blot er en detalje om du flytter dit wifi til en anden kanal, så er der intet der forstyrre mere.

        Har du eller kender du til Logic Group?
        De producere zwave enheder til fuga blandt andet (koster bare en bondegård)
        https://logic-group.com/?lang=da

        Jeg bruger hovedagligt Aqara pga. prisen, både til bevægelse og døre og vinduer.

        Ang. Homey, ja der er man enten til eller langt fra, men jeg valgte den pga. den har alle protokoller, så man evt. ikke låser sig fast (hvad man nu nok burde)
        Min kører som en drøm og fejler ikke på noget punkt.

        Om jeg skifter hvis Smarthings Hub kommer til danmark, måske, måske ikke 🙂

        • Hej Erik,
          Tak for din kommentar.
          Zigbee/Wifi er formentlig mere et teoretisk problem end et praktisk, da man kan arbejde rundt om det, men bor man i lejlighed med mange netværk omkring, kan det sagtens blive besværligt at håndtere.
          https://www.metageek.com/training/resources/zigbee-wifi-coexistence.html

          Jeg har faktisk en ZDB5100 fra Logic Group til test lige nu. Den er sindsygt lækker, og det eneste jeg pt mangler er en fungerende device handler, så den kan kobles på SmartThings. Jeg har talt med folkene fra Logic Group, og de har bestilt en SmartThings Hub, så vi kan få det løst. 🙂

          Og så er ST skam (langt om længe) kommet til Danmark. De kan købes hos bl.a. Proshop og Elgiganten.

          /David

          • Ja, så godt et par timer efter jeg havde skrevet, at man nu kan købe den herhjemm (så den på Proshops side) 🙂

  • Hej David,

    jeg har heldigvis fulgt lidt med på din side og har derfor fået bygget mit nye hus med EURO dåser med traditionel kabling plus fast strøm i alle loftudtag og spots. Stikkontakter langs gulvet er ligeledes baseret på EURO dåser og monteres med NIKO stikkontakter. Dertil et spindelvæv af cat6A netværkskabler og dataudtag mange steder.
    Så grundlaget for et fornuftigt smart hus bør være nogenlunde på plads.

    Min viden om smart systemerne begrænser sig til hvad jeg har læst om smart enhederne, så apps og programmering er jeg indtil videre uvidende om (Jeg har dog udviklet elektronik og software for nogle år siden, så der er måske lidt håb)

    Min tanke er at basere mig på Philips Hue ‘overalt’ inkl motion sensors inde og ude, men hvilke pæne og velfungerende afbrydere kan anvendes til Hue når jeg nu har EURO dåser?

    Dertil er der lamper som ikke passer til Hue, eksempelvis DELI trappe lamper med indbygget LED. Lige nu er der lavet ledningsføring ned under trappen, hvor disse er tænkt tilsluttet en Hue plug (Innr eller kommende Philips Hue plug). Men det giver måske ikke mulighed for dæmpning. Kan det løses med Hue udstyr eller evt vha Fibaro?, Aeotec?, Aqara?, zigbee?, z-wave? switches/dimmers?

    Når der forhåbentligt findes en løsning på afbrydere til Hue + ‘ikke-Hue’ samt styring af ‘ikke-Hue’ lamper, vil jeg gerne have relevante sensorer koblet på et system. Det behøver ikke nødvendigvis være samme system som lyset. Jeg tænker umiddelbart Aeotecs 6 i 1 sensor, vinduessensorer og vandsensorer.

    Slutteligt er der naturligvis også varmesystem, rullegardiner, yderdøre, en motoriseret garageport og ønsket om et alarmsystem.

    Jeg kan se at du har bygget et godt system selv, men kan der opbygges et godt system uden behov for flere/mange broer, hubs, gateways, kontrolcentre og mængder af programmering? Evt som flere enkeltsystemer der kan betjenes fra samme app?

    ST og actiontiles ser spændende ud, men husets systemer skal helst også kunne virke uden internetforbindelse.

    Jeg vil gerne betale for den rigtige løsning, da det bare bliver dyrere i tid, besvær og fejl at vælge forkert.

    Det må alt sammen starte med en pæn afbryder der kan håndtere Hue og ‘ikke-Hue’, så jeg ikke bliver ramt af et ‘frue-forbud’…

    Ser frem til dit svar!

    /Torben

    • Hej Torben,
      Først og fremmest beklager jeg, at jeg først er nået til dit spørgsmål nu.

      “men hvilke pæne og velfungerende afbrydere kan anvendes til Hue når jeg nu har EURO dåser?”
      Når du har Euro-dåser, er der plads til leg. Jeg ville finde de pæneste kontakter, uden skelen til smart home-gøgl, og installere Fibaro Dimmer 2 eller Fibaro Switch 2, afhængig af behov, i dåsen.

      “Lige nu er der lavet ledningsføring ned under trappen, hvor disse er tænkt tilsluttet en Hue plug (Innr eller kommende Philips Hue plug)”
      Igen tror jeg Fibaro’s Dimmer eller Switch er vejen frem.

      I forhold til hvilken vej du skal gå i forhold til hub, har du jo nok opdaget, at jeg er forelsket i SmartThings. Jeg har også en Hue Bridge koblet på, men den tjener primært ét formål: Enheder koblet på Hue tæller ikke med i de limits, man kan støde på med SmartThings (eller andre hubs), og derfor mindsker man risikoen for problemer ved at fordele lamper og pærer på to hubs.

      Alle pærer i vores primære opholdsrum har jeg koblet på Hue, for Mette kan bedst lide Hue-app’en – SmartThings bliver nemt uoverskuelig pga. den store mængde devices, den holder styr på. Hun betjener altså lyset via Google Home, kontakter, eller Hue-app’en, og derfor holder jeg Hue relativt simpel. Pærerne i kælderen, garagen og udenfor er forbundet direkte til ST, f.eks.

      Nå! Men det betyder, at jeg har to hubs (Hue + SmartThings) kørende, og det er der absolut intet problem i. Faktisk ville jeg heller ikke se det som et problem med endnu flere hubs, så længe de kan tale sammen, hvis behovet er der.

      SmartThings er afhængig af en fungerende netforbindelse i mange tilfælde, med mindre du bruger enheder med lokal processering:
      https://mettesigernej.dk/2019/05/21/smartthings-local-eller-remote/
      Heldigvis kan Fibaro køre lokalt, så det løser i hvert fald en del af problemerne.

      Men, med det rette udstyr er det ikke svært at lave en internetforbindelse med fallback, hvis den primære netforbindelse ryger. Du kan f.eks. slutte en simpel bridge med et 4G-modem i den ene port på en UniFi USG, og så vil USG’en automatisk køre netforbindelsen via 4G, hvis den primære forbindelse ryger. Du kan også trække et netkabel til naboen, og på den måde få simpel backup.

      Her i huset har vi fiber fra Waoo, og jeg har endnu ikke haft problemer med netforbindelsen i de fire års tid vi har boet her.

      Jeg har desværre ikke meget erfaring med andre systemer end SmartThings, men jeg støder jævnligt på dem, bl.a. i diverse grupper på Facebook. Fælles for dem er, at de enten er svære at sætte op (f.eks. Home Assistant, Domoticz) eller ufærdige (Alexa, Hubitat, Homey). ST er ikke perfekt, langt fra, men det er mit indtryk, at man her får mest for pengene, og nemmest konfiguration, samtidig med stor fleksiblitet på den lange bane.

      Jeg håber det gav dig noget at arbejde videre med, og du skal endelig skrive igen, hvis du fortsat er i tvivl.

      /David

    • Hej Torben, David,

      Jeg er i bund og grund enig i hvad David svarer her, og jeg er selv ved at udtænke en plan for hvorledes vi skal have bygget et hus med smart styring.
      Lige nu er jeg mest interesseret i en Fibaro Home Center 2, den vil kunne snakke med en Hue Bridge, og den vil kunne styre z-wave devices mv. derudover er det også en af dem der er lidt mere “færdig” end mange andre, det er en boks man kan købe og komme i gang med.

      Jeg har også overvejet en løsning hvor “alt” kører op imod Hue, med fx Zigbee dimmer/switch, der kommer bare hurtigt et problem med hvor mange enheder Hue kan håndtere på en enkelt bridge, så den løsning holder muligvis ikke i længden, men det kunne være et sted at starte, for så at koble op på en “større” løsning senere.

      Som sagt, indtil videre kigger jeg på Fibaro Home Center 2, sammen med en Hue Bridge, og Fibaro dimmer 2 eller Switch 2 i alle lampeudtag (eller en boks på loftet), det er nemmere end at putte dem i alle kontakter, og man kan lave “korrespondance” med kun en enkelt Fibaro enhed, da de fungerer som et kiprelæ.
      Det betyder også at alle kontakter kan være almindelige LK Fuga kontakter, med en lille fjeder monteret i alle tryk.

  • Først og fremmest – fedt David ! At du har lavet denne blog og kommer med gode indlæg – så tak for det 🙂

    Ift. det smart hjem, har du i din (supergode og relevante) oversigt ikke medtaget alle mulige ‘mindre’ gadgets, der kører 433 mhz. F.eks. motorer til styring af rulle- eller plissé-gardiner, lightstrips (altså billigere alternativer til Philips Hue) – der findes tusindvis af små smarte gadgets, som måske ikke lige er integreret med Z-wave eller Zigbee.

    Og her kommer mit spørgsmål så – er du bekendt med en smarthome appliance boks, som både klarer WIFI, Zigbee, Z-wave og diverse 433 mhz enheder?

    Samtidig er jeg stor fan af simplicitet – det medfører bl.a. at jeg helst ikke vil have flere forskellige appliance bokse til at styre alle mine smarte dimser.

    • Hej Jan,
      Tak for kommentaren!

      Athom Homey skulle kunne tale både Z-wave, Zigbee og 433 Mhz. Jeg har ikke testet den, kun hørt om den fra andre – og den skulle virke fint.

      Jeg er også stor tilhænger af simplicitet, men jeg tror man må acceptere, at der kommer flere bokse i ens hjem. Efter min mening er det ikke udelukkende en ulempe – så kan opgradering ofte være nemmere. Det er bl.a. derfor jeg elsker UniFi til netværk. Kommer der en ny wifi-standard, kan jeg udskifte mine access points, kommer der en opdateret version af USG’en med mere processorkraft, kan jeg opgradere den, og får jeg brug for 10 Gbit internt en dag, kan jeg opgradere mine switche, men ikke røre mine access points.

      Samme holdning har jeg lidt til boksene – jeg kan udskifte Hue eller SmartThings hver for sig, hvis der er fordele i det, og der er ikke mange ulemper i at køre dem hver for sig, så længe de stadig taler med hinanden.

      /David

    • Hej Jan

      Athom Homey kører alle kendte protokoller:

      Wi-Fi ® 802.11b/g/n 2.4 GHz
      Bluetooth ® 4.2 Low Energy
      ZigBee ® 2.4 GHz
      Z-Wave Plus ™
      433 MHz
      868 MHz
      Infrared Receiver
      Infrared Transmitter (6x)

      Men det er en boks man enten hader eller elsker….jeg elsker min.

      mvh
      Erik

  • Hej David

    Jeg vender lige tilbage, for efter at have læst din blog, samt en del andre, end sige rigtig mange sider, så overvejer jeg faktisk at købe en Smarthings boks og udskifte den med min Athom Homey.
    (Homey lægges i første omgang på hylden)

    Hvorfor, jo en stor del af det udgør at en Homey ikke har et dashboard som har WAF og har laaaaaange udsigter.
    Udover det kan jeg få min vejrstation koblet på, ikke muligt ved Homey

    Fruen har kigget på actiontiles til Smarthings og vendt tommelfingeren opad…yes

    Bare disse 2 argumenter, som er de vigtige for fruen afgør det hele, bestiller nu en Smarthings og så må vi se…puha, stort arbejde med at flytte alt over på Smarthings (60 ting), godt man bla. har Hue controller og Tado controller, så er der kun Aqara sensorer og de få Zwave sensorer.

    Tillader mig nok at vende tilbage, håber det er OK
    og hvis lige har nogen gode ideer til evt. faldgruber må du gerne sige til.

    Primært bruger jeg: HUE – IKEA – Tado – Aqara – Fibaro – Davis Vantage Pro2 – Hikvison -Foscam
    På sigt kommer Sonos (fruen VIL have det)

    mvh
    Erik

    • Hej Erik,
      Spændende projekt! Det glæder jeg mig til at høre mere om.

      Målet med mettesigernej.dk er selvsagt ikke at flytte brugere fra en hub til en anden, men primært at præsentere mulighederne i smarte hjem. Tilfældigvis endte jeg med SmartThings, og tilfældigvis har det vist sig at være en rar platform for mig at arbejde med, så jeg er jo tydeligvis farvet.

      Jeg håber du ender med at blive tilfreds med ST. Hue, Ikea, Tado, Aqara og Fibaro vil helt sikkert virke uden problemer – vejrstationen er udenfor mit budget, så den kan jeg kun krydse fingre for du kan integrere fornuftigt. Kameraerne kan du formentlig streame til ActionTiles, men bemærk at du vist ikke har mulighed for at se dem i ST, eller bruge dem til at registrere bevægelse m.v.

      Jeg tænker skiftet fra Athom til ST er overskueligt – det kommer helt sikkert til at tage tid, men som du også nævner kan man flytte en række devices på én gang via Hue, f.eks., så det gør det jo nemmere.

      Og ja, selvfølgelig vil fruen have Sonos – det er lækkert! Jeg faldt i gryden for et par måneder siden, og har nu One, Beam, Amp og to Symfonisk. Det kan kun anbefales! 🙂

      /David

  • Hej David

    Angående du er farvet og ikke at få flyttet folk over, er jeg helt med på 🙂

    Det er blandt andet besluttet på research fra andre sider og hands on som det er bygget på, at du så har masser af guf og gode ideer er bare et plus 🙂
    Kameraer kører i BlueIris som har al funktionkaliten og kan streame live til Actiontiles 🙂

    Du skal nok høre nærmere, det lover jeg.

    mvh
    Erik

  • Hej

    Jeg har næstet suget alle artiklerne ind og nu er der en masse ting der står lysende klar.

    Jeg er blevet inspireret af mange ting her og jeg satser i første omgang på de ting hvor jeg kan få et ja.

    Et er dem er vores hoveddøre. Vi løber altid rundt for at tjekke om de er låst. Specielt ved sengetid. Jeg tænker på om en sensor som kan tjekke om vores almindelig låse er låst. Ved du om det findes?

    • Hej Claus,
      Jeg er ikke stødt på sensorer, der kan bruges til den slags – og jeg kan desværre heller ikke lige se hvordan det kan løses på en god måde. Du kan ikke bruge kontaktsensorer, for døren er jo lukket – bare ikke låst. Du kan måske finde en tryksensor, og montere den i bunden af det hul, låsepalen går i, men det er en meget tvivlsom løsning, og sikkert heller ikke særligt holdbar.
      Bedste bud er sgu nok elektroniske låse. Jeg kan ligge i min seng og tjekke om fordøren er låst med min Danalock V3.
      https://mettesigernej.dk/2019/02/21/mette-sagde-ja-anmeldelse-af-danalock-v3/

  • Hej David

    Super fed blogindlæg som ikke er godt for renoveringsbudgettet 😉

    Nu tror jeg vi også er ude i smarte gardiner, lås, bevægelses sensorer 😀

    Vi er pt. igang med at total renoverer vores hjem. Alt el er fjernet, så vi har fri lej til at lave det lige som vi vil have det. Planen var egentligt at vi ville køre Hue og jeg har derfor fået købt min 50 Philips Hue milliskin spots som der skulle være belysningen i badeværelser, bryggers, køkken, entre, gang og evt. vores soveværelse. Vores problem er nu at man vel kun kan betjene disse via App’en, stemmestyring, Hue’s dimmer/tap eller en batteriløs kontakt fra Niko eller lignende. Vi vil nemlig meget gerne have “almindelige” kontakter hvor vi kan slukke/tænde for spots, men kan Fibaro Switch 2 hjælpe med det eller tager den strømmen fra spots?

    Alternativt skal vi vel have almindelige spots som styres igennem Fibaro Dimmer, men så mister vi ambiance funktionen 🙁

    Mvh Mathias

    • Hej Mathias,

      Vi er ved at bygge nyt hus, og vi installerer Fibaro Dimmer 2 i spot grupper, fordi vi kun ønsker dæmp og tænd/sluk.
      Alle andre steder installerer vi Fibaro Switch 2, og så laver jeg en scene igennem Fibaro Home Center, som tænder/slukker/dæmper eller hvad jeg nu kan finde på – dette gør jeg på den Hue pærer jeg har koblet til. Hue pæren bliver således koblet til fast strøm, og Fibaro Switch 2 vil i hver enkelt scene få besked på at slukke for sin load, og udføre den scene i Hue som jeg har ønsket.
      Dermed kommer Fibaro Switch 2 til at virke som en “kontakt” til Hue

      Jeg håber det giver mening?

      Med venlig hilsen
      Brian

    • Hej Mathias,
      Hvis Fibaro Dimmer er sluttet til udtaget i loftet, slukker og tænder det for dette udtag ved tryk.
      Overvej om ambiance er vigtig i gangområder og bryggers – er det ikke det, ville jeg vælge Fibaro Dimmer her.
      I de områder, hvor ambiance er vigtigt, er Hue Dimmer en løsning. Alternativt kan I lure på dette projekt:
      https://www.facebook.com/groups/899714240405971/

      Her ombygger nogen en Ikea-knap til at fungere med Fuga svagstrømstryk. Jeg har selv hacket en lignende løsning, og det fungerer larmende godt med SmartThings. 🙂

      /David

    • Hej Brian og David

      Tusinde tak for svarerne!

      Lige for at se om jeg har forstået jeres løsningerne, så vil tage jeg lige udgangspunkt i vores køkken der skal have Hue spots med ambiance.

      Løsning 1:
      Her vil vi installere Hue Spots der får fast strøm via en Fibaro Switch 2. Samt vil L strøm gå ned til en almindelig LK Fuga afbryder (med fjedertryk?) igennem Fibaro Switch 2. Derved vil tryk på afbryderen kunne sende signal til Fibaro switch 2, der kan trigger en scene med Fibaro HC2 / SmartThings (som der faktisk sender signal til Hue Brigde?) 😊
      Det smarte ved denne løsning er vel også at man til hver til tid droppe Hue pærer og i stedet få Fibaro Switch til at slukke for strømmen til en almindelig pære i stedet for at udløse en scene?
      ”Fibaro Switch 2 vil i hver enkelt scene få besked på at slukke for sin load, og udføre den scene i Hue som jeg har ønsket.” Altså switch slukker for lys og tænder en scene ud fra om lyset allerede er tændt eller ej?

      Udstyr:
      – Fibaro HC2 eller Samsung SmartThings som Smart Home
      – Fibaro Switch 2
      – Hue pærer
      – Hue Bridge
      – Afbryder

      Løsning 2:
      Hue spots hvor ledningerne i dåsen er sat sammen, så der er faststrøm. Foran dåsen vil jeg så installerer vi disse Ikea trådløs hack afbrydere som kan snakke sammen med Fibaro HC2 / SmartThings og HueBridge (fordi det er Zigbee)?
      Disse Ikea hack afbryder kan så tænde/slukke/dæmpe lyset via Hue Brigde? Er det ikke risikabelt at have lys i et helt hus der er afhængig at af Ikea og Hue kan snakke sammen?

      Udstyr:
      – Fibaro HC2 eller Samsung SmartThings som Smart Home
      – Hue pærer
      – Hue Bridge
      – Afbryder
      – Ikea Hack afbryder

      Mvh Mathias

      • Hej Mathias,

        Det lyder til du har forstået løsningerne som beskrevet, jeg har et par bemærkninger.
        Fibaro HC2 kommunikerer ikke via Zigbee, men bruger Hue Bridge til dette – der er dog lige lanceret en Fibaro HC3 i dag på CES, der skulle komme til marts, der har både Nice, zigbee, 433 MHz, Wifi og Z-Wave, det ser virkelig godt ud – men den er her ikke endnu, så jeg har den naturligvis ikke (endnu)

        Jeg har valgt som beskrevet, fordi jeg ikke vil være afhængig af de trådløse batteritryk, og slet ikke et modificeret et af slagsen, samt netop den fordel du nævner med at man “bare” kan skifte pærerne over til “load” på Fibaro Switch 2, og så køre det uden Hue efterfølgende – og stadig “smart” via Z-Wave.

        Jeg ved naturligvis ikke om David har en anden holdning, jeg synes bare det er rart at man kan skifte lidt ud i både pærer og controller.

  • Hej David. Tak for en super god blog, som jeg følger med stor interesse. Hvis du har 2 min kunne jeg rigtig godt tænke mig at høre din tanke om følgende. I forbindelse med, at jeg er ved at renovere et hus overvejer vi at strege alle de “rigtige” kontakter og så kun have stikkontakter nede ved fodlisten. Herefter sætte fast strøm på alle lampeudtag som så vil bestå af en smart pære (alternativt en Fibaro switch/dimmer alt efter behov). Herefter vil jeg blot anvende smart buttons (f.eks. den fra Smartthings), så der er en fysisk mulighed for at tænde og slukke.

    Hvad tænker du om dette? Er der noget, som jeg overser og vil komme til at savne?

    På forhånd tak og endnu en gang tak for en fed blog!

    De bedste hilsner,

    • Spændende projekt!
      Jeg tror I risikerer at komme til at savne muligheden for flere funktioner ved hver knap. Ja, jeg ved Smartthings-knappen kan have flere funktioner ved flere tryk, men det er ikke nødvendigvis brugbart for f.eks. gæster.
      Overvej om Matrix ZDB5100 måske kan være en løsning for jer. Den er dyr, men ved renovering kan udgiften måske bedre forsvares, og de er godt i gang med en device handler til SmartThings.
      Der er indbygget relæ i dimsen, og det kan aktiveres via en af knapperne – eller helt ignoreres. Så kan den sende signaler til ST, som kan sende dem videre til f.eks. Hue.
      /David

  • Hej David,
    Super fin blog!

    Jeg skal til at bygge nyt hus, (om et lille halvt år) hvorfor netop dette indlæg er interessant. Kunne du overveje at opdatere indlægget til 2020 mulighederne?

    /Chris

    • I dag ville jeg se på Logic Groups produkter til kontakter i væggene. De har udvidet med flere nye produkter, som bliver lanceret i løbet af det næste års tid, og det er virkelig spændende løsninger.

      Jeg ville stadig montere Hue hvor forskellig farvetone/farver er relevant, men jeg ville styre dem via Logic Group-kontakterne.

      Varme: Stadig Danfoss. 🙂

      Sensorer: Her har mine anbefalinger ikke ændret sig nævneværdigt. Jeg har stadig bedst erfaring med Z-wave, men er man til Zigbee ville jeg kigge på Samsungs egne sensorer, som ikke er vildt dyre, og kører lokalt.

      Lyd: Stadig Sonos.

      Streaming: Stadig Apple TV til hvert tv. 🙂

  • Hej David,

    Fed blog, tak for godt indhold.

    Jeg har et par spørgsmål som jeg håber du kan hjælpe mig med.. Du taler godt om SmartThings, måske der er en anden hub du foretrækker nu siden denne post blev skrevet, men jeg synes jeg støder på mange udfordringer med min SmartThings Hub.

    1: Jeg kan ikke integrere den med Google Home, så den den siger en sætning ud af Google’s højtaler når en automatisering aktiveres. F.eks. vil jeg gerne have SmartThings til at melde ud via Google Home hvis køleskabet har været åbent i mere end 2 minutter.

    2: Man kan ikke aktivere automatiseringer som er oprettet i SmartThings med stemmestyring via Google Home.

    3: Jeg har en multisensor siden på døren til vores Viktualierum, når døren åbnes skal lyset tænde. Inde i rummet sidder der 2 stk. GU10 Hue pærer. Funktionen er ikke stabil, nogle gange tænder og slukker de begge 2, andre gange er det kun den ene pære der tænder.

    Igår stødte jeg ind i et problem hvor SmartThings app viste Multisensoren som “åben” men den tændte ikke pærerne, heller ikke hvis jeg lukkede og åbnede døren igen. Jeg lod så døren være åben, tjekkede status i SmartThings app’en, sensoren stod som “åben”, men pærerne som “slukket”. Jeg kunne godt tænde pæren hvis jeg tændte den via app’en. Efter jeg gjorde det, virkede automatiseringen igen.

    Den ustabilitet får jeg til at kigge på Hubitat eller HomeAssistant i stedet for. For jeg er nødt til at stole på at alarmen som jeg sætter op i mit hus, at den er stabil i tilfælde af indbrud.

    Har du stødt på dette før?

    4: Jeg kan ikke integrere mine Arlo kameraer i Smartthings, det virker ikke som de siger det gør. Har på fornemmelsen at de har fjernet supporten i Danmark. Som så mange andre funktioner, synes jeg vi danskere mangler samme funktionalitet som i andre lande. Særligt med Google Home.

    Håber du kan hjælpe med lidt indsigt i ovenstående:-)

    På forhånd tak!

    Vh Daniel

    • Hej Daniel,
      Godt indholdet kan bruges. 🙂

      1: Det kan du, men det kræver cast-web-api kørende på f.eks. en Raspberry Pi:
      https://vervallsweg.github.io/cast-web/installation/
      En nemmere løsning er at købe en Ikea Symfonisk-højttaler, som fungerer med Sonos-integrationen til SmartThings.
      2: Du kan sagtens køre rutiner og aktivere scener via Google Assistant, når den er forbundet til ST. 🙂
      3: Er du sikker på du har ordentlig Zigbee-dækning i rummet? Det lyder som dårligt signal med det du oplever.
      4: Jeg har desværre ingen erfaring med integration af kameraer i ST. Jeg ser ingen grund til at have dem her – andre apps giver meget bedre muligheder end ST.
      /David

  • Hej David

    1: Ok, det vil jeg prøve at lege med, tak! 🙂

    2: FEDT, altså jeg kan slet ikke integrere Google Home med ST, jeg kan ikke vælge stemmeassistent i ST App’en. Så jeg kommer slet ikke så langt.

    3: Ja det er jeg helt sikker på, da jeg har prøvet at flytte HUB’en tættere på. Der udover bor jeg et sted med ikke mange forstyrrelser på 2.4 Ghz båndet, så der bør heller ikke være meget støj som er skyld i det.

    4: Grunden til jeg ønsker at integrere dem med ST er, GEO fencing på ST trigger alarm funktion i ST, når dette sker vil jeg have ST til at aktivere mine kameraer også. Ja, jeg ved godt at jeg kan bruge GEO Fencing med Arlo, men for ikke at dele mine lokations data med alle, så vil jeg gerne begrænse det mest muligt.

    Der udover, har vi Arlo kameraer for at stoppe tyven INDEN han prøver at bryde ind, og ikke når han er igang med det. Det kan vi f.eks. fordi kameraerne har spotlight indbygget, som lyser ret meget op. Med en Arlo – ST integration kan man så styre sine smartlight, HUE, LIFX eller hvad man har. Så når en tyv går i bevægelsessensoren, så kan Arlo f.eks. tænde alt udvendig lys, eller tænde lyset i stuen eller det indvendige rum som er nærmest tyven, og på den måde skræmme ham væk inden han smadre et vindue. Eller broadcasts en prerecorded meddelse til tyven og sende ud igennem Arlo, dette kan man med ST integrationen, problemet er bare at det ikke virker i DK. Jeg kan ihverfald ikke få den op at køre, og kan ikke finde info på det nogen steder.

  • Hej David
    I 2020 kiggede du på Logic Group Matrix – 5100 udgaven. Kom du nogen sinde videre i den sag? For mit vedkommen, er det den sidste enhed, som jeg har problemer med, før jeg ruller alle mine ting over på ST.
    Jeg kunne som sådan godt få den ind i ST via “Generic Z-Wave Device”, men der var meget begrænset funktionalitet…
    DH har jeg heller ikke fundet noget steder…
    Flemming

    • Jeg fik min forbundet til ST, men var ikke imponeret over funktionaliteten. Tag fat i Logic Group, de kan levere en device handler til dig – og meld gerne tilbage, hvis du tester den. 🙂

  • “Will do…”
    Jeg fandt godt nok en gammel udgave på nettet, som var til en anden model, men den giver ingen mening…
    I dag udkom de nye FUGA knapper fra LG. Min leverandør tager BARE godt ved med priserne. Hvis de virker i ST uden deres Gateway, kunne de afløse de Matrix, hvis jeg ikke får Matrix til at virke

  • Hej David
    Tak for alle din spændene artikler og tanker.

    Jeg skal til at bygge ny hus, og tænker at bruge eurodåser i stedet for fuga, da jeg så har nogle flere muligheder.
    Lyder det fornuftigt?

    Jeg regner bare med at lave en standard 230V installation, men hvor jeg så selv montere afbrydere og lys mv.
    Ved du om der findes nogle Zigbee eller Z-wave kontakter som passer til eurodåser, og som kan forsynes med 230V, der fungere med SmartThings?

    • Hej Jens,
      Tag et kig på Fibaro Dimmer 2, det er et relæ der kan skjules i en euro-dåse, og som kan styres via et tryk monteret foran, eller via SmartThings. Den kører Z-wave, og kvaliteten er tårnhøj. 🙂
      /David

  • Super god gennemgang af smart i et nyt hus.
    Jeg kan kun tilslutte mig Fibaro Dimmer 2, det er en rigtig lækker (og især) lille lysdæmper, som jeg har 2 af.
    Jeg har dog også købt en del Shelly enheder, bla. 2 Dimmer 2, og dem er jeg mindst lige så glad for!
    Fordelene ved dem er efter min mening:
    Wifi så man ikke behøver Z-wave (som jeg dog har),
    Kan køre opensource firmware som Tasmota eller ESPHome,
    Firmware kan opgraderes uden af have en Fibaro gateway,
    Billige!
    Samme størrelse som Fibaro’erne, og samme funktionalitet som Fibaro (2 indgange, nat mode osv.)

    For mig at se er ulempen ved WiFi at man ikke kan styre dem direkte da der ikke findes nogen rigtige batteri tryk til WiFi (bruger for meget batteri).

    Jeg byggede nyt i 2015 og her er hvad jeg er glad for jeg gjorde og hvad ville ønske jeg havde gjort:

    + kablede magnet sensore i alle vinduer og døre. Det er bare SÅ meget nemmere ikke at have batteri og trådløse forbindelser at tænke på! og så er de “usynlige”.

    + ethernet stik i alle opholdsrum

    + Roth Touchline gulvvarme styring (ikke den smarteste, men nem at integrere og fungere godt)

    + alle udendørs lamper er sluttet til i teknikskabet, så de kan styres der

    – skulle have fået trukket kabel til AP’er i loftet

    – europa dåser og shuko kontakter (her var det en “Bettina-siger-nej!” ting 😬)

    – Dantherm ventilation, som det er umuligt at skaffe ModBus information på (jeg ville have valgt Genvej, men bygge firmaet ville have 6000kr for at lave det om.. Bettina-siger-nej )

    – flere ethernet udtag, men sådan noget koster faktisk mere at få lavet end man tror!

    – kabel fra de tråede røgalarmer over til mit alarmsystem (heldigvis kunne det trækkes over loftet senere)

    – separate HPFI til alt udendørs lys og kontakter (var på listen men blev for dyrt)

    – strømudtag over alle vinduer til gardiner (igen; jo færre batterier jo bedre)

    – føringsrør ude fra vejen ind i huset (ville have gjort det noget nemmere at få fiber ind senere)

    – hvis man ikke beder elektrikeren (i 2015) om at bruge Cat6 kabler bruger han Cat5e! (heldigvis kan man jo stadig køre 1000baseT på Cat5e, og mange siger endog 10GBaseT op til ca. 30m.)

    – elmåleren sidder UDENFOR, fordi det krævede Dong! 😡 Gør det noget mere besværligt at bygge sensor på.

    Og så lidt aha ting efter vi byggede:

    I et 2-plans hus kan man jo ikke trække nye kabler over loftet i stue etagen, MEN i nye huse skal der jo gøres plads til ventilations rør, så vi har ca. 25cm luft over loftet i stue etagen til rør, så når man piller en spotlampe ned, kan man faktisk rimeligt nemt trække kabler der 😉

    De fleste lys kontakter sidder sammen med en 1,5 moduls stikkontakt i en 2,5 moduls dåse. Det giver faktisk lige akkurat plads til en Fibaro eller Shelly imellem lys og stikkontakten i dåsen!

    Man kan i kina få ganske billige aktuator motore til at lukke for en hane. Passer perfekt til at lukke for hovedvandhanen, og har den store fordel at man ikke piller ved installationen direkte: https://www.aliexpress.com/item/4001228693354.html

    Jeg kunne på min fjernvarme installation klistre DS18B20 1-wire sensorer på alle rørne og logge temperaturen ind og ud af fjernvarme og gulvvarme vandet. Og der var enda også plads til at skubbe en op i varmtvandsbeholderen sammen med thermostat føleren!

    Samsungs smart ovn er IKKE særlig smart!!! 😡

    Emhætten skal have motoren på loftet! Så larmer den mindre på højeste trin end en med indvendig på laveste trin, og flytter MEGET mere luft.
    Men man bliver nød til at åbne et vindue, for selv hvis jeg sætter ventilations anlægget til kun at blæse luft ind, kommer der stadig undertryk!

    Elektriker arbejde er dyrt, så der skal prioriteres benhårdt i hvad man vil have

  • Uha, denne tråd kom lige op igen, og ideerne er ført ud i livet, vi bor nu i vores nybyggede hus (siden juni 2020). og vi fik lavet mange af de løsninger der blev drøftet – og jeg vil prøve at liste det.

    – Fibaro Dimmer 2 med Bypass 2 i næsten alle tilslutninger, enkelte i PL dåsen, men ellers primært i membrandåser på loftet og det til udendørs i teknikken.
    – Fibaro Single Switch 2 i skur, depot og ved spejle i badeværelset (lyset i lamperne kan ikke dæmpes)
    – Qubino Flush Dimmer 0-10V i garagen til 60×60 LED paneler, de drillede elektrikeren lidt, for han havde ikke lige læst at man skal have et synkroniseringskabel med et specielt stik når man har fire af disse lamper og en digital dæmper – de analoge kan de åbenbart snyde.
    – Fuga afbrydere i hele huset.
    – Jablotron JA-100 alarmsystem, koblet sammen med Z-Wave systemet via en Fibaro Smart Implant (https://marketplace.fibaro.com/items/jablotron-100-connection). Alle vinduer og døre er med kablede magnet-sensorer fra fabrikken. Tre røgalarmer koblet på Jablotron også 🙂
    – Planlagt en Fibaro Smart Implant til garageportåbneren, manualen er dog på italiensk, så det projekt har stået lidt stille.
    – kabel fra gangbro til alle vindueslysninger med 5 leder kabel, det er så ført videre til teknikken, og tilsluttet 18v forsyning til Luxaflex Powerview – største udfordring med dem er at API er lidt mangelfuld, og så at det trådløse system er baseret på batteriforsyning, hvorfor det ikke rækker så langt, på trods af kablet forsyning – men det virker nu.
    – Danfoss Icon gulvvarme – det fungerer og App virker – men integration? det virker ikke.
    – Velux Active med Netatmo – virker også fint, men integration, det kræver kablede enheder, og alt muligt andet fordi deres API ikke er åbent (endnu)
    – To ethernet stik i alle værelser, samt stue og to steder i køkken alrum, jeg monterede selv stik i begge ender, med Keystone, det var væsentligt billigere end Actassi, og længe tilstrækkeligt til CAT6
    – Forberedt til Ethernet i hjørnerne på huset – til fremtidig videoløsning
    – Komplet Ubiquiti setup med Unifi Dream Machine Pro, 24 port PoE Switch (Gen 2), og 3 stk AP AC Nano HD – det virker bare 🙂
    – Ventilation er Nilan Comfort 300 LR – jeg har tænkt mig at tilkøbe Nilan Gateway LAN, men der er mange andre løsninger på nettet også.
    – Masser af tomrør, både ud i haven, og ud mod tilslutning, der er trukket fiber, coax, og telefon ind i huset, kun fiber er tilsluttet.
    – 2 stk Fibaro FGS-222 til styring af 4 stk 24V AC magnet ventiler, så det kan styrer havevanding med både drypslange (ikke siveslange), og popup sprinkler.
    – Centralstøvsuger fra Nilfisk Supreme LCD Deluxe, det virker bare – den har fået separat sikringsgruppe, og dækslerne falder godt ind, uden at være store (dem fra fx HC er mega store og en anden farve end andre installationer)
    – Troldtekt med plads over, så vi fik monteret ekstra spot efter vi flyttede ind (samme elektriker), og det var super nemt.
    – Elektrikere er der forskel på, og ved byggefirmaer endnu mere, vi var heldige og fik valgt et byggefirma hvor priserne var rimelige, fx pris på et spot 744 kr alt inklusive, hvor flere bekendte giver 1.200-1.500 kr for et spot med bagboks mv.
    – Philips laver nogle gode 13W LED pærer der fungerer perfekt sammen med Fibaro Dimmer 2 (med Bypass 2)
    https://www.lyskilderdirekte.dk/philips-corepro-ledbulb-e27-13w-927-a60-matt-bedste-farvegengivelse-ekstra-varm-hvid-erstatter-100w
    – Fibaro Home Center 3 er kernen i styringen, men Google Home kobler flere af tingene sammen, fordi det var nemmere, og så tager jeg stille og roligt tingene med i Fibaro HC3

    Jeg er glad for mit loftsrum, det har gjort tingene meget nemmere, skulle jeg lave noget om ville jeg overveje:
    – Logic Group Matrix ZDB
    – fritrumsspær og ekstra forstærkning i en del af loftrummet, med isolering mod taget, så der var et opbevaringsrum, samt mulighed for at lave noget af teknikken der.
    – Emhætten kunne man godt køre helt inde i væggen, eller ned i bordet, og stadig udblæsning til det fri – vi har trukket aftræk på bagsiden af væggen i vores depot. Vores larmer dog ikke så meget at det gør noget at motoren sidder på emhætten. Undertryk klares med ventilationsklappen i Velux vinduerne, og når der er API tilgængeligt bliver det automatisk.

    I starten var der planer om en masse Hue blandet ind i det, men det andet fungerer så godt at vi kun har to stk Hue Go lamper som vi bruger dagligt, resten er ikke pakket ud endnu.

    Der er helt sikkert mange flere detaljer, og mange erfaringer – næste projekt bliver at hjælpe min bror med et hus med Logic Group Matrix ZDB og et par ZRB, for deres elektriker ville intet smart lave, så det blev en afpillet standard installation, alle korrespondancer fjernet, og flere stikkontakter fjernet, så der er et enkelt punkt til hver, her har vi så fået minimum fem leder, så vi har nul, fase og tændledning, så bliver resten programmeret – fun fact: det vi har pillet af elektrikerregningen betaler næsten for alle stumper fra Logic Group, programmeringen står jeg for 🙂

  • Mega godt input Brian.
    Herligt at vi kan udveksle erfaring her, skulle vi finde på at bygge igen… det er vores tredje hus, så man ved jo aldrig 🙂

    Vi har desværre ikke nogen Velux vinduer (2 plans hus, grundende er små i København), så jeg ved ikke helt hvordan jeg kan automatisere trykudligning fra emhætten.

    Philips ved hvordan man laver en god pære, men jeg har nu også gode erfaringer med IKEA’s Ledara GU10 345lm. De koster 29kr/stk og dæmper varmt og HELT ned til 0%.

    Vi valgte Canadiske Cyklovac som centralstøvsuger, for den havde vi gode erfaringer med fra vores første hus. Bygget som en kampvogn, og til at få for rimelige penge i Sverige (i Danmark har X-Dust eneret på salget).

    Jeg syntes de fleste fejebakker til centralstøvsugere er grime og upraktiske, så jeg ville have KitVac, den er desværre uopdrivelig i DK, så jeg endte med at købe den med hjem fra USA.
    Den er vi rigtig glad for, sider fladt med soklen, bliver ikke aktiveret af Roomba’en (som jeg har været ude for med andre) og kan nemt betjenes med bare føder.
    https://www.doctorvacuum.com.au/product/kitvac-dustpan-silver/

    • Hej Morten

      Helt enig 😉👍

      Vi er stadig på vores første nybyg, men jeg synes vi har fået langt det meste med, skal vi bygge igen vil jeg gå i flere detaljer og finde ud af om jeg selv må trække kabler, så får jeg det endnu mere som jeg vil have – funktionen bliver nok den samme, men mere “planlagt struktur”

      GU10 pærer fik vi fra elektrikeren og dem har jeg ikke engang overvejet at skifte, det er dog også Philips, men jeg husker godt Ikea pærerne fra vores tidligere hus, de er billige og fornuftige – jeg er bare ikke fan af deres trådfri i farve og “ambiance” versionerne, de virker lidt billige og med tydelige overgange i lyset.
      Dem i værelserne er E27, og jeg har valgt kun en enkelt der kan oplyse 14 kvadratmeter, så det var ok den var lidt dyrere – Ikea kunne vi ikke komme i pga Corona, men jeg prøver da lige nogle pærer derfra igen 👍

      Mht støvsugeren har jeg god erfaring med Nilfisk, det er jo nedarvet fra Frithoff, så de har været i gamet længe. Vi har således kun rør ført rundt og ingen ledninger, da styringen sidder i håndtaget og er trådløst – og vi droppede helt “fejebakkerne” for vi brugte aldrig de to vi havde før, men jeg var irriteret over at støde mine tæer ind i dem 😉, det problem har du så løst med den model du har fundet 👍

      Robotstøvsuger har vi pt ikke, vores Miele var ikke så god, så den er væk, men overvejer enten en Roomba eller en Roborock S6 eller S7 der er noget billigere end Roomba.
      Vi har så en Dyson til supplement til centralstøvsuger, til lige rundt om bordet når vores to piger er færdige med at spise 😂

      Centralstøvsuger er måske ikke så “smart”, men den er yderst allergivenlig i forhold til alt andet (jeg har selv allergi), og så larmer den ikke inde i huset – jeg fandt ud af vi ikke kunne undvære den da vi boede midlertidig til leje

      • Bare vent Brian, du bliver afhængig af det der med at bo i nyt hus 😉

        Nej seriøst, første gang sagde jeg: aldrig igen!
        anden gang sagde jeg: det kommer til at vare længe inde jeg gør det igen
        her tredje gang var det mere: jeg er klar hvis vi finder noget nyt igen 😆

        Men tredje gang boede vi også lige ved siden af (i det hus der blev revet ned senere), så det gjorde det bare SÅ meget nemmere!
        Og det betød også at jeg nåede at få lavet lidt ting selv mens der blev bygget (og der skulle jeg være hurtig for det blev færdigt på 6 måneder).
        Bla. fik jeg smidt en del tomrør ind, og jeg installerede selv centralstøvsugeren.

        Med hensyn til støvsugeren drømte jeg om Hide-A-Hose, men det blev bare alt alt for dyrt.
        Men damn det ville jeg gerne have haft! (dog skal man gemme sugekontakterne, for de er store).

        Ja vi har også på opfordring fra RepairGuyDK’s youtube video, købt en Xiaomi Dream V9 håndstøvsuger (shameless kopi af Dyson 😜), som vi bruger mere end centralstøvsugeren.
        Jeg overvejer også at udskifte, eller supplere vores Roomba med en Xiaomi Roborock da der er så meget god omtale af den, og de er en del billigere end Roomba.
        Jeg er bare lidt i tvivl om hvordan den er at gøre ren med “gammeldages” børster (Roomba er jo gået over til gummi ruller).

        Det er ikke alle IKEA’s pære der er lige gode, de gamle GU10’er og de nye E14’er dæmper ikke helt ned. Indtil videre er det kun den der GU10 345LM jeg ved kan dæmpe helt i bund.
        Men deres priser gør at man gerne tager en chance med dem 😉
        Husk iøvrigt altid at købe ekstra, det er så surt at have købt 10 ens pære, og så går der en lidt tidligt, og de produceres ikke længere… 😔

        PS.: det værste ved et nyt hus er at du starter på toppen: alt er nyt og ubrugt, derfra går det kun ned af… 😬

        • Centralstøvsugeren er klart min foretrukne endnu – selvom Dyson er nem, så støvsuger jeg ikke mere end højst nødvendigt med den.
          Hide-a-hose er jeg ikke fan af, dækslerne bliver for voldsomme, og jeg foretrækker at have en slange jeg kan tage af (og med “strømpe” ud over)

          Måske vi kommer til at bygge igen, men lige nu går det fint, så vi slår lige koldt vand i blodet, og får nogle erfaringer med det vi har 🙂

  • Hej har ombygget alle mine fuga kontakter med ikea indmad der er mange løsninger til dette og det virke fint , dog er det lidt besværlig når man skal kode er lige igang med det nu.
    her er et link til de produkter jeg bruger , https://drive.google.com/file/d/18ODczVdkh00akusB8t3WI909yjK5Vyo5/view

    jeg på tænker nu at kode mine ikea/fuga knapper til philips hue ( jeg syndes godt nok det er irriterende man ikke kan se dem i systemet som i smarthings omvendt virker de også selv om smarthings går ned ! .
    jeg vil bruge 2 stke hue da jeg har efter hånden dårlig erfaring med at 1 hue køre mere end 60 enheder , de 2 stk hue vil jeg lade styre af min smarthings bridge, der kan jeg også sætte nogle enkelte knapper ind da de kan programmeres bedre der ? også virker bevægelses sensorer mm bedre i smarthings….
    hvad siger du til dette setup ?

    • Det lyder som en rigtig fin løsning, umiddelbart. Om det giver mest mening at forbinde knapperne til pærerne eller til SmartThings skal jeg ikke kunne sige – jeg er personligt ret glad for, at mine knapper er forbundet til ST, da det giver mere fleksiblitet, f.eks. muligheden for at styre lys ved tryk og rullegardin ved hold på en knap. 🙂

Leave a Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *